30 bin başöğretmene 10 bin 400 TL tazminat

TBMM Genel Kurulu'nda görüşülen Öğretmenlik Mesleği Kanunu Teklifi ile 30 bin başöğretmene 10 bin 400 TL tazminat verilmesi planlanıyor.

 

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, Sinop Milletvekili Nazım Maviş ve 100 milletvekilinin imzasıyla sunulan Öğretmenlik Mesleği Kanunu (ÖMK) Teklifi'nin görüşmelerine başlandı. Öğretmenlere uygulanan şiddetin cezasının artırılmasına yönelik maddeleri içeren taslakta neler öngörülüyor?

 

Dünya gazetesinden Nagihan Kalsın'a konuşan Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, taslağın kabul edilmesi durumunda 7 yıl süreyle kademeli olarak 20 yıl hizmet süresini dolduran öğretmenlerin başöğretmenliğe başvurabileceğini belirtti. Böylece 230 bin civarında öğretmen başöğretmen unvanına kavuşacak ve 10 bin 400 TL tazminat alacak.

Yeni Düzenlemeler ve Milli Eğitim Akademisi

Kanunla birlikte Milli Eğitim Akademisi'nin kurulacağını açıklayan Geylan, akademinin yöneticilere eğitim verme, hizmet içi eğitim enstitü sayısını artırma ve aday öğretmenlerin eğitim süreçlerini yürütme gibi işlevleri olacağını ifade etti. Ayrıca, aday öğretmenlerin eğitim sürecinin 1 yıl yerine yaz tatilinde tamamlanarak 1 Eylül'de göreve başlamalarının hedeflendiğini vurguladı.

Şiddet Vakalarına Sert Ceza

Geylan, eğitim çalışanlarının maruz kaldığı şiddet olaylarına yönelik hazırlanan teklifin de bu kanunda yer alacağını kaydetti. Artık öğretmenlere yönelik şiddet hadiselerinde cezaların yüzde 50 artırılacağını ve hapis cezalarının ertelenmeyeceğini belirtti. 

Geylan, mevcut teklifin bazı beklentileri karşılamadığını, ancak öğretmenler için önemli kazanımlar sunduğunu dile getirdi.

Bakmadan Geçme