'1 Mayıs'ta Taksim'i milyonlara açın' çağrısı

CHP Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, İstanbul Valisi Davut Gül'ün 1 Mayıs kutlamaları için Taksim Meydanı'nın kapatılacağı yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi.

  • 102

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gamze Taşcıer, İstanbul Valisi Davut Gül'ün 1 Mayıs kutlamaları için Taksim Meydanı'nın kapatılacağı yönündeki açıklamalarına tepki gösterdi. Taşcıer, yazılı bir açıklama yaparak 1 Mayıs'ın ruhuna ve Anayasa Mahkemesi'nin kararına uyulması gerektiğini vurguladı.

Taşcıer şunları kaydetti:

"1 Mayıs, Emek ve Dayanışma Günü’ne sayılı günler kala İstanbul Valisi Davut Gül'ün Taksim Meydanı'nın kapatılacağı yönündeki açıklaması, halkın ve emekçilerin tepkisine neden oldu. Bu karar, Anayasa Mahkemesi'nin Taksim Meydanı'nın ülkemizin ortak hafızası olduğuna dair kararına rağmen alındı. Bu, açıkça Anayasa'ya aykırı bir uygulamadır ve 1 Mayıs'ın ruhuna gölge düşürmektedir.

Son günlerde, 1 Mayıs'ın Çalışma Meclisi'nin toplanma tarihine denk getirilmeye çalışılması ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın Taksim Meydanı hakkındaki açıklamalarıyla bu yasağın mesajlarını almaya başlamıştık. Bakan Işıkhan'ın, 1 Mayıs'ı 'huzursuzluk günü' olarak nitelendirmesi ve Taksim Meydanı'nın kapatılacağı yönündeki açıklamaları, AKP iktidarının emekçilere karşı tutumunu bir kez daha ortaya koymaktadır.

AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın, Anayasa'nın hükümlerine uyulması gerektiği yönündeki açıklamalarına rağmen, Taksim Meydanı'nın kapatılması kararı, iktidarın tutarsız ve ikiyüzlü politikalarını gözler önüne sermektedir. Biz Cumhuriyet Halk Partisi olarak, iktidarın yasakçı ve 'ben yaptım oldu' anlayışından vazgeçmesini, Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına saygı göstermesini ve 1 Mayıs'ın ruhuna uygun bir şekilde Taksim Meydanı'nı milyonlara açmasını talep ediyoruz. 1 Mayıs Taksim'dir, Taksim 1 Mayıs'tır. Halkın ve emekçilerin meydanlarda bir araya gelerek dayanışma içinde olması, demokratik haklarını kullanması engellenmemelidir."

 

Bakmadan Geçme