• Haberler
  • Aktüel
  • 'Kaynak Holding 30 milyon lirayı Hollanda'ya kaçırmış'

'Kaynak Holding 30 milyon lirayı Hollanda'ya kaçırmış'

Kaynak Holding'e Kayyum atanan Okumuş, 'Bizim atanmamızdan 8 gün önce, 30 milyon lirayı ortaklara usulsüzce kar payı olarak dağıtıp Hollanda'ya kaçırmışlar' dedi.

İSTANBUL - HANİFE SEVİNÇ

Kayyum kararının ardından Kaynak Holding Yönetim Kurulu Başkanı seçilen İmran Okumuş, 2015 Haziran ayında zor duruma düşen şirket yetkililerin maaşları ödeyemez hale geldiğini belirterek, 'Sonrasında da birkaç bankadan kredi kullanmışlar ama aynı heyet, bu kadar zor dönemden geçen şirketleri, çalışan insanları mağdur edecek bir karar almış. Nakitleri olmamasına rağmen, çok da ilginçtir bizim atanmamızdan tam 8 gün önce ortaklarına usulsüzce kar payı dağıtma kararı almışlar. Eski parayla 30 trilyon lirayı, yani 30 milyon lirayı ortaklara kar payı olarak dağıtıp Hollanda'ya kaçırmışlar' dedi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Okumuş, kayyum atanmalarının yargının kararı olduğunu ifade ederek, görevlerinin ne olduğunu irdelemediklerini söyledi.

Bunu vatani görev olarak düşündüklerini dile getiren Okumuş, 'Askerliğimizde mutlaka bir eksiklik yaptık, onu tamamlayama geldik, diye espri yapıyorum. Bu vatani bir görev. Neden burada oluğumuz yargının kararı, buna bizim de herkesin de saygı duyması gerekir' diye konuştu.

Ücret tartışması

Kendilerine ödenen ücretle ilgili de Okumuş, 'Yargının kararına saygı duymak zorundayız. Hiçbirimiz, buraya atanırken ücret alacağını dahi bilmiyordu. Hiç böyle bir teklif yapılmadı. 'Şu ücretle bu görevi kabul eder misiniz?' şeklinde bir teklifle gelinmedi. Ben 6 arkadaşın 5'ini burada tanıdım. Ben de dahil hiçbir arkadaşım buraya bir pazarlıkla göreve gelmedi. 'Şu ücreti kabul ederseniz, bu görevi yaparım' diye bir teklifte bulunmadı. Yargı kararıdır' dedi.

Görevlendirildikten sonra ücretleri öğrendiklerini ifade eden Okumuş, şunları kaydetti:

'Şirketlerin içleri boş, bu ücreti ödeyemeyecek şirketler var. Bunları yaşatmaya, büyütmeye geldik. Mahkemeye 'içi boş şirketler var, bunlardan ücret almak doğru değil' diye başvurduk. Mahkeme karar verecek. Bu kararı göndermeden önce eski Yönetim Kurulu üyeleri, danışmanlar, genel müdürler, üst düzey yöneticilerle toplantı yaptık. Şirketlerin zorda olduğunu, yaşatmak için çalışıyorlarsa, maaşlarından yüzde 50 düşürmeyi teklif ettik. Zarar eden şirketler var. Şirket boş da olsa 10 bin lira maaş alanlar var. Kayyumun 5 bin lira alması tepki aldı ama şirkete danışmanlık yapanlar ve genel müdürler 10 bin lira alıyor. Hatta dışarıdan özel sözleşmeyle gelmiş 19 ve 20 bin lira ücret alan çalışanlar var. Onlara 'madem niyetiniz iyiyse gelin sizin de maaşlarınızın yüzde 50'sini düşürelim' teklifini yaptık. Bunu kabul etmediler.'

