16 milyon kişiyi ilgilendiren çalışma: En düşük emekli maaşı için 3 formül masada

Emekli maaşları, Temmuz zammı döneminde gözden geçirilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK), Bağ-Kur ve memur emeklileri de dahil olmak üzere 16 milyon vatandaşın gelirinin, emekli zammı düzenlemesi ile artırılması gündemde

  • 289

Emekli maaşları, Temmuz zammı döneminde gözden geçirilecek. Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK), Bağ-Kur ve memur emeklileri de dahil olmak üzere 16 milyon vatandaşın geliri, emekli zammı düzenlemesi ile artırılması gündemde. Ocak ayında en düşük emekli maaşı 10 bin TL olarak belirlenmişti ve bu rakam için 3 farklı formül gündeme geliyor.

Sabah gazetesinin haberine göre bu yıl, emeklilere yönelik önemli tedbirler alınıyor ve gelirlerini artırmaya yönelik çalışmalar devam ediyor. Temmuz ayı itibarıyla, emekli maaşlarında yapılacak artışlar da bu çerçevede değerlendiriliyor. Farklı artış formülleri, en düşük emekli maaşının belirlenmesinde rol oynuyor.

1. Üç Aylık Enflasyon Formülü:

Son üç aylık enflasyonun yüzde 15 çıkması sonrasında, üç veri daha bekleniyor. Böylece 6 aylık enflasyon ortaya çıkacak ve buna refah payı da eklenecek. Bu süreçte, taban maaşta da değişiklik olabilir.

2. Yıllık Enflasyon Formülü:

2024 yılı sonu enflasyon tahminine göre bir artış yapılabilir. Orta Vadeli Program ve Merkez Bankası tahminlerine göre, yıl sonu enflasyonun yüzde 45 civarında olması bekleniyor. Bu durumda, taban maaşın 14-15 bin bandında belirlenmesi öngörülüyor.

3. Asgari Ücret Formülü:

Bu formül genel olarak emekli derneklerinin talepleri arasında yer alıyor. Eğer bu formül uygulanırsa, taban maaş 17 bin liraya çıkabilir. Ancak bu durum, taban maaşa yakın aylık alan emekliler arasında adaletsizlik yaratabilir.

Emekli kök maaşı tablosu değişebilir mi?

Kök maaşları düşük olan emeklilerin çoğunluğu 3600 günle emekli olmuş ya da malulen emekli olmuş kişilerden oluşuyor. Bazıları ise çalışma hayatları boyunca asgari ücret almış ve bu nedenle emekli maaşları düşük olan bireylerdir. Bu durumda bir iyileştirme yapılması gerekebilir, ancak adaletli bir düzenleme için ödenen prim miktarı ve çalışma günü dikkate alınmalıdır.

Emeklilerin geleceği için önemli olan bu düzenlemelerin, tüm emekliler arasında adil bir şekilde uygulanması ve herkesin yaşam standartlarını yükseltmesi bekleniyor.

Bakmadan Geçme