'Suriye'de insani yardım girişi engelleniyor'
BM İnsani Yardım Koordinatörü O'Brien, Suriye rejiminin, BM'nin acil yardım konvoylarının yüzde 75'ine cevap vermediğini, konvoyların sadece yüzde 10'unun halka ulaştırılabildiğini belirtti.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER
BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Stephen O'Brien, Suriye rejiminin, BM'nin acil yardım konvoyları için yaptığı izin başvurularından yüzde 75'ine cevap dahi vermediğini, bu konvoylardan sadece yüzde 10'unun halka ulaştırılabildiğini belirtti.
O'Brien, BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Suriye'deki insani duruma ilşkin toplantıda yaptığı açıklamada, iç savaş nedeniyle Suriye halkının yaşadığı acıları anlattı.
Beş yılı aşan savaş nedeniyle 250 binden fazla kişinin öldüğünü, yarım milyondan fazlasının yaralandığını kaydeden O'Brien, 6,5 milyon Suriyelinin ülke içinde yer değiştirdiğini, 4,6 milyonunun ise komşu ülkelere sığındığını işaret etti.
Bu kişilerin arkalarında nice hikayeler bıraktığını belirten O'Brien, bu hafta başlayacak siyasi müzakerelerle artık bu acıların son bulmasını umduklarını belirtti.
Madaya ve diğer bölgelerde açlıkla karşı karşıya olan insanlara da işaret eden O'Brien, 'Madaya'dan acil tıbbi yardıma ihtiyacı olan 19 kişi tahliye edildi ancak tedavi edilmesi gereken toplam 400 kişiden sadece 37'si tahliye edilebildi. Kente sağlık görevlilerinin ve daha fazla tıbbi malzemenin girişine ihtiyacımız var' dedi.
'Hükümet izin taleplerine cevap bile vermiyor'
O'Brien, Madaya'nın buz dağının görünen kısmı olduğunu vurgulayarak, Suriye'de 4,6 milyon kişinin ulaşılması zor bölgelerde, 486 bin 700 kişinin ise kuşatma altında yaşadığını belirtti.
O'Brien, bu kişilerden 274 bin 200'ünün Suriye hükümeti, 200 binin DAEŞ, 12 bin 500'ünün ise diğer muhalif gruplar ve Nusra Cephesi'nin ablukası altında yaşadığını belirtti.
Bu bölgelere yardım ulaştırılmasının engellenmesini de eleştiren O'Brien, 'Suriye hükümeti 2015 yılında 113 insani yardım konvoyu talebimizden sadece yüzde 10'unun kuşatma altındaki bölgelere ulaştırılmasına izin verdi. Hükümet, taleplerimizin yüzde 75'ine olumlu ya da olumsuz cevap bile vermedi. BM üyesi bir ülkenin bu tutumu kabul edilemez' dedi.
O'Brien, Konsey üyelerine Suriye'de tarafların BMGK kararlarına uyması için daha ileri adımlar atmaları çağrısı yaparak, sivillerin hedef alınmasının engellenmesini, insani yardımların tüm bölgelere ulaştırılmasının temin edilmesini ve tüm sivillerin kuşatma altında bulunan bölgelerden giriş çıkışına olanak sağlanmasını istedi.
Konseyi kararların uygulanması için yeterli önlem almamakla da eleştiren O'Brien, 'Bu insanları umutsuzluğa terk ettik. Uluslararası toplumun onları unuttuğuna inanıyorlar' dedi.
Muhabir: Mustafa Keleş www.memur5.com