• Haberler
  • İşçi
  • Yetki davaları 7 sene sürünce ortada ne sendika kalıyor ne de iş yeri

Yetki davaları 7 sene sürünce ortada ne sendika kalıyor ne de iş yeri

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Ankara'da gerçekleştirilen 13. Çalışma Meclisi toplantısında önemli açıklamalarda bulundu

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, Ankara'da gerçekleştirilen 13. Çalışma Meclisi toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Toplantıda, Türkiye'nin çalışma hayatı, emeğin ve sendikal örgütlenmenin geleceği tartışıldı.

Atalay, sendikaların işverenlere açtıkları yetki davasında mahkemelerin uzun sürdüğünü işaret ederek "Mahkeme 7 sene sürüyor. 7 sene sonra ne iş yeri kalıyor, ne sendika kalıyor, ne bir şey kalıyor" açıklamasına bulundu.

Atalay, asgari ücret komisyonunda TÜRK-İŞ heyetinin yer almasına rağmen, asgari ücret konuşulduğunda bazı kesimlerin fırsat kolladığını, hatta stokçuluk yaparak fiyatları artırdığını belirtti. Ayrıca, geçen dönemde imzalanan toplu iş sözleşmesinin yüksek enflasyon nedeniyle etkisini kaybettiğine dikkat çekti.

Özellikle kamu ve özel sektör arasındaki ücret farkına vurgu yapan Atalay, kamudaki işçilerin ücretlerinin 20 yılda asgari ücretin üzerine çıkmadığını ifade etti. Sendikal örgütlenmenin önündeki engellere de değinen Atalay, patronların izin vermediği yerlerde örgütlenmenin zor olduğunu söyledi.

Atalay'ın en sert eleştirilerinden biri ise "yetki davası" süreçlerine geldi. İş yerlerinde sendikaların örgütlenmesi durumunda işverenlerin açtığı yetki davalarının mahkemelerde yıllarca sürebileceğini belirten Atalay, bu süreçlerin iş yerlerine ve sendikalara zarar verdiğini dile getirdi. Özellikle işverenlerin, sendikaların güçlenmesiyle işçilere baskı uyguladığını ve hatta işten çıkarma tehditlerinde bulunduğunu vurguladı.

Atalay'ın bu açıklamaları, Türkiye'nin çalışma hayatındaki zorlukları ve sendikal hakların güçlendirilmesi gerekliliğini bir kez daha gündeme getirdi.

Bakmadan Geçme