2025'te 300 bini aşkın öğretmene uzman ve başöğretmenlik fırsatı
Öğretmenlik Mesleği Kanunu kapsamında yapılan düzenlemelerle, 2025 yılında 300 binden fazla öğretmene sınavsız şekilde uzman ve başöğretmenlik unvanı alma fırsatı sunuluyor.
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Öğretmenlik Mesleği Kanunu kapsamında yürürlüğe giren yeni düzenlemelerle öğretmenlerin kariyer basamaklarında ilerlemesini kolaylaştıracak önemli adımlar attı. Anayasa Mahkemesinin 2022 yılında bazı hükümlerini iptal ettiği Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun güncellenmiş hali, 18 Ekim 2024 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlandı.
Bu kapsamda hazırlanan "Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamakları Yönetmeliği" de bugün itibarıyla yürürlüğe girdi. Bu yönetmelik ile durdurulan kariyer basamakları uygulaması yeniden başlatılırken, süreçte daha hızlı bir ilerleme sağlanması hedefleniyor.
20 Yıl Hizmetle Doğrudan Başöğretmenlik Başvurusu
Yeni düzenlemeyle, öğretmenlikte 20 yılını dolduran ve uzman öğretmen unvanına sahip öğretmenler, 10 yıl bekleme zorunluluğu olmaksızın doğrudan başöğretmenlik için başvuru yapabilecek.
Öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti olan ve kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmayan öğretmenler, düzenlenecek eğitim programını tamamladıktan sonra uzman öğretmen unvanını alabilecek. Aynı şekilde, uzman öğretmenlikte en az 10 yıl görev yapan öğretmenler de başöğretmen unvanına başvurabilecek.
Sınav ve Mesleki Çalışma Şartları Kaldırıldı
Yönetmelikle birlikte, kariyer basamakları için sınav ve mesleki çalışma yapma şartları da kaldırıldı. Bu kapsamda, 2025 yılının ilk uygulamasında 300 bini aşkın öğretmen, sınava girmeden uzman öğretmenlik ya da başöğretmenlik unvanı alma hakkına sahip olacak.
Önceki Yıllardaki Uzman ve Başöğretmenlik İstatistikleri
Milli Eğitim Bakanlığı verilerine göre, 2022 yılında 516 bin 974 öğretmen uzman öğretmen, 66 bin 679 öğretmen başöğretmen unvanı aldı. 2023 yılında ise 69 bin 881 öğretmen uzman öğretmen, 3 bin 891 öğretmen ise başöğretmen unvanına sahip oldu.
Yeni Dönemde Daha Fazla Öğretmene İmkân
2025 yılı itibarıyla yürürlüğe girecek yeni düzenlemeler, öğretmenlerin kariyer hedeflerine daha kolay ulaşmasını sağlayacak. MEB’in hedefi, bu süreçte öğretmenlere daha fazla fırsat sunarak, eğitim alanında uzmanlaşmayı ve nitelikli öğretim süreçlerini artırmak.
Söz konusu düzenlemelerle, hem öğretmenlerin motivasyonlarının artırılması hem de eğitimde kalite çıtasının yükseltilmesi amaçlanıyor.