• Haberler
  • Memur
  • 2024 Temmuz sonrasında öğretmen adaylarına ne kadar ödeme yapılacak?

2024 Temmuz sonrasında öğretmen adaylarına ne kadar ödeme yapılacak?

Temmuz ayı sonrasında yürürlüğe girecek olan yeni düzenleme ile öğretmen adaylarına yapılacak aylık ödemeler net olarak belirlendi. Adaylar, eğitim süresince 18.650 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu 16.930,39 TL alacaklar.

TBMM Başkanlığı'na sunulan ve gündemde olan Öğretmenlik Meslek Kanunu'nda yapılan değişiklikler kapsamında, Millî Eğitim Akademisinde öğretmenlik mesleğine hazırlık eğitimine alınan öğretmen adaylarına ilişkin önemli mali ve sosyal düzenlemeler belirlendi.

sgkrehber.com'un haberine göre, kanun teklifinin detaylarına göre, öğretmen adaylarına eğitim süresince her ay (18.650) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödeme yapılması öngörülüyor. Bu ödemelerde damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmayacak. Ayrıca, askerlik yükümlülüğü bulunan adayların eğitim süresince askerlik hizmetleri de ertelenecek.

Kanun teklifinin 14. maddesi, öğretmen adaylarına ilişkin mali ve sosyal hükümleri şu şekilde düzenliyor: "Öğretmen adaylarına, hazırlık eğitimi sürecinde her ay (18.650) gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak tutarda ödeme yapılır. Bu ödeme, damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz."

Öğretmen adayları, 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılacaklar ve bu statüleri gereği sosyal güvenlik primleri, öngörülen ödemeden bağımsız olarak Bakanlık bütçesinden karşılanacak.

Teklife göre, adaylara yapılacak net ödeme tutarı 18.650 gösterge rakamının memur aylık katsayısı olan 0,907796 ile çarpılmasıyla 16.930,39 TL olarak belirlenmiştir. Bu ödeme, maaş katsayısındaki değişimlere bağlı olarak artış gösterebilecek.

 

Bakmadan Geçme