2025'te memurların alacakları fazla çalışma ücretleri şimdiden belli oldu
2025 yılında memurların alacakları fazla çalışma ücretleri açıklandı ve yapılan düzenlemelerle farklı kategorilerdeki personelin alacakları ücretler belirlendi.**
2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve Toplu Sözleşme hükümleri çerçevesinde memurların fazla çalışma ücretleri ile ilgili detaylar belirginleşti.
2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi ve bağlı cetveller ile toplu sözleşme hükümlerinde yer alan bilgiler doğrultusunda, memurların fazla çalışma ücretleri belirlendi. Yeni Şafak gazetesinden Ahmet Ünlü, fazla çalışma ücretinin ödenecek personel ve ödeme tutarlarını kaleme aldı.
Saat Başına Fazla Çalışma Ücreti
Kanun teklifi uyarınca, 657 sayılı Kanun’un 178. maddesi gereğince fazla çalışma karşılığında saat başına yapılacak ödeme 12,80 TL olarak belirlendi. Bu tutar, özel kanunlarındaki hükümler doğrultusunda bütçe kanunları ile tespit ediliyor.
Bakanlık Özel Kalem Müdürlüklerinde Çalışanlara Ödenecek Tutar
Bakanlıklar özel kalem müdürlüklerinde çalışan personele (makam şoförleri dahil) ayda 90 saati geçmemek kaydıyla, makam onayına istinaden saat başına yapılacak ödeme 13,60 TL’ye yükseltilmiştir. Azami ödenecek tutar ise 1.224 TL’dir (90 x 13,60 TL) olarak hesaplanıyor.
Genel Müdür ve Üstü Birim Yöneticilerinin Yanında Çalışanlar
Kurul Başkanı (Bakanlıklar), Genel Müdür ve üst birim yöneticileri ile birlikte çalışan personele, ayda 90 saati aşmamak üzere, saat başına 13,60 TL ödenecek, azami tutar 1.224 TL olacak.
Genel Müdürlük Şoförlerine Ödenecek Fazla Çalışma
Bakanlıklar ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına bağlı genel müdürlüklerin merkez teşkilatlarında görev yapan şoförler, ayda 60 saati geçmemek şartıyla saat başına 13,60 TL ödenecek ve azami tutar 816 TL olarak (60 x 13,60 TL) hesaplanıyor.
Öğrenci Yurtlarında Çalışan Personelin Fazla Çalışma Ücreti
Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı yurtlarda görev yapan personel, yıllık olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’nca tespit edilecek azami fazla çalışma saatleri içinde kalmak şartıyla ve her bir personel için ayda 90 saati aşmamak üzere saat başına 12,80 TL alacak, azami ödenecek tutar ise 1.152 TL (90 x 12,80 TL) olarak hesaplanıyor.
Yükseköğretim Kurumlarında Çalışanların Ücreti
Anadolu Üniversitesi dışındaki yükseköğretim kurumlarında görev yapan personele, normal çalışma saatleri dışında yardımcı olmaları durumunda, ayda 60 saati aşmamak üzere saat başına 21,80 TL ödenecek ve azami tutar 1.308 TL olacak (60 x 21,80 TL).
Kandilli Rasathanesi’nde Çalışanlar
Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nde çalışan personel, ayda 60 saati aşmamak kaydıyla saat başına 12,80 TL alacak, azami tutar 768 TL olarak (60 x 12,80 TL) hesaplanıyor.
MEB İdari Personeline Fazla Çalışma
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) idari personeline, yasal çalışma saatinin bitiminden sonra fiilen yaptıkları fazla çalışma süreleri için ayda 100 saati geçmemek kaydıyla saat başına 21,80 TL ödenecek ve azami tutar 2.180 TL olarak (100 x 21,80 TL) olarak hesaplanıyor.
Derneklerin Denetiminde Görevli Olanlar
Dernekler Kanunu uyarınca görevlendirilen memurlar, ayda 90 saati aşmamak kaydıyla saat başına 12,80 TL alacak ve azami tutar 1.152 TL olarak (90 x 12,80 TL) hesaplanıyor.
Her Dereceli Okulda Çalışanlar
Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okulların atölye ve birimlerinde döner sermaye işleri üzerinde çalışan personele, günde 3 saati aşmamak kaydıyla fazla çalışma ücreti 52,20 TL’ye yükseltilmiş, ancak bu tutar okul müdürleri tarafından tespit ediliyor.
Toplu Sözleşme Hükümlerine Göre Yapılan Ödemeler
Toplu sözleşme hükümleri uyarınca, kamu kurumlarındaki çalışanlara ödenecek fazla çalışma ücretleri, bütçe kanunlarındaki tutarların oldukça üzerinde belirlenmektedir. Örneğin, Sosyal Güvenlik Kurumu, Vergi Dairesi Müdürlükleri ve diğer bazı kurumlarda fazla çalışma ücretleri beş katına kadar ödenmektedir.
Sonuç olarak, işçilere yapılan fazla çalışma ödemeleri dikkate alındığında, memurlara yapılan ödemelerin oldukça düşük seviyelerde kalması dikkati çekiyor.