2024'te mi 2025'te mi emekli olunmalı? Emeklilikte gözler telafi yasasında
2024'te emeklilik dilekçesi verenlerle 2025'te verecekler arasında oluşacak maaş farkı için telafi düzenlemesi bekleniyor.
Emeklilik dilekçesini 2024’ten sonra verenlerin aylıklarında %30-35 oranında düşüş yaşanması bekleniyor. Bu nedenle yüz binlerce çalışan emeklilik kararını öne çekmiş durumda. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, dilekçe tarihine göre oluşacak farkı gidermek için bir çalışma başlatırken, yasada yapılacak değişiklik merakla bekleniyor. Bu düzenlemenin kasım ayında yürürlüğe girmesi öngörülüyor.
Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haber analizinden önemli başlıklar...
Emeklilik dilekçesini 2024 yılından sonra verenlerin aylığında düşüş yaşanacak olması nedeniyle yüz binlerce çalışan emeklilik tarihini öne çekme kararı aldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın dilekçe tarihine göre ortaya çıkan farkı gidermek için telafi çalışması başlatması üzerine gözler bu düzenlemeye çevrildi. Emekliliğe hak kazanmış kişilerin aylıklarında dilekçe tarihine göre ortaya çıkan düşüşü önleyici düzenleme yapılması görüşü ağırlık kazanıyor.
Ahmet Kıvanç, emeklilik dilekçesini 2024 yılında verenler ile 2025 yılında verenler arasında beklenen emekli aylığı farkının yüzde 30 ile 35 arasında olacağını belirtti. Orta Vadeli Program’da (OVP) 2024 yılı enflasyon tahmininin yüzde 41,5 olarak revize edildiğini aktaran Kıvanç, "2024 yılı enflasyonu ve GSYH büyüme hızı OVP’de öngörülen düzeyde gerçekleşirse emeklilik dilekçesini 2024 yılında verenler ile 2025 yılında verenler arasında yüzde 32 oranında fark ortaya çıkacak" ifadelerini kullandı. E-Devlet'te görünen emekli aylığının 35.000 TL olduğunu belirten Kıvanç, "Dilekçesini 2024 yılı içinde veren kişi bu aylığı alabilecek, aynı kişi dilekçesini 2025 yılında verirse emekli aylığı 26.515 TL’ye düşecek" diye ekledi.
Kıvanç, e-Devlet’teki emekli aylıklarının gelecek yıl tekrar hesaplanacağını ve herkesin aylığında yüzde 32 dolayında bir azalma olacağını vurguladı. Enflasyonda düşüş devam ederse emekli aylıklarındaki düşüşün, bu büyüklükte olmasa da önümüzdeki birkaç yıl daha süreceği öngörülüyor.
Dilekçe tarihine göre emekli aylığında yüksek oranda fark ortaya çıkacak olması nedeniyle emekliliği hak ettiği halde çalışmaya devam eden yüz binlerce kişi emeklilik kararı aldı. Ancak, Kıvanç’ın aktardığına göre Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın farkı giderme yönünde çalışma başlattığını duyurmasının ardından emeklilik dilekçeleri bekletilmeye başlandı. Kıvanç, "Söz konusu telafi çalışması, diğer kurumların da katılımıyla devam ediyor. Ancak bu düzenlemenin bütçeye yük getireceği gerekçesiyle sıcak bakılmıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Kıvanç, işçi sendikalarının emekliliğe hak kazanmış üyelerine telafi edici bir yasal düzenleme yapılmazsa emeklilik dilekçelerini 2024 yılında vermeleri çağrısında bulunduğunu aktardı. Çalışanların telafi edici bir düzenleme yapılmayacak ise emeklilik dilekçelerini 2024 yılında vermek için beklediklerini belirten Kıvanç, "Kurumsal bazı şirketlerde emekli olma kararını 3-4 ay önceden bildiren çalışanlara, ileride herhangi bir dava açmamaları karşılığında ikale sözleşmesi kapsamında ilave tazminat ödeniyor" ifadelerini kullandı.