• Haberler
  • Memur
  • Memur-Sen Başkanı Yalçın 1 Mayıs kutlamalarında kamu personele ilişkin önemli mesajlar verdi

Memur-Sen Başkanı Yalçın 1 Mayıs kutlamalarında kamu personele ilişkin önemli mesajlar verdi

Memur-Sen 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününü Samsun'da kutladı. Burada konuşma yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın kamu personelinin yaşadığı sorunları gündeme getirerek dayanışma aidatı getirilmesini istedi. Yalçın konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

Konuşmasında örgütlü gücün önemine vurgu yapan Yalçın, Memur-Sen’in manifestosunun alın teri ile yoğurulmuş adalet olduğunu dile getirerek, “Buradan bütün emekçi kardeşlerimize sesleniyorum: Gelin emeğin, emekçinin değerini yükseltmek için bize omuz verin. Gelin adil bir dünyayı birlikte kuralım. Alın terinin hakkını almak için birlikte mücadele edelim. Kazanımları artıralım, eksikleri tamamlayalım, emeği maliyet unsuru olarak görenlere inat gelir dağılımında adaleti birlikte sağlayalım. Refahtan payımızı, büyümeden hakkımızı el birliği ile alalım.

Biz inanıyoruz ki; Güç birliğiyle, örgütlü gücümüzle bunları başaracağız. Bölgemizde ve dünyada oluşan bu yangın denizinde Türkiye’miz yol almaya çalışıyor. Fakat yüksek enflasyon ve fiyat istikrarsızlığı belimizi bükerken, krizin sosyal maliyeti her geçen gün daha da derinleşiyor; Emekliler, ay sonunu getiremiyor. Genç işsizlik rakamları ortada… Alım gücü hızla düşüyor. Biz, her fırsatta ücret ve vergi politikasına, servet transferine sebep olan neoliberal politikalara ilişkin uyarılarda bulunduk, sosyal maliyete dikkat çektik. Ve dedik ki emekçiye vereceğiniz para ülke ekonomisinde kalır. Ama her krizde fatura emekçilere, sabit gelirlilere çıkarılıyor, vergilerle yük sabit gelirlilere yükleniyor, enflasyonun nedeni ücretlilermiş gibi gösterilmek isteniyor. Oysa üretimin öznesi emektir ilkesi unutuluyor; Kalkınmanın, büyümenin, refahın öznesi öncelikle emektir, emekçidir. Finans merkezli, sermaye odaklı yaklaşımlar; ekonomik istikrarsızlığı ve sosyal maliyeti artırır.

Diyoruz ki gelin, birlikte bir çözüm yolu bulalım. Ezberleri bozalım, alışkanlıkları değiştirelim, sosyal adaleti tesis edelim. Çünkü biz hep yapıcı olduk. İdeolojik angajmanlara itibar etmedik. Hakkı ve hakikati savunduk. Bildiğimizi söylemekten hiçbir zaman geri durmadık. 7. Dönem Toplu Sözleşmede de; gelirde, vergide, ücret skalasında adalet sağlansın, dedik. Vergi adaletsizliğine itiraz ettik; bakın biz sermayeden daha fazla vergi veriyoruz, bu çelişki toplumsal yapıyı mahvediyor, dedik. Gelirde adaletsizliğin iyiden iyiye arttığı, tekil düzenlemelerle ücret skalasındaki adaletsizliğin derinleştiği, Dolaylı vergi yüküyle fakirleştiğimiz gerçeği karşısında sesimizi yükselttik, sorunları ortaya koyduk, çözümleri önerdik. Çünkü biz kamu görevlileri olarak bu ülkeyi çok seviyoruz. Geleceğimizi alın teriyle, emekle yoğurmaya devam edeceğiz. Çünkü biz Memur-Sen’iz. Evvel Allah bütün sorunların üstesinden gelecek örgütlü gücümüz, entelektüel kapasitemiz, sendikal yetkinliğimiz var” ifadelerini kullandı.

