• Haberler
  • Memur
  • 200 kaymakam 'mülakat'la alındı: Devlette 'aile kontenjanı'

200 kaymakam 'mülakat'la alındı: Devlette 'aile kontenjanı'

2022 kaymakamlık sınavında, yazılıyı kıl payı geçen 200 adayın mülakatlarda yüksek puanlar alarak atandığı ve bu adayların çoğunun iktidar partisindeki önemli kişilerin yakınları olduğu ortaya çıktı.

2022 kaymakamlık sınavında, yazılıyı kıl payı geçen 200 adayın mülakatlarda yüksek puanlar alarak atandığı ve bu adayların çoğunun iktidar partisindeki önemli kişilerin yakınları olduğu ortaya çıktı. 

Karar gazetesinden Merve Şişman'ın haberine göre, Türkiye'de kamuya alım süreçlerinde sıkça tartışılan mülakat uygulaması, özellikle aile bağları ve siyasi bağlantılarla ilgili kaygıları artırdı. Bu süreç, özellikle iktidar partisinin üst düzey yöneticileriyle yakın ilişkileri olan adayların öne çıkmasıyla ilgili olarak kamuoyunda büyük bir rahatsızlık yarattı.

200 kaymakam 'mülakat'la alındı: Devlette 'aile kontenjanı'

Mülakat sistemi, Süleyman Soylu’nun İçişleri Bakanlığı döneminde tartışmalara neden olmuştu. 200 kaymakam adayı için yazılı baraj puanı 71.3 olarak belirlenmişti. Yazılı sınavda bu eşiği zorla geçen bazı adaylar, sözlü mülakatta beklenmedik derecede yüksek puanlar alarak atandı. Örneğin, yazılıda 71.57 puan alan Ali Serttaş, mülakatta 91 puan alarak Yozgat Boğazlıyan’a kaymakam olarak atandı. Serttaş’ın babasının da AK Parti’den belediye başkanı olması, bu durumun aile bağlarıyla ilgili kaygıları artırdı.

Benzer bir örnek olarak, Bursa’nın Harmancık ilçesine kaymakam olarak atanan Sevde Nur Mantı’nın durumu öne çıkıyor. Mantı, yazılı sınavda 72.23 puan alırken, mülakatta 80.66 puan aldı. Babası Ali Mantı ise İçişleri Bakanlığı’nda Merkez Valisi/Mülkiye Başmüfettişi olarak görev yapıyor. Bu tür ilişkiler, kamuoyunda nepotizm olarak adlandırılan kayırmacılık iddialarını güçlendiriyor.

Ayrıca Kastamonu’ya atanan Neslihan Sönmezoğlu, yazılı sınavda 78.56 puan alırken mülakatta en yüksek puan olan 98.66’yı aldı. Sönmezoğlu’nun babası, Orman Genel Müdürlüğü’nde bölge müdürüydü. Bu tür örnekler, kaymakamlık sınavının ‘başarı’ listesinde aile bağlarının kuşku yarattığını gösteriyor.

Genel seçimler öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “kaldıracağız” vaadinde bulunmasına rağmen, mülakat uygulaması hala devam ediyor. 2023 genel seçimleri öncesinde, bu konuda atılan adımların yetersizliği ve vatandaşın gözünde kayırmacılıkla eş değer olan mülakat sürecinin devam etmesi, toplumsal bir mağduriyet yaratmaya devam ediyor. Bu süreçte, kamuoyu, mülakat sisteminin adalet ve eşitlik ilkesine zarar verdiği görüşünde.

2022 kaymakamlık alımında yaşanan skandal, kamuoyunda büyük tartışmalara neden oldu. 3 Haziran 2023’te Ali Yerlikaya İçişleri Bakanı olarak atandı. Yerlikaya döneminde, 77 kişilik kaymakam adaylığı başarı listesi yayınlanmadı. Yazılı sınav sonuçları, 10 Nisan 2023’te açıklandı. 200 kişilik listede yer alan adayların çoğunun aile büyüklerinin önemli pozisyonlarda görev yapması, kayırmacılık iddialarını pekiştiriyor.

200 kaymakam 'mülakat'la alındı: Devlette 'aile kontenjanı'

Mülakat sistemi, devlete memur veya üst düzey çalışan alımında kayırmacılığa neden olduğu için eleştiriliyor. Yazılı sınavda barajı zor geçip mülakatta yüksek puan alan birçok adayın aile bağları dikkat çekiyor. Adayların babalarının, AK Parti ilçe başkanı, Orman Genel Müdürlüğü’nde bölge müdürü veya İçişleri Bakanlığı’na bağlı merkez valisi/mülkiye başmüfettişi olması, kamuoyunda büyük soru işaretlerine neden oldu.

