• Haberler
  • İşçi
  • 18 yaş öncesi prim günleri emekli aylığında dikkate alınır mı?

18 yaş öncesi prim günleri emekli aylığında dikkate alınır mı?

18 yaş altı sigorta girişi, prim günleri ve sigortalılık süresi ile ilgili detaylar çalışanların emeklilik hesaplamasında önemli bir yer tutuyor.

SSK (4A) statüsünde çalışanlar için 18 yaş öncesi sigorta girişleri, emeklilik koşullarının belirlenmesinde dikkate alınır. Bu sigorta girişleri, emeklilik yaşı ve prim gün sayısı hesaplamalarına dahil edilir. Ancak 18 yaş öncesi çalışılan süreler, sigortalılık süresi hesabına katılmaz. Yani, sigortalılık süresi 18 yaşını tamamladığınız tarihten itibaren başlar.

Emeklilik için 3 temel koşul vardır: yaş, prim günü ve sigortalılık süresi. 2000 öncesi sigorta girişi olanlar için 5000 ile 5975 gün arasında prim doldurulması gerekiyor. 18 yaş öncesi çalışmalarda, prim günlerinizin tamamı dikkate alınarak emeklilik aylığı hesaplanacak. Ancak sigortalılık süresi hesabı, 18 yaşını doldurduğunuz tarihten itibaren başlayacak. Söz konusu durumda, sigortalılık süresi 10 Mart 1994’te başlatılacak.

Bu nedenle, 18 yaş öncesi 192 prim günü emeklilik aylığı hesaplanırken dikkate alınır ve aylık bağlama esnasında göz ardı edilmez.

Bakmadan Geçme