'Kayyum atanmadan 8 gün önce ortaklara kar payı dağıtılmış'

Holdingde gerçek anlamda içi boşaltılmış şirketler olduğunu ifade eden Okumuş, şöyle devam etti:

'7 bin kişi çalışıyor. Holding Yönetim Kurulu, 2015'te personel çıkarmak için karar almış. Bunu, alakası olmadığı halde 'siyasi baskı' gibi ifade etmişler. Sektör anlamında da gıda ve ulaştırma var. Bu kadar çok şirket, bu kadar geniş bir yapı kurmanın nedenini araştırıyoruz. Bizim önemli bir görevimiz, şirketlerin ne yaptığından çok 7 bin çalışanın geleceğini kurgulamak, planlamaktır. Burada hiç teröre bulaşmamış, ülkeyi bölmek için mücadele etmemiş, sadece evlatlarını, çocuklarını ve ailesini geçindirmek için çalışan kardeşlerimiz var. Bizim daha önemli olan önceliğimiz onların geleceğidir. Biz, denetim değil, yönetim kayyumu olarak atandık. Şu anda bir kaos var. Çok da iyi planlanmış. Öyle bir düzen kurmuşlar ki... Kayyum atanacağı uzun süredir basına yansımıştı. Bunlar onun için de tedbir almışlar. 2015 Haziran ayında zor duruma düşmüşler. Maaşları ödeyemez hale gelmişler. Sonrasında da bir kaç bankadan kredi kullanmışlar ama aynı heyet, bu kadar zor dönemden geçen şirketleri, çalışan insanları mağdur edecek bir karar almış. Nakitleri olmamasına rağmen, çok da ilginçtir bizim atanmamızdan tam 8 gün önce ortaklarına kar payı dağıtma kararı almışlar. Eski parayla 30 trilyon lirayı, yani 30 milyon lirayı ortaklara kar payı olarak dağıtıp Hollanda'ya kaçırmışlar. Bunu inceliyoruz. Bu konuda suç duyurusunda bulunacağız. Yaptıkları yasal da olsa, zor durumda olan şirketlerin içerisinden para çekip Türkiye Cumhuriyeti içinde yaşayan vatandaşlara yatırım yapıp, istihdam sağlama yerine bu parayı Hollanda'ya göndermenin yanlış olduğunu düşünüyorum, ahlaken doğru bulmuyorum. Kayyum atanmasının nedeni, 'Demek ki şirketler kötü yönetiliyordu, şirketlerin içi boşaltılıp sermayenin yurtdışına çıkarılması gündeme geldiği'dir. Bu şirketlerin patronu da yok. Eski Yönetim Kurulu'ndan bir kişiye ulaştık. Diğerlerinin yurt dışında olduğunu öğrendik.'

17 danışmanın iş akdi feshedildi

Okumuş, şirketleri büyütmek istediklerini dile getirerek, eski yönetimin şirketlerin içini boşaltma çabasını durdurduklarını anlattı. Avrupa ve Asya'da birçok şirket açıldığını tespit ettiklerini aktaran Okumuş, şirketlerin merkezinin Hollanda'ya taşınmasının, bunların yavaş yavaş tasfiye edileceğini gösterdiğini söyledi.

Eski yönetim kurulunun küçülmeye gitme kararı aldığını anlatan Okumuş, yargının kayyum atanmasına karar vermesiyle 7 bin çalışanın teminatının kendilerinde olduğunu kaydetti. Şirketin katlarında çay ve su ikramının bile yasaklandığını gördüklerini belirten Okumuş, bu uygulamayı kaldıklarını dile getirdi.

Okumuş, şirkete dışarıdan atanmış 17'ye yakın danışmanı toplantıya çağırdıklarını ifade ederek, 'Birçoğuna ulaşamadık. Danışmanların ikisinin soyadı da Gülen. İzmir'deki arkadaşlarımız araştırdı. Zaman zaman şirkete uğrayan, kağıt üzerinde danışman ama her ay ücretini, 10 bin lira alan kişiler bunlar. Dün itibarıyla bu 17 kişinin iş akdini feshettik. Çalışanların hakkını yiyenlerin sözleşmesini feshettik, diğerlerinin değil' dedi.



www.memur5.com

Bakmadan Geçme