2,2 milyon kişi daha işini kaybetti

Üretimdeki yavaşlama ile iş bulma umudunu yitirenlerin sayısı artarken, bir yılda 2.2 milyon kişi işsiz kaldı.

Ekonomide uygulanan sıkı para politikaları, üretim ve istihdam üzerindeki olumsuz etkisini artırmaya devam ediyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ağustos 2024 itibarıyla işsiz sayısı bir önceki aya göre 89 bin kişi azalarak 3 milyon 55 bin kişiye düştü. Ancak, dar kapsamlı verilerdeki düşüşe rağmen gerçek işsizlik oranı pandemi sonrası en yüksek seviyelere ulaştı. Gerçek işsizlik oranı, yüzde 27.2’lik oran ile 11 milyon kişiye ulaştı.

Ağustos ayında, istihdam edilenlerin sayısı 78 bin kişi artarak 32 milyon 776 bin kişiye ulaşırken, istihdam oranı ise yüzde 49.7 olarak kaydedildi. İstihdam oranı erkeklerde yüzde 67.1, kadınlarda ise yüzde 32.6 olarak belirlendi. Bununla birlikte, iş gücündeki azalma dikkat çekti. İş gücü, bir önceki aya göre 10 bin kişi azalarak 35 milyon 831 bin kişiye indi.

Genç İşsizlik ve İşsizlik Ödenekleri

Genç nüfusta işsizlik oranı ise, 15-24 yaş grubunda yüzde 16.5’e yükseldi. Bu yaş grubunda erkeklerde işsizlik oranı yüzde 13.8, kadınlarda ise yüzde 21.4 olarak tahmin edildi. Ayrıca, resmi işsizlerin yaklaşık yüzde 86’sının işsizlik ödeneğinden yararlanamadığı bilgisi verildi.

İş Bulma Umudu Azalıyor

İktisatçı Mahfi Eğilmez, verilerdeki dar tanımlı işsizlikteki azalmaya rağmen gerçek işsizlikteki artışa dikkat çekerek, iş aramak için başvuranların sayısındaki azalmanın, insanların iş bulma umudunu yitirdiğini gösterdiğini belirtti. 

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, verileri istihdamda bir artış olarak değerlendirerek, iş gücü piyasasına yönelik yapılacak yapısal reformlarla önümüzdeki dönemde istihdamın daha da artmasının hedeflendiğini açıkladı. 

 

Bakmadan Geçme