2025'te sosyal destekler ne kadar artacak?

2025 yılında sosyal desteklerin toplam artış oranı yüzde 30,98 olarak belirlendi. Bu artış, farklı sosyal destek kalemlerinde değişkenlik gösteriyor.

2025 yılında sosyal desteklerin toplam artış oranı yüzde 30,98 olarak saptandı. Bu artış, farklı sosyal destek kalemlerinde değişkenlik gösteriyor:

- 65 yaş aylığı: Yüzde 38
- Engelli ödemeleri: Yüzde 25
- Sosyal Ekonomik Destek (SED) ödemeleri: Yüzde 36
- Diğer sosyal destekler: Yüzde 25 ile yüzde 35 arasında değişmektedir.

Sosyal destekler, her yıl Ocak ve Temmuz aylarında memurlar ve memur emeklileri için yapılan artış oranlarına paralel olarak yükseltiliyor. Gelecek yıl, Ocak ayında da 65 yaş aylığı, engelli aylığı, evde bakım parası ve SED ödemeleri, memur maaş artışı kadar artırılacak.

Bütçelerin yıllık olarak hazırlandığı göz önünde bulundurulduğunda, kaynak artışlarının hem Ocak hem de Temmuz aylarını kapsadığı görülüyor. Yıl sonu enflasyon oranı OVP'de yüzde 41,5 olarak öngörülüyor. Bu durumda, memurların Ocak artışı yüzde 9-11 arasında gerçekleşecek, enflasyonun etkisiyle Temmuz artışları daha düşük oranlarda kalabilecek.

Ocak zamları için hesaplamalara göre, SSK ve Bağ-Kur emeklileri için yüzde 13-15 bandında bir 6 aylık enflasyon artışı öngörülürken, memurlar ve memur emeklileri için yüzde 9-11 arasında bir zam oranı bekleniyor. Ancak destek alacakların sayısının artması ve yıllık oranlar dikkate alındığında, Ocak zam oranlarının yüzde 20'nin üzerinde olması muhtemel görünüyor.

Bakmadan Geçme