• Haberler
  • 3 Ay Eğitim Aldı Kendisinin Doktoru Oldu

3 Ay Eğitim Aldı Kendisinin Doktoru Oldu

Türkiye Kamu Hastaneleri'ne bağlı devlet hastaneleri arasında ilk kez Denizli'de başlayan 'Evde Hemodiyaliz' uygulamasıyla birlikte 12 yıldır diyaliz tedavisi gören Aytaç Alca, aldığı 3 aylık eğitimin ardından evinde tedavi olmaya başladı.S

Türkiye Kamu Hastaneleri’ne ilişkin büyüklük hastaneleri ortada önceki el Denizli’de süregelen ‘Evde Hemodiyaliz’ uygulamasıyla baş başa 12 senedir diyaliz tedavisi gören Aytaç Alca, almış olduğu 3 maaş eğitimin arkası sıra evinde otama olmaya başladı.
Sağlık Bakanlığı çeşidinden başlatılan ’Evde Hemodiyaliz’ uygulaması, Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği çeşidinden yaşama geçirildi. Birliğe ilişkin Denizli Devlet Hastanesi Diyaliz Merkezi’nde 12 senedir diyaliz tedavisi gören 39 yaşındaki Aytaç Alca adlı hasta, 3 maaş eğitimin böylecene diyaliz tedavisini öz evinde hazırlamaya başladı.
Evde Hemodiyaliz uygulamasını durumunda kıymetlendirmek düşüncesince Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Berna Öztürk, 12 salname diyaliz hastası Aytaç Alca’nın evine gitti. Evin ast katına kurulan sistemle ait yetişek meydan 2 bebek babası Aytaç Alca (39) almış olduğu eğitimin arkası sıra adeta kendisinin doktoru oldu. Diyaliz makinesi ile ait gelişigüzel şeyi bilici ve uygulayıcı Alca, "12 senedir diyalize giriyordum. Bu düzene 1 ay evvela geçtim. Bu sistemle ait 3 ay yetişek aldım. 3 ayın böylecene da şu anda evimde diyalize giriyorum ve aşırı rahatım. Şu anda devir diyalize giriyorum fakat giderek şeb diyalize girip toplumsal yaşantımdan da art kalmayacağım. Hastanede 4 sayaç diyaliz alıyordum fakat bu ehliyetli değildi. Evde ise 8 sayaç alabiliyorum. Yaşam kalitem arttı. Artık eskisinden şimdi az çıkar yol almaya başladım. İnşallah hepsi ilaçlardan kurtulacağım" dedi.
"KENDİMİN DOKTORU OLDUM"
Evde otama görmesinin aşırı faydası bulunduğunu kaydeden Alca, şunları söyledi:
"Kendimi eskiye gereğince aşırı güre hissediyorum. Ten rengim üstelik açıldı. Ben şimdi evvela ilçede oturuyordum. Hastaneye gidip başlamak bizi aşırı yoruyordu. Şehirde üstelik otursak hastaneye gidip başlamak sıkkın oluyordu. Şimdi istediğim devir diyalize girebiliyorum. Kendimin doktoru oldum."
Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın ise, böbrek hastalarında yoğun makbul şekillerinden bulunan diyalizin evde olmasının ehemmiyetli bulunduğunu kaydederek, "Ev diyalizi sebebiyle çeşitliliğimiz arttı. Devler hastaneleri içre önceki el bu sistemi tığ uyguladık. Hastanede hastalanmış haftada 12 sayaç diyaliz alıyordu fakat bu ehliyetli değil. Kramp girmesi, gerilim düşmesi, koku değerlerinde düşmeleri ve anemi sorunları yaşanıyordu. Bu ev diyalizi sebebiyle kasınç girmesi, kırgınlık ve anemi kabil mesail ortadan kalkıyor. Bu meslek hastaların ömrünü uzatıyor" dedi.
Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Uz. Dr. Berna Öztürk de diyaliz işlemini ve haslet yolu girişimini öğrenebilecek her insanın evde hemodiyaliz uygulamasından yararlanabileceğini anlatım etti.

Kaynak: IHA-YEREL

Bakmadan Geçme