• Haberler
  • Memur
  • 2 milyonu aşkın memur 3 aydır o konuda çözüm bekliyor

2 milyonu aşkın memur 3 aydır o konuda çözüm bekliyor

AYM'nin iptal kararıyla 2 milyondan fazla memurun toplu sözleşme ikramiyesi sorunu, aradan geçen 3 aydan fazla süreye rağmen hala çözülemedi. Yeni düzenleme yapılmadan, küçük sendikalar büyük bir darbe almış durumda.

Anayasa Mahkemesi'nin 5 Mart 2024 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan kararı (Esas No: 2023/12, Karar No: 2024/12) ile sendika üyesi memurlara ödenen toplu sözleşme ikramiyesiyle ilgili kritik bir düzenleme iptal edildi. Ancak, aradan geçen üç aydan fazla süreye rağmen, 2 milyondan fazla memurun yaşadığı sorun hâlâ çözülmedi.

sgkrehber.com'un haberine göre, 15 Mart maaş bordrolarında Anayasa Mahkemesi'nin kararı doğrultusunda yapılan değişiklikler, sendikalı personeller arasında büyük hayal kırıklığına yol açtı. İptal edilen kanuni düzenlemedeki yüzde iki barajı, küçük sendikalara büyük bir darbe vurarak üyelerinin büyük sendikalara geçmesini teşvik etti ve adeta acımasız bir rekabet ortamı oluşturdu. Sonuç olarak, küçük sendikaların ortadan kalkmasına zemin hazırlandı ve sendika üyesi kamu görevlilerinin tamamının büyük sendikalara üye olması teşvik edildi. Bu durum, büyük sendikalara karşı ciddi bir tepki oluşturdu.

Yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, büyük sendikaların üye aidatlarını en fazla toplu sözleşme desteği kadar alması gerektiği ve bu fedakarlığı yapabilecek mali yapıda oldukları düşünülüyor. Bu tutar ise 250 x 0,760871 = 190,22 TL olarak hesaplandı. 

Anayasa Mahkemesi'nin kararı çerçevesinde, ortaya çıkan soruna çözüm üretilmesi için yeni bir düzenleme yapılması gerektiği belirtiliyor. Ancak, üç ayı aşkın süre geçmesine rağmen henüz bir çözüm üretilmedi. Anayasa Mahkemesi'nin kararı bir üye hariç tüm üyelerin ittifakıyla alındığı için, yeni düzenlemenin çok dikkatli hazırlanması gerektiği vurgulanıyor.

Bakmadan Geçme