Özellikle bazı adayların yazılı puanlarının barajın çok yakınında olması ve ardından mülakatta tavan puan alarak kaymakam olmaya hak kazanması, eleştirileri beraberinde getiriyor. Kaymakam olarak atanan kişilerin aile büyüklerinin siyasi ve bürokratik pozisyonlarda bulunması, torpil iddialarını güçlendiren bir durum olarak öne çıkıyor.

Örneğin, yazılı sınavdan 74 puan alarak mülakatta 89.33 puan alan Saltuk Buğrahan Açıkbaş, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi üyesi Yaşar Açıkbaş’ın oğludur. Şu anda Sivas’ın Akıncılar bölgesinde kaymakam olarak görev yapmaktadır. Diğer bir örnek, Tarık Yerlikaya’dır; kendisi yazılıda 77, mülakatta 84.33 puan alarak Denizli’nin Tavas ilçesine kaymakam olarak atanmıştır. Tarık’ın babası ise iki kez TBMM tarafından RTÜK üyesi seçilen İhsan Yerlikaya.

Ali Serttaş, yazılı sınavda 71.57 alıp mülakatta 91 puan alarak kaymakam oldu; babası Burdur’un Altınyayla ilçesinde AK Parti belediye başkanıdır. Bu tür ilişkiler, mülakat sürecinin adaletine dair ciddi endişeler yaratmaktadır. Tarık Orhan, yazılı sınavdan 75, mülakattan 77.3 puan alarak kaymakam olarak atanmış; kendisi eski AK Parti Batman milletvekili Ataullah Hamidi’nin danışmanlığını yaptı.

Son olarak, Batuhan Kalkan, yazılı sınavdan 72.20 alarak mülakata kıl payı hak kazanmış, mülakatta ise 91.66 puan alarak kaymakam adayı olmuştur. Kalkan, sosyal medya üzerinden kaymakam adayı olma hakkını duyurarak, "Allah devletimize hakkıyla hizmet etmenin hazzını tatmayı nasip etsin" ifadelerini kullandı.

Mülakat süreci, adayların yetenekleri ve başarıları yerine aile bağlantılarına dayalı bir sistem haline gelmiş görünüyor. Bu durum, hem adalet duygusunu zedelerken hem de kamuoyunda ciddi bir güvensizlik yaratıyor. Devletin memur alımındaki bu kayırmacılık ve nepotizm iddiaları, kamu hizmetinin kalitesini olumsuz etkileyerek, toplumda adalet ve eşitlik algısını zayıflatıyor.

Sonuç olarak, mülakat sistemi, adalet, eşitlik ve şeffaflık ilkelerine aykırı bir şekilde işleyerek, birçok kişiyi mağdur ediyor. Kamuoyunda bu durumla ilgili tepkilerin büyümesi, devletin güvenilirliğini ve kamu hizmetinin kalitesini tehdit ediyor.

Karar gazetesinin haberi:

200 kaymakam 'mülakat'la alındı: Devlette 'aile kontenjanı'

Merve Şişman'ın haberi


Seçimden önce ‘kaldırılacak’ denildiği halde bir türlü vazgeçilemeyen mülakat ayıbında ‘aile’ detayı... 2022’deki kaymakam sınavlarında yazılıyı kıl payı geçen adayların sözlüde en yüksek puanları alarak göreve atandığı ortaya çıktı. Bu isimlerin çoğunun iktidar partisinde önemli mevkilerde yer alan kişilerin yakını olması dikkat çekti.


YAZILIYI KIL PAYI GEÇEN ADAYA MÜLAKATTA 91 PUAN

Mülakat sisteminin, Soylu’nun İçişleri Bakanlığı döneminde yapılan kaymakamlık sınavında da tartışmalı tablo oluşturduğu ortaya çıktı. 200 kaymakam adayının alındığı sınavda yazılı barajı 71.3 olarak belirlendi. Eşiği yakın puanla geçip sözlüden yüksek puan alan adayların aile bağları dikkat çekti. Yazılıyı 71.57 puanla geçip mülakatta 91 alarak Yozgat Boğazlıyan’a atanan Ali Serttaş’ın babasının AK Parti’de belediye başkanlığı yaptığı ortaya çıktı.

