• Haberler
  • Aktüel
  • MHP aslında kaçıncı? Partililere göre gerçek oran yüzde 16, Özkiraz'a göre 15 olabilirdi

MHP aslında kaçıncı? Partililere göre gerçek oran yüzde 16, Özkiraz'a göre 15 olabilirdi

Belediye başkanlığı yarışı açısından bakıldığında, CHP 14 büyükşehir belediyesi kazanarak birinci olurken MHP ise ikinci sırada yer aldı. MHP kurmayı Yalçın aslında dördüncü değil üçüncü olduklarını, gerçek oy oranlarının yüzde 16,62 olduğunu açıkladı. Kamuoyu araştırmacısı Kemal Özkiraz, MHP'nin oy oranının olabileceğini belirtti.

31 Mart 2024 yerel seçimlerinde CHP aslında kaçıncı oldu? Bu sorunun cevabı hep parti kulislerinde hem de siyasi kulislerde yoğunlukla tartışılıyor.

Konuyu MEMUR5.COM editörü inceleme masasına yatırdı.

Belediye başkanlığı yarışı açısından bakıldığında, CHP 14 büyükşehir belediyesi kazanarak birinci olurken MHP ise ikinci sırada yer aldı. MHP kurmayı Yalçın aslında dördüncü değil üçüncü olduklarını, gerçek oy oranlarının %16,62 olduğunu açıkladı. Kamuoyu araştırmacısı Kemal Özkiraz, MHP'nin oy oranının %15 olabileceğini belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), %37,77 oy oranıyla toplamda 17.391.548 oy alarak 14 büyükşehir, 21 il, 337 ilçe ve 61 belde belediye başkanlığı kazandı. İkinci sırada Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) %35,49 oy oranıyla 16.339.771 oy alarak 12 büyükşehir, 12 il, 356 ilçe ve 169 belde belediye başkanlığına sahip oldu. Üçüncü sıradaki Yeniden Refah Partisi (YRP) %6,19 oy oranıyla 2.851.784 oy alarak 1 büyükşehir, 1 il, 39 ilçe ve 24 belde belediye başkanlığı kazandı. Dördüncü sıradaki DEM Parti ise %5,70 oy oranıyla 2.625.588 oy alarak 3 büyükşehir, 7 il, 65 ilçe ve 10 belde belediye başkanlığı elde etti. Beşinci sıradaki Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) ise %4,99 oy oranıyla 2.297.662 oy alarak 8 il, 122 ilçe ve 98 belde belediye başkanlığı kazandı.

Haberimizin girişinde de belirttiğimiz gibi 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde CHP aslında kaçıncı oldu? Bu sorunun cevabı hep parti kulislerinde hem de siyasi kulislerde yoğunlukla tartışılıyor.

Kemal Özkiraz'ın değerlendirmesi

Avrasya Araştırma Şirketi'nin kurucusu Kemal Özkiraz, Devlet Bahçeli'nin "Yüzde 16.62'lik oy oranıyla Cumhur ittifakına güç kattık" açıklamasını eleştirenler olduğunu belirtti. Özkiraz, MHP'nin görünür oyunun %4.99 olduğunu, ancak AK Parti ile MHP'nin çekiştiği yerlerde MHP'nin AK Parti'den onlarca ilçe aldığını vurguladı. Özkiraz'ın simülasyonuna göre, MHP eğer tüm seçim bölgelerinde katılsaydı AK Parti %25, MHP ise %15 oy alacaktı. Buna göre Bahçeli'nin açıklamasının gerçekçi olduğunu ifade etti.

Semih Yalçın'ın değerlendirmesi

MHP Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Prof. Dr. E. Semih YALÇIN, yerel seçimlerle ilgili yazılı açıklamalarda bulundu. Parti kurmayı Yalçın aslında dördüncü değil üçüncü olduklarını, gerçek oy oranlarının %16,62 olduğunu belirtti. Yalçın, partilerinin hakkında yapılan spekülasyonları ve algı operasyonlarını kınayarak, milletin iradesinin sandığa yansıdığını ve her partiye anlamlı mesajlar verdiğini belirtti. Yerel seçim sonuçlarını kendi dinamikleri içinde değerlendirmek gerektiğini vurgulayan Yalçın, MHP'nin çoğunu az göstermeye çalışılmasına ve partilerinin siyaseten etkisizleştirilmeye çalışılmasına tepki gösterdi. Yalçın, MHP'nin 31 Mart 2024 günkü Mahallî İdareler Seçimlerinde il genel meclisi oy oranının %16,62 olduğunu belirtti. Yalçın ayrıca, MHP'nin Türkiye'nin iç ve dış sorunlarına karşı çözüm üretmeye devam edeceğini ve Cumhur İttifakı'na destek olacaklarını söyledi.

Erdoğan ne demişti?

AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçim sonuçlarının değerlendirildiği salı akşamki AK Parti MYK toplantısında Cumhur İttifakı'nda birlikte oldukları MHP ile ayrı ayrı aday gösterdikleri bazı illeri kaybettikleri yönündeki tespitini şöyle dile getirmişti:

"Elbette bu özeleştiri sürecinde hem ittifak olarak girip kaybettiğimiz, hem de Amasya, Kütahya, Kırıkkale gibi iki parti ayrı ayrı girerek özellikle CHP’ye kazandırdığımız il ve ilçelerin durumunu da masaya yatıracağız.” 

Bakmadan Geçme