• Haberler
  • Memur
  • 20 bin öğretmen alımı için yürütmeyi durdurma talebine Danıştay'dan ret

20 bin öğretmen alımı için yürütmeyi durdurma talebine Danıştay'dan ret

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen 20 bin öğretmen alımına yönelik mülakat sonuçları için yürütmeyi durdurma talebi, Danıştay tarafından reddedildi.

Danıştay, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) 20 bin öğretmen alımına ilişkin mülakat sonuçları için yürütmeyi durdurma talebini reddetti. Sendikalar ve siyasetçilerin, mülakat sürecindeki şeffaflık ve adalet konusunda endişeleriyle açtıkları dava sonucunda, hukuka aykırı bir durum olmadığı belirtildi. Bu kararın ardından, Bakanlığın kısa süre içinde öğretmen alımı sonuçlarını açıklaması bekleniyor.

Memurlar.net'in haberine göre, MEB'in 20 bin öğretmen alımına ilişkin mülakat sonuçlarına yönelik yürütmeyi durdurma talebi, Danıştay tarafından reddedildi. Sendikalar ve siyasetçilerin mülakat sürecindeki şeffaflık ve adalet konusunda duydukları endişelerle açtıkları dava sonucunda, hukuka aykırı bir durum olmadığına karar verildi. Danıştay 12. Dairesi, başvuruda belirtilen mülakat değerlendirmesiyle ilgili iddiaları geçersiz bularak, yürütmeyi durdurma talebini oybirliğiyle reddetti.

MEB, 20 bin öğretmen alımı için yaptığı mülakatların ardından atama sonuçlarını açıklamadan önce, sürecin hukuki sonuçlarını beklediğini duyurmuştu. Sendikalar, özellikle mülakat değerlendirmelerinde objektif kriterlere uyulmadığı, sınav puanlarının sözlü sınav ile dengelenerek adil bir değerlendirme yapılmadığı gerekçesiyle itiraz etmişti. Danıştay’a yapılan başvuruda, adaylara sorulan soruların tutanağa bağlanması ve sürecin şeffaf bir şekilde kayıt altına alınması gibi önlemler talep edilmişti. Buna rağmen, Danıştay mülakat sisteminin yürütmesinin durdurulmasına gerek olmadığına hükmetti.

Danıştay 12. Dairesi’nin kararı sonrasında, Milli Eğitim Bakanlığı'nın kısa süre içinde öğretmen alım sonuçlarını açıklaması bekleniyor. Sendikalar ve öğretmen adayları mülakat sistemine yönelik eleştirilerini sürdürürken, bu kararın ardından tarafların nasıl bir yol izleyeceği merakla bekleniyor. Dava sonucu, tarafların Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna itiraz etme hakkı saklı kalmak kaydıyla 11 Eylül 2024'te kesinleşti.

Sendikalar ve öğretmen adayları ise mülakat sistemine yönelik eleştirilerini sürdürmeye devam ediyor. Yürütmenin durdurulmasına dair alınan kararın ardından tarafların nasıl bir yol izleyeceği merak konusu.

T.C.  
DANIŞTAY  
ONİKİNCİ DAİRE  
Esas No: 2024/3061  

DAVACI VE YÜRÜTMENİN DURDURULMASINI İSTEYEN
Eğitim ve Bilim Gücü Dayanışma Sendikası (Eğitim Gücü - Sen)  
VEKİLİ  
Av. İrem Naz Nokta  
[15327-23886-72095] UETS  

DAVALI 
Milli Eğitim Bakanlığı  
[35756-86579-39351] UETS  
VEKİLİ  
Av. Davut Karabela  

DAVANIN KONUSU: 
1) 03/08/2016 tarih ve 29790 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmeliğin 12. maddesine 14/05/2024 tarih ve 32546 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sözleşmeli Öğretmen İstihdamına İlişkin Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 1. maddesiyle eklenen "Sözlü sınav başarı puanı KPSS puanının %50'si ile sözlü sınavdan alınan puanın %50'si alınarak belirlenir" düzenlemesinin yürütmesinin durdurulması ile iptali.  
2) Söz konusu talebin kabul görmemesi halinde sözlü sınavda alınacak yargısal denetimi sağlayıcı önlemlerin (adaylara sorulan sorular ile verdikleri cevapların tutanağa bağlanması ve bilişsel sınav görüntülü kayıt altına alınması gibi önlemlerin) bir Yönetmelik hükmü haline getirilmemesi yönündeki eksik düzenlemenin yürütmesinin durdurulması ile iptali.  
3) Sözleşmeli personel istihdamında sözlü sınav uygulamasının dayanağı olan 14/09/2011 tarihli ve 28054 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan 652 sayılı Özel Barınma Hizmeti Veren Kurumlar ve Bazı Düzenlemeler Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 4. maddesinin ikinci fıkrasının somut norm denetimi amacıyla Anayasa Mahkemesine itiraz başvurusunda bulunulmasına karar verilmesi istenilmektedir.  

durdurulmasına karar verileceği kuralı yer almıştır.

KARAR SONUCU: 
1. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 27. maddesinde öngörülen şartların bulunmaması nedeniyle YÜRÜTMENİN DURDURULMASI İSTEMİNİN REDDİNE,  
2. Kararın tebliğini izleyen günden itibaren 7 (yedi) gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna itiraz yolu açık olmak üzere, 11/09/2024 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

Başkan 
Mahmut DOĞAN  

Üye 
Abdülkadir ATALIK  

Üye 
Oğuz YAĞLICI  

Üye 
Esma AKSOY  

Üye 
Nurten ÇOLAKOĞLU  

Bakmadan Geçme