200 kaymakam 'mülakat'la alındı: Devlette 'aile kontenjanı'

ADAYLARIN BABASI BÜROKRASİDE ÜST DÜZEY GÖREVDE

Bursa’nın Harmancık ilçesine kaymakam olarak atanan Sevde Nur Mantı’nın babası Ali Mantı’nın da Mülkiye Başmüfettişi olarak görev yaptığı resmi kayıtlara yansıdı. Yazılıda 78 puanda kalıp mülakatta 98 puan alarak Kastamonu’nun İhsangazi ilçesine atanan Neslihan Sönmezoğlu’nun babasının ise Orman Genel Müdürlüğü’nde Bölge Müdürü olduğu anlaşıldı. Soru işaretlerine yol açan nepotizm tablosu kamuoyunda büyük rahatsızlık yarattı.

Kaymakam adaylığı sınavının ‘başarı’ listesinde aile bağları kuşku yarattı. Bazı adayların aile büyüklerinin AK Parti ilçe başkanı, belediye meclis üyesi ve mülkiye müfettişi olması soru işaretlerine yol açtı.

DEVLETTE NEPOTİZM
Genel seçimler öncesi Cumhurbaşkanı’ın ‘kaldıracağız’ vaadinde bulunup sonrasında ise unutulan mülakata ilişkin en dikkat çeken örnek kaymakamlık alımında yaşandı. 2022’deki kaymakam alımı sınavında yazılıyı kıl payı geçen adaylar sözlü mülakatta yüksek puan alarak atandı. 200 kişilik listede adaylardan kimisinin babasının bürokraside, kimisinin ise iktidar partisinde olduğu görüldü.

Devlete memur veya daha üst düzey çalışan alımında kayırmacılığa neden olduğu belirtilen sözlü mülakat sınavında yaşanan skandallar bitmiyor. 2023 genel seçimler öncesi Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı adayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘kaldıracağız’ dediği mülakata ilişkin aradan geçen bir yılı aşkın sürede bir adım atılmadı. Seçim öncesi verilen sözler unutuldu. Vatandaşın gözünde ‘kayırmacılık’la eş değer olan mülakat yeni mağduriyetler yaşatmaya devam ediyor. Son ortaya çıkan skandal ise 2022 kaymakamlık alımına ilişkin oldu. Mülakat sisteminin, Soylu’nun İçişleri Bakanlığı döneminde yapılan kaymakamlık sınavında da tartışmalı tablo oluşturduğu belirlendi.

200 kaymakam 'mülakat'la alındı: Devlette 'aile kontenjanı'
3 Haziran 2023 tarih ve 2023/284 sayılı Cumhurbaşkanlığı Atama Kararı ile İçişleri Bakanlığı görevine Ali Yerlikaya atanmıştı. Yerlikaya döneminde ise 77 kişilik kaymakam adaylığı başarı listesi yayınlanmadı.

BAZILARI BARAJI ZOR GEÇTİ

16 Ekim 2022 tarihinde yazılısı, 5 Aralık 2022-6 Ocak 2023 tarihleri arasında mülakatı yapılan kaymakam adaylığı sınavı nihai başarı listesi, İçişleri Bakanlığı tarafından depremden sonra 10 Nisan 2023 tarihinde yayınlanmıştı. 200 kişinin ‘başarılı’ olduğu bu listedeki bazı isimlere devlet eliyle ‘kıyak’ geçildi. 200 kaymakam adayının alındığı sınavda yazılı barajı 71.3 olarak belirlendi. Eşiği yakın puanla geçip sözlüden yüksek puan alan adayların aile bağları dikkat çekti. Süleyman Soylu’nun bakan olduğu bu dönemde yayınlanan ‘başarı’ listesinde; yazılı puanı düşük olan bazı isimler mülakatta verilen tavan puanla kaymakam olmaya hak kazandı. Bu kişilerin yazılı puanı neredeyse baraj puanına dayanıyor. Bu kişilerin siyasi temaslarının yanı sıra aile üyelerinin de bürokraside olması torpil iddiasını da güçlendiriyor.

