• Haberler
  • Memur
  • 2024-2025 üniversite katkı payları ve öğrenim ücretleri belirlendi

2024-2025 üniversite katkı payları ve öğrenim ücretleri belirlendi

2024-2025 akademik yılı için uzaktan ve ikinci öğretim ücretleri ile katkı payları belirlendi.

2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılında Yükseköğretim Kurumlarında Cari Hizmet Maliyetlerine Öğrenci Katkısı Olarak Alınacak Katkı Payları ve Öğrenim Ücretlerinin Tespitine Dair Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzalı Cumhurbaşkanı Kararı'na göre, 

2024-2025 Üniversite Katkı Payları ve Öğrenim Ücretleri Belirlendi

Yükseköğretim kurumlarında 2024-2025 akademik yılı için uzaktan ve ikinci öğretim ücretleri ile katkı payları belirlendi. Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Cumhurbaşkanlığı Kararı ile Belirlenen Ücretler

2024-2025 akademik yılı için uzaktan ve ikinci öğretim öğrencilerinin ödeyeceği katkı payları ve ücretler Cumhurbaşkanı Kararı ile açıklandı. Karar, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Katkı Payı Devlet Tarafından Karşılanacak

Birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden, program süresini aşmayanlar için katkı payı alınmayacak. Bu tutarlar devlet tarafından karşılanacak.

Öğrenci Katkı Payına %40 Artış

Devlet tarafından karşılanacak öğrenci katkı payı, 2024-2025 eğitim yılında yüzde 40 artırılarak ödenecek.

Şehit ve Gazi Yakınlarına Muafiyet

Şehit yakınları, gaziler ve onların yakınları öğrenci katkı payı ve öğrenim ücretinden muaf tutulacak. Belgelerini daha sonra ibraz edenlere ödedikleri tutarlar iade edilecek.

Engelli Öğrencilere İndirim

Engelli öğrencilerin ödemesi gereken öğrenim ücreti, engellilik oranında indirim yapılacak. Bu öğrencilerden katkı payı alınmayacak.

Yurt Dışından Gelen Öğrenciler İçin Ücretler

Yurt dışından kabul edilecek öğrencilerin öğrenim ücretleri, yükseköğretim kurumları tarafından belirlenecek ve belirli bir alt limitin altında olamayacak. Aynı aileden birden fazla öğrenciye indirim yapılacak.

İkinci Öğretim Ücretlerinin Kullanımı

İkinci öğretim ücretlerinin yüzde 10'u öğrencilerin sosyal hizmetlerine ayrılacak. Kalan kısmı üniversite bütçesine dahil edilecek.

Lisansüstü Öğrenciler İçin Düzenlemeler

Lisansüstü öğrenciler, lisans öğrencilerinin yararlandığı haklardan faydalanacak. Uzaktan öğretim öğrencilerinden alınacak ücret, tezsiz yüksek lisans programlarının ücretine tabi olacak.

Depremzedeler ve Gazze'den Gelen Öğrenciler İçin Destek

Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen illerde yaşayan öğrencilerin ikinci öğretim ücretleri devlet tarafından karşılanacak. Gazze'den gelen öğrencilerin öğrenim ücretleri de devlet tarafından ödenecek.

Karar, 30 Haziran 2024'ten itibaren yürürlüğe girdi.

Bakmadan Geçme