• Haberler
  • Memur
  • 20 bin öğretmen ataması süreciyle ilgili Yusuf Tekin'den kritik açıklama

20 bin öğretmen ataması süreciyle ilgili Yusuf Tekin'den kritik açıklama

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, okullarda kayıt ücreti taleplerinin hukuka aykırı olduğunu vurgularken öğretmen atamalarında Danıştay kararının beklendiğini açıkladı.

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 20 bin öğretmen atamasının Danıştay kararının ardından yapılacağını duyurdu. Tekin ayrıca yeni eğitim-öğretim yılı öncesinde yaptığı açıklamalarda, okullarda kayıt ücreti talebi iddialarını sert bir dille eleştirerek, bu tür taleplerin hukuka aykırı olduğunu belirtti. 

Anadolu Ajansı Editör Masası’na konuk olan Bakan Tekin, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında hazırlanan yeni müfredatın 2024-2025 eğitim öğretim yılıyla birlikte kademeli olarak uygulanmaya başlanacağını söyledi. Bu müfredatın beceri temelli olduğunu belirten Tekin, “Toplumsal yapımızın ihtiyaç duyduğu bir müfredat oluştu” dedi. Müfredatın kademeli geçişle uygulanacağını, böylece olası kayıpların önüne geçileceğini de ekledi.

Kayıt Ücreti Tartışmaları: Hukuka Aykırı Talepler

Bakan Tekin, okullarda kayıt ücreti talebiyle ilgili iddialara da yanıt verdi. “Herhangi bir okul yöneticisinin ‘ben sizin çocuğunuzu okula kayıt etmek için sizden kayıt ücreti istiyorum’ diyebilecek bir inisiyatif alanı yok” diyerek, bu tür taleplerin hukuka aykırı olduğunu vurguladı. Okul yöneticilerinin, adrese dayalı kayıt sistemi gereği hangi çocuğun hangi okula kayıt yaptıracağını zaten bildiklerinin altını çizen Tekin, velilerin bazı durumlarda çocuklarını adres bölgesi dışında bir okula kayıt ettirmek istemesi ya da öğretmen seçimi yapma taleplerinin bu tür tartışmalara yol açtığını ifade etti.

Tekin, bu tür durumların önüne geçmek için merkezi yerleştirme sistemi getireceklerini ve böylece okul yöneticilerinin zor durumda kalmasını önleyeceklerini belirtti. Ayrıca devamsızlık ve sınıf tekrarıyla ilgili bir affın gündemlerinde olmadığını bildirdi.

Öğretmen Atamaları Danıştay Kararına Bağlı

Bakan Tekin, 20 bin öğretmen atama süreciyle ilgili olarak da açıklamalarda bulundu. Atamaların Danıştay’dan çıkacak karar sonrası yapılacağını belirten Tekin, mülakat sonuçlarının bu karar doğrultusunda açıklanacağını ifade etti. Danıştay kararının ardından sürecin hızlandırılacağını vurgulayan Tekin, atamaların en kısa sürede gerçekleştirileceğini dile getirdi.

Uyum Eğitimleri Başladı

Bu arada, okul öncesi (anasınıfı) ve ilkokul birinci sınıf öğrencilerine yönelik uyum eğitimi süreci başladı. Yeni müfredat 9 Eylül’de başlayacak olan 2024-2025 eğitim öğretim yılında, okul öncesi, ilkokul 1. sınıf, ortaokul 5. sınıf ve lise 9. sınıfta kademeli olarak uygulanacak. Bakan Tekin, yeni eğitim modelinin öğrencilere beceri kazandırmaya odaklandığını ve toplumsal ihtiyaçları karşılamaya yönelik olduğunu ifade etti.

Bakmadan Geçme