 

KİMİ BÜROKRAT KİMİ İKTİDAR PARTİSİNDEN

Kaymakam olarak atanan kişilerin bazılarının aile büyüklerinin AK Parti ilçe başkanı, Orman Genel Müdürlüğü’nde bölge müdürü, İçişleri Bakanlığı’na bağlı merkez valisi/mülkiye başmüfettişi, AK Parti belediye meclis üyesi, RTÜK üyesi, Ülkü Ocakları Genel Merkezi’nde yöneticisi olduğu ortaya çıktı. Bakanlığın yayınladığı ‘başarı’ listesindeki bazı kişilerin bilgileri şöyle:

YAZILIDAN DÜŞÜK, MÜLAKATTAN EN YÜKSEK

Listenin 168’nci sırasında olan Sevde Nur Mantı baraj puanı 71.3 olan sınavda; yazılıdan 72.23 aldı. Mülakattan ise 80.66 aldı. Sevde Nur Mantı şu anda Bursa Harmancık’ta kaymakam. 26 yaşında olan Mantı’nın babası Ali Mantı, İçişleri Bakanlığı’nda Merkez Valisi/Mülkiye Başmüfettişi. Listenin 3’üncü sırasında olan Neslihan Sönmezoğlu yazılıdan 78.56 aldı. Mülakatta ise en yüksek puanı 98.66 aldı. 25 yaşında olan Sönmezoğlu’nun babası Fahri Sönmezoğlu ve Orman Genel Müdürlüğü’nde bölge müdürü. Neslihan Sönmezoğlu, Kastamonu’ya 10 Eylül’de 2023’te kaymakam olarak atandı.

 

BARAJI ZOR AŞTI, MÜLAKATLA KAYMAKAM OLDU

Listenin 87’nci sırasında yer alan Saltuk Buğrahan Açıkbaş yazılı sınavdan 74, mülakattan ise 89.33 puan aldı. Mersin Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Yaşar Açıkbaş’ın oğlu olan Saltuk Buğrahan şu anda Sivas’ın Akıncılar bölgesinde kaymakam olarak görevini sürdürüyor. Listenin 105’inci sırasında yer alan Tarık Yerlikaya, TBMM tarafından iki kez RTÜK üyesi seçilen İhsan Yerlikaya’nın oğlu. Tarık Yerlikaya yazılı sınavdan 77, mülakattan 84.33 aldı. Yerlikaya, Denizli’nin Tavas ilçesinde kaymakam olarak 9 Şubat 2024’te atandı.

Listenin 100’üncü sırasında yer alan Ali Serttaş barajın 71.3 olduğu yazılı sınavdan 71.57 aldı. Mülakattan ise 91 aldı. Babası Ahmet Serttaş, Burdur’un Altınyayla ilçesinde AK Parti Belediye başkanı. Eski içişleri bakanı Süleyman Soylu ile yan yana fotoğrafı olan Ali Serttaş, Yozgat Boğazlıyan’a kaymakam oldu.

AK PARTİLİ BELEDİYE BAŞKANI'NIN DANIŞMANIYDI

Listenin 176. Sırasındaki Tarık Orhan 71.3 baraj puanı olan yazılı sınavdan 75 aldı. Mülakattan ise 77.3 puan aldı. Batmanlı Tarık Orhan, AK Parti eski Batman milletvekili ve eski Batman Belediye Başkanı Ataullah Hamidi’nin danışmanlığını yapmıştı. Eskişehir Sarıcakaya'da Kaymakam olan Tarık Orhan 08.05.2024 tarihinde görevine başladı.

200 kaymakam 'mülakat'la alındı: Devlette 'aile kontenjanı'

MÜLAKATLA GELEN BAŞARIYI SOSYAL MEDYADA PAYLAŞTI

Listenin 86’ncı sırasında olan Batuhan Kalkan yazılı sınavdan 72.20 puan alarak, mülakata girmeye kıl payı hak kazandı. Mülakattan ise 91,66 puan alarak Kaymakam adayı olmaya hak kazandı. Kalkan’ın daha önce Ülkü Ocakları Genel Merkez’inde yöneticilik yaptığı belirlendi. Kalkan, kaymakam adayı olma hakkı kazandığını sosyal medyadan yaptığı paylaşımla duyurdu. Kalkan, paylaşımda “Girmiş olduğum Kaymakamlık Sınav aşamalarını 10.04.2023 tarihi itibarıyla başarılı bir şekilde tamamlayarak 111. Dönem Kaymakam adayı olmaya hak kazanmış bulunmaktayım. Allah devletimize hakkıyla hizmet etmenin hazzını tatmayı nasip etsin” dedi. Kalkan, 09.10.2023 tarihinde Sivas Altınyayla’ya atandı. Listenin 131’nci sırasında yer alan Tarık Emre Uşen ise yazılı sınavdan 77.08, mülakattan 80.66 aldı. Babası Malatya Arguvan’da AK Parti ilçe başkanı Gazi Uşen. Tarık Emre Uşen 6 Mayıs’ta Edirne Süloğlu’na atandı.

 

Bakmadan Geçme