• Haberler
  • İşçi
  • 2025 yılı için asgari ücret ne kadar olacak? İşte konuşulanlar

2025 yılı için asgari ücret ne kadar olacak? İşte konuşulanlar

Uzmanlar, asgari ücrete yüzde 30 zam yapılabileceğini tahmin ederken, enflasyon beklentilerinin altında kalabileceği de konuşuluyor.

Yeni yıla yaklaşık 90 gün kala, milyonlarca çalışan asgari ücrete yapılacak zammı merakla bekliyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu, Aralık ayında toplanarak yıl sonuna kadar yapılacak dört toplantı sonucunda 2025 yılı için geçerli olacak yeni asgari ücreti belirleyecek. Türkiye’nin ekonomik görünümü, enflasyon oranları ve işveren maliyetleri dikkate alınarak yapılacak zammın oranı ise şimdiden konuşulmaya başlandı.  

Beklenti En Az Yüzde 40 Zam Olması Yönünde

Türkiye ekonomisinin 3 yıllık yol haritasının çizildiği Orta Vadeli Program'da (OVP), 2024 yılı sonu enflasyon beklentisi yüzde 41,5 olarak belirlenmiş durumda. Bu sebeple, asgari ücrete yapılacak zammın alt sınırının yüzde 40 olması bekleniyor. Ancak uzmanlardan gelen bazı tahminler, bu beklentinin altında zam yapılabileceğine işaret ediyor.

İş Portföy'den Asgari Ücret Tahmini: Yüzde 30 Zam

İş Portföy Genel Müdür Yardımcısı Nilüfer Sezgin, CNBC-e kanalında yaptığı açıklamalarda, asgari ücrete yapılacak zamma dair önemli öngörülerde bulundu. Sezgin, enflasyonun kontrol altında tutulabilmesi amacıyla asgari ücrete ara zam yapılmadığını ve bunun ekonomi politikasının bir parçası olduğunu vurguladı. Sezgin, enflasyon ve büyüme tahminlerine dayanarak asgari ücretteki artışın yüzde 30 civarında olabileceğini söyledi. 

Sezgin, "Yüzde 30 civarında bir zam görmek beni şaşırtmaz. Bunun altında olursa enflasyon beklentilerini aşağıya çekebilir" şeklinde konuştu. Ayrıca daha yüksek bir zammın, enflasyon beklentilerini olumsuz etkileyebileceğini de sözlerine ekledi.

Asgari Ücret Artışının Ekonomiye Etkileri

Sezgin, asgari ücret artışının piyasadaki faiz oranları ve enflasyon beklentileri üzerinde de belirleyici olacağını ifade etti. Ocak ayında yapılacak ücret artışının, enflasyon üzerinde olumsuz bir etki yaratabileceğine dikkat çeken Sezgin, "Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kasım veya aralık ayında sınırlı faiz indirimleri yaparsa, ocakta yapılacak asgari ücret artışı enflasyon rakamlarını yeniden yukarı yönlü etkileyebilir. Bu durum, ocak ayında enflasyonda bir bozulma görme olasılığını artırıyor" ifadelerini kullandı.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun toplantıları sonucu kesin karar alınana kadar, asgari ücrete dair zam oranı tartışılmaya devam edecek gibi görünüyor. Ancak milyonlarca çalışan, artış oranının hayat pahalılığına cevap vermesini umut ediyor.

 

Bakmadan Geçme