Ali Yalçın: Vergide adalet istiyoruz

Memur-Sen teşkilatının ülkenin değerleri ile hareket ettiğini ve bunu birçok kritik noktada taşın altına elini koyarak gösterdiğini söyleyen Ali Yalçın, bundan sonra da aynı azim ve kararlılıkla emeğe, emekçiye ve millete hizmet etmeyi sürdüreceklerini vurgulayarak, “Biz çelişkileri gösterip bir sistem öneriyoruz. Enflasyon alım gücümüzü düşürüyor, milli gelirden aldığımız pay azalıyor, vergi yükümüz artıyor. TÜİK verilerine göre ücretliler 2015’te milli gelirden % 43 pay alırken bugün % 30’lar seviyesinde. O yüzden biz mevcut ekonomik koşullara dönük ek tedbirler alınsın, dolaylı vergiler azaltılsın, matrahlar artırılsın gelir vergisi ücretlilerde yüzde 15’e sabitlensin, vergi yükü sabit gelirlinin sırtından alınsın istiyoruz. Onun için biz, enflasyon farkı için eşel mobil diyoruz, kira yardımı diyoruz, bayram ikramiyesi diyoruz. biz fiyat spekülasyonu yaparak haksız kazanç elde edenleri iyi biliyoruz. Ekonomik istikrarsızlıktan faydalanarak kazanç elde edenleri de biliyoruz.

Soruyorum buradan… Enflasyon artışından Sermayesinin hiç sorumluluğu yok mu? Şirket enflasyonu konusu neden gündeme taşınmıyor? Tekrar ediyorum, biz sabit gelirliler, kamu görevlileri olarak; Vergide adalet istiyoruz. Dolaylı vergiler düşürülsün, gelirde adalet sağlansın istiyoruz. Ücret skalasındaki çarpıklık giderilsin, memurun alım gücü yükseltilsin istiyoruz” dedi.

“Toplu sözleşme sistemi değişmeli”

Kamu görevlileri olarak sendikacılığın anayasası olarak kabul edilen 4688 sayılı kanunda köklü değişikler yapılması gerektiğini söyleyen Yalçın, “Dayanışma Aidatı gelsin, emeğin hakkı verilsin, toplu sözleşme sisteminin süresi artırılsın, tutanak sistemine geçilsin, Grev Hakkı verilsin, adil bir hakem kurulu tesis edilsin, örgütlenme özgürlüğü önündeki yasaklar kaldırılsın, sosyal diyalog mekanizmalarının etkisi/yetkisi artırılsın, yasa sorunlardan, masa sorunlulardan arındırılsın, 1. dereceye 3600 verilsin, ayrım sona ersin, Toplu sözleşme ikramiyesi geri gelsin, düzenleme gecikmesin, Emekli aylığı - görev aylığı arasındaki uçurum kapatılsın, emekliler nefes alsın, Özgürlüklerin önündeki engeller kaldırılsın, sendikal örgütlenmede yasaklar son bulsun, Hakem kurulu eşit olsun, kararları adil olsun, Personel sisteminde eksiklikler bitirilsin, mülakat kaldırılsın, kariyer-liyakat öncelensin, Görevde yükselme ve unvan değişikliği sınavları yapılsın, emekler boşa harcanmasın, Bayram ikramiyesi gelsin, memur bayram etsin, Afet bölgesindeki memurlar unutulmasın, emekler karşılıksız kalmasın, Kira yardımı verilsin, geçim derdi bitirilsin, Gelirde adalet sağlansın, vergi adil dağılsın, Gelir vergisinde oran % 15’e sabitlensin, Yardımcı Hizmetler Sınıfı GİH’e dahil olsun, Eş durumu tayini çözülsün, Anneler-Babalar çocuklarına kavuşsun, Koruyucu giyim verilsin, toplu sözleşme hükümleri engellenmesin, Mühendis-Teknik personel görülsün, Meslek Kanunu hayata geçsin, Üniversite personelinin tayin hakkı olsun, sorunlar tarih olsun, Disiplin affı gelsin, mağduriyetler sona ersin ve en önemlisi toplu sözleşmenin özerkliğine, masanın iradesine halel getiren uygulamalardan kaçınılsın, Toplu Sözleşme masasında kazanılanlar kurumlarca engellenmesin, Anayasaya, Uluslararası Sözleşmelere, kanuna aykırı hareket edilmesin, Toplu sözleşme masası tek çözüm merci olsun istiyoruz.

