• Haberler
  • Sınav
  • 2024 YKS sonuçları açıklandı: YKS sonuçları nereden ve nasıl sorgulanır?

2024 YKS sonuçları açıklandı: YKS sonuçları nereden ve nasıl sorgulanır?

2024-YKS sonuçları bir gün erken açıklanarak adayların sabırsız bekleyişi sona erdi sonuçlar ÖSYM'nin internet adresi ve mobil uygulaması üzerinden öğrenilebilir. ÖSYM Başkanı Ersoy, 3 milyondan fazla adayın beklediği YKS sonuçlarını açıklarken, cinsiyetlere göre başarı oranlarını ve YKS şampiyonlarını duyurdu.

2024-YKS sonuçları için adayların sabırsız bekleyişi sona erdi. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarını açıkladı. Üniversite sınav sonuçlarının yarın açıklanması beklenirken, duyuru bir gün öne çekilerek adayların heyecanı giderildi.

Sonuçlar Nasıl ve Nereden Öğrenilir?

2024-YKS sonuçlarına erişmek için adaylar, T.C. kimlik numaraları ve şifreleri ile ÖSYM'nin "https://sonuc.osym.gov.tr" internet adresinden veya mobil uygulamasından sonuçlarını öğrenebilirler. Ayrıca, ÖSYM AİS (Aday İşlemleri Sayfası) üzerinden de sonuçlar görüntülenebilecek.

ÖSYM Başkanı Ersoy'un Açıklamaları

ÖSYM Başkanı Ersoy, kameraların karşısına geçerek, 2024-YKS sonuçlarını açıkladı. Ersoy, "3 milyondan fazla adayın beklediği 2024-YKS sonuçlarını duyurduk. Şampiyonlarımıza en büyük desteği veren, her an yanlarında olan anne ve babalarımıza, bu süreçte onları yalnız bırakmayan ve eğitim hayatı boyunca yol gösteren öğretmenlerimize teşekkür ediyorum" dedi.

Ersoy'dan Adaylara Uyarı

Ersoy, sonucu öğrenen adayların aşırı yük oluşmaması için sonuç sorgulama ekranına tekrar tekrar girmemeleri konusunda uyarıda bulundu. Ayrıca, YKS'nin 3 oturumunda uygulanan testlerdeki 680 sorunun hiçbirinin iptal edilmediğini bildirdi.

Cinsiyetlere Göre Başarı Oranları

ÖSYM Başkanı Ersoy, cinsiyetlere göre başarı oranlarına ilişkin de bilgiler verdi. TYT'deki Türkçe ve sosyal bilgiler testlerinde kadın adayların, temel matematik ve fen bilimleri testlerinde ise erkek adayların daha başarılı olduğunu belirtti. AYT'deki 11 alt testten 6'sında erkek adayların, 5'inde ise kadın adayların ortalamasının daha yüksek olduğunu açıkladı. YDT'de ise Arapça ve Rusça dillerinde kadın adayların, Almanca, Fransızca ve İngilizcede erkek adayların ortalamasının daha yüksek olduğu ifade edildi.

YKS Birincileri Belli Oldu

2024-YKS sonuçlarına göre, Temel Yeterlilik Testi'nde (TYT) Özel Mersin Elit Koleji Fen Lisesi'nden Süleyman Mete Genç birinci oldu. AYT Eşit Ağırlık alanında İstanbul Galatasaray Lisesi'nden Berra Kuruş, Sayısal alanda Elazığ Cemil Meriç Fen Lisesi'nden Arda Taşdemir, Sözel alanda Özel Rize Bahçeşehir Koleji Anadolu Lisesi'nden Fatih Emre Düzcan birinci çıktı. YDT İngilizcede İstanbul Atatürk Fen Lisesi'nden Mehmet Alp Güneş, Almancada İstanbul Kabataş Erkek Lisesi'nden Sevgi Kırmızıbekmez, Fransızcada İstanbul Çapa Fen Lisesi'nden Yunus Emre Aydoğan, Arapçada İstanbul Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden Yusuf Salih Orhan, Rusçada Ankara Ayrancı Anadolu Lisesi'nden Safiye Yaşar birinci oldu.

YKS Tercihleri Ne Zaman Başlayacak?

2024 YKS Tercih Kılavuzu'nun açıklanmasının ardından üniversite adayları tercihlerini yapabilecekler. ÖSYM'nin tercih takvimi henüz açıklanmadı, ancak geçtiğimiz sene tercih süreci 27 Temmuz - 8 Ağustos tarihlerinde yapılmıştı.

YÖK Başkanı Özvar'dan Tercih Önerisi

YÖK Başkanı Erol Özvar, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "2024-YKS" sonuçlarının hayırlı olmasını dileyerek adaylara bazı tavsiyelerde bulundu. Özvar, "Tercih sürecinde, yapay zeka başta olmak üzere bu yıl ilk defa öğrenci alacak lisans ve ön lisans programlarını dikkatle incelemeniz sizler için faydalı olacaktır" dedi. Adaylara, ilgi alanlarına ve yeteneklerine en uygun programları tercih etmelerini önerdi ve şehirler, üniversiteler ve programlar hakkında mümkün olduğunca fazla bilgi edinmelerinin önemine vurgu yaptı. Özvar, Yükseköğretim Kurulu tarafından yapılacak tüm açıklama ve duyuruları dikkatle takip etmelerini de tavsiye etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan mesaj

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2024 YKS sonuçlarının tüm öğrencilere, ailelerine ve eğitim-öğretim camiasına hayırlı olmasını diledi

Erdoğan, "Genç kardeşlerime verimli bir tercih dönemi ve yerleşecekleri yükseköğretim kurumlarında başarılı bir üniversite hayatı diliyorum" mesajı yayımladı.

Bakmadan Geçme