• Haberler
  • Aktüel
  • 30 yıl önce hayatını 4 yıl önce böbreğini paylaştı

30 yıl önce hayatını 4 yıl önce böbreğini paylaştı

Kayseri'de 12 yıldır böbrek hastası olan 30 yıllık eşine 4 yıl önce böbreğini veren Zabıta Memuru 48 yaşındaki Ali Osman Özmen, 'Böbrek naklinden önce nasıl yaşıyorsam şimdi de aynı şekilde yaşıyorum' derken, eşi Gülbeyaz Özmen, 'Nakil sonrasında eşim ile birlikte normal bir hayat yaşıyoruz' diye konuştu.

Kayseri'de yaşayan 48 yaşındaki Zabıta Memuru Ali Osman Özmen, 12 yıldır böbrek hastası olan 30 yıllık eşi Gülbeyaz Özmen'e 4 yıl önce böbreğini bağışlayarak hayatını kurtardı. Ali Osman Özmen, böbrek naklinin ardından eşinin sağlığına kavuştuğunu ve normal bir hayat sürdüklerini belirtirken, eşi Gülbeyaz Özmen de organ naklinin kendisi için ne kadar önemli olduğunu ifade etti.

Gülbeyaz Özmen, 12 yıl boyunca böbrek hastalığıyla mücadele etti. 1999 yılında böbreklerinin iflas ettiğini öğrenen Özmen, bu süreçte eşinin desteğini her zaman yanında hissetti. Ali Osman Özmen, eşinin moralini yüksek tutması için sürekli destek oldu ve "Hiç merak etme, ben sana böbreğimi vereceğim" diyerek ona umut verdi.

Gülbeyaz Özmen, doktorlarının kendisine 4 ay sonra diyalize girmesi gerektiğini söylediğinde, Ali Osman Özmen’in böbrek bağışında bulunma kararını aldığını öğrendi. Özmen, "Eşim böbreğini vereceğini söylediğinde çok rahatladım ve bu haber beni sevindirdi," dedi. 2011 yılında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde gerçekleştirilen başarılı böbrek nakli operasyonu ile Gülbeyaz Özmen, sağlığına kavuştu.

Böbrek nakli sonrasında Gülbeyaz Özmen, hayatında herhangi bir sıkıntı yaşamadığını ve normal bir yaşam sürdüğünü belirtti. Eşi ve çocuklarının desteğiyle ayakta kaldığını ifade eden Özmen, "Böbrek naklinden sonra hiçbir sağlık sorunu yaşamadım. Eşim ve çocuklarım sayesinde hayatıma devam ediyorum. Organ bağışı konusunda herkesi daha duyarlı olmaya çağırıyorum," dedi. Özmen, nakilden 5 yıl sonra sağlıklı bir yaşam sürdüğünü ve organ bağışının toplumsal bir sorumluluk olduğunu vurguladı.

Ali Osman Özmen ise, eşinin böbrek hastalığını öğrenince, onun haberi olmadan tahliller yaptırarak böbreğini bağışlama kararı aldı. Özmen, "Eşim böbrek hastalığına yakalandığında, ona moral vermek için sürekli yanında oldum. Nakil süreci ardından her şey yolunda gitti ve şu anda hiçbir sıkıntı yaşamıyorum," dedi. Özmen, organ bağışının önemine dikkat çekerek, "Bir can yaşatabildiysem ne mutlu. Bütün vatandaşlara sesleniyorum, eğer bir hayat kurtarabiliyorsanız, bu büyük bir iyilik," ifadelerini kullandı.

Ali Osman Özmen, organ bağışının toplumsal bilinçle artması gerektiğini belirtti. Özmen, "Hastanelerde nakil bekleyen hastaları görün ve onların durumunu değerlendirin. Biz de bir gün hastalanabiliriz ve bu nedenle organ bağışının önemini kavrayarak destek olmalıyız," dedi. Özmen, organ bağışının hem bağış yapan hem de alıcı için hayat kurtarıcı olduğunu ve bu konuda herkesin daha duyarlı olması gerektiğini vurguladı.

2011 yılında gerçekleştirilen böbrek nakli operasyonunun ardından Ali Osman Özmen ve Gülbeyaz Özmen, kameralar karşısına çıkarak deneyimlerini paylaştı. Basın toplantısında, Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Yılmaz, bu bağışın Türkiye’de bir ilk olduğunu açıkladı. Prof. Dr. Yılmaz, "İlk kez bir erkeğin karısına böbreğini bağışladığını görüyoruz," diyerek operasyonun önemini vurguladı. 

 

Bakmadan Geçme