• Haberler
  • Memur
  • Öğretmen Meslek Yasası ile öğretmen atamalarında yeni sistem

Öğretmen Meslek Yasası ile öğretmen atamalarında yeni sistem

4 yıllık eğitim fakültesini bitiren eğitimci adayları KPSS'den geçerli not alırlarsa Öğretmen Akademileri'ne girecek ve burada teorik ve uygulamalı derslerden oluşan 550 saatlik eğitim alacaklar

Öğretmenlik Meslek Yasası (ÖMY) taslağının Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığını yaptığı heyete sunulduğu ve yakın zamanda taslak üzerindeki görüşmelerin başlayacağı, Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in 30 Nisan’da Yeni Şafak gazetesine verdiği demeçle gündeme geldi.  Bakan Tekin, yeni yasayla "tamamen öğretmen yetiştirmeye odaklanacak bir 'Milli Eğitim Akademisi'nin kurulacağını" açıkladı.

Cumhuriyet gazetesinden Aytunç Ürkmez'in haberine göre, 4 yıllık eğitim fakültesini bitiren eğitimci adayları KPSS'den geçerli not alırlarsa Öğretmen Akademileri'ne girecek ve burada teorik ve uygulamalı derslerden oluşan 550 saatlik eğitim alacaklar. Başarılı olan adaylar bakanlık bünyesinde ücretli olarak görev alacaklar. 

Adaylar 3 yıl sözleşmeli olarak çalıştıktan sonra kadroya alınacaklar. Bakan Tekin, bu sistemi uygulama amacını, dünyada artık lisanstan sonra doğrudan öğretmenliğe atama yapılmasının pek olmamasıyla açıkladı. 

Bakanın açıklamalarının ardından Türkiye'deki eğitim fakültelerinin durumu da merak konusu oldu. Türkiye'de 4'ü "eğitim bilimleri fakültesi" olmak üzere 97 eğitim fakültesi bulunuyor. YÖK'ün 2023-2024 eğitim-öğretim verilerine göre; bu fakültelerde toplam 199,431 öğrenci eğitim görüyor. 46,811 öğrenci ise bu dönem yeni kayıt yaptırdı. Yine YÖK'ün verilerine göre, 2022-2023 eğitim-öğretim yılında bu fakültelerden toplam 40,778 öğrenci mezun oldu.

Bakanın açıklamalarıyla birlikte "Atama bekleyen yaklaşık 700 bin öğretmenin durumu ne olacak?" sorusu akıllara geldi. Atama bekleyen öğretmenlerin istek ve eylemleri sürüyor. Öğretmenlerin atama eylemleri sürerken gözler yeni açıklanacak öğretmen atama takvimine çevrildi. Bakan Tekin ise atama takvimi sorununda topu Hazine ve Maliye Bakanlığı'na atarken son kararın önümüzdeki hafta yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde verileceğine işaret etti.

Bakmadan Geçme