Bakınız, bütün kısıtlara rağmen, örgütlü gücümüz ve mücadelemizle bugüne kadar kamu görevlileri için 1007 kazanım elde etmiş bir örgüt olarak bunu söylüyorum. Yeter ki, müzakereye inanalım, toplu sözleşmede alınacak kararlara sadık kalalım, bütün işler daha kolay olacaktır. Biz, bu ülkenin kamu görevlileri, işçileri, emeklileri, kadınları, asgari ücretlileri, engellileri ve bütün vatandaşları için hakkın teslimini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Yalçın: Güçlü bir dayanışma hattı kuruyoruz

Teşkilata hitabını sürdüren Genel Başkan Yalçın, Memur-Sen olarak kazanmaya, kazanım üretmeye devam edeceklerini dile getirdi. İş-aile hayatının öznesi olan kadın emekçilerin sorunlarını çözmeye, kadına karşı şiddete karşı durmaya da devam edeceklerini belirten Yalçın, “Engellilerimizin yaşadığı sorunların önemli bir kısmını çözdük, ama çözüm bekleyen sorunlar var, biliyoruz onları da inşallah çözmeye devam edeceğiz. Genç memur kardeşlerimizin yaşadıkları sıkıntıları da görüyor, biliyoruz. Tek tek çözüyoruz, çözmeye de devam edeceğiz. Ve emeklilerimiz, emeklilerin yaşadığı sorunlar çok ağır. Emeklilerimiz meslekten emekli olsa da hayattan emekli olmuyorlar, ama ücretleri hayatı insanca yaşamaya müsaade etmiyor. Sorunları görüyor çözüm için ter döküyoruz. Biz Türkiye’nin yetkili konfederasyonu Memur-Sen’iz. Her biri hizmet kolunda yetkili 11 sendikamızla, Bir milyon 100 bine yürüyen örgütlü gücümüzle, Uluslararası Emek Konfederasyonu ILC ile Türkiye’nin ve dünyanın emekçileriyle omuz omuza insanlığın umudunu artırmak için güçlü bir dayanışma hattı kurmaya devam edeceğiz. Biz, kardeşlik hareketiyiz. Biz, merhamet elçileriyiz. Biz, emeğin bekçisiyiz. Biz, bizi biz yapan değerlerin emanetçisiyiz. Biz, zalimlerin düşmanı mazlumların dostuyuz. Bütün mazlumlara selam olsun… Emeği alın terini aziz bilenlere selam olsun. Yüreği insanlık için çarpan Dünyanın vicdan sahibi bütün insanlarına selam olsun. Bugün bize ev sahipliğe yapan Samsun’umuza, Samsunlu hemşehrilerimize, esnafımıza, emekçilerimize, Emeği geçen çok kıymetli Valiliğimize, Belediyemize, Belediye Çalışanlarımıza, Temizlik İşçilerimize, Coşkumuza ortak olan Değerli Basın mensuplarımıza, Güvenliğimizi sağlayan Kıymetli Emniyet teşkilatımıza, Alanı dolduran üyelerimize, teşkilat mensuplarımıza, Konfederasyonumuz ve Sendikalarımızın Yöneticilerine, Alanın hazırlanmasında görev alan ve miting sonrasında görev yapacak olan çok değerli emekçi kardeşlerime teşekkür ediyor, Dünyanın tüm emekçilerinin 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Bayramı kutlu olsun diyorum. Yaşasın dayanışma… Yaşasın 1 Mayıs… Yaşasın emek… Var olsun barış” dedi ve konuşmasını tamamladı.

 

Bakmadan Geçme