500 milyon liralık SGK vurgununda 14 tutuklama

SGK'nin yaklaşık 500 milyon liralık zarara uğratılmasıyla ilgili düzenlenen dolandırıcılık operasyonunda 14 kişi tutuklandı. 

İstanbul Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'nın koordinasyonunda, SGK'nin yaklaşık 500 milyon liralık zarara uğratılmasıyla ilgili düzenlenen dolandırıcılık operasyonunda 14 kişi tutuklandı. 

Soruşturma, 2022 yılında yapılan ihbar ve şikayetlerin ardından İstanbul ve Tekirdağ'da Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından başlatılmıştı. Araştırmalar, örgütlü bir şekilde hareket eden ve rüşvet suçuna karışan bir şebekenin SGK'yı maddi açıdan zarara uğrattığını gösterdi. Operasyon kapsamında, yeni doğan bebekleri usulsüz bir şekilde özel hastanelere sevk ederek SGK'yı dolandıran 300 kişilik şebeke çökertilmişti.

Dolandırıcılık olayında AKP'li eski bakan ve milletvekili Mehmet Müezzinoğlu'nun kurucusu olduğu Avcılar Hospital da inceleme altına alınmıştı. Soruşturma sonucunda, 14 doktor, 17 hemşire, 8 sağlık çalışanı ve hastane yöneticilerinden oluşan 300 kişilik şebekenin, bebekleri çeşitli gerekçelerle kamudan özel hastanelere sevk edip yoğun bakım ünitelerinde tutarak devlete yüklü miktarda fatura çıkardığı tespit edildi.

Aralarında Reyap Hastanesi Çocuk Doktoru ve Medisense Sağlık Hizmetleri şirketinin sahibi Dr. Fırat Sarı ve Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde görevli Dr. İlker Gönen'in de bulunduğu birçok doktorun yüzde 20 komisyonla çalışarak haksız kazanç elde ettiği ortaya çıktı. Şebekenin SGK'yı 500 milyon liraya yakın zarara uğrattığı anlaşılınca, polis ekipleri operasyon için harekete geçti.

Operasyon kapsamında 40 şüpheli şahıs yakalanırken, 259 kişi savcılığa ifade vermek üzere çağrıldı. Soruşturma kapsamında Beylikdüzü Medilife, Avcılar Hospital, Medicine Esenyurt, Reyap Esenyurt ve Reyap Çorlu gibi özel hastaneler de incelenmeye alındı. Firari bir şüphelinin yakalanması için çalışmalar sürerken, zanlılar "suç işlemek amacıyla örgüt kurma", "nitelikli dolandırıcılık", "kasten öldürmenin ihmali davranışlarla işlenmesi" ve "rüşvet" suçlarından emniyette sorgulandıktan sonra adliyeye sevk edildi. Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'ne çıkarılan 34 şüpheliden 5'i serbest bırakılırken, 15'i adli kontrol tedbiri uygulanarak serbest bırakıldı ve 14'ü tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Bakmadan Geçme