• Haberler
  • Memur
  • 42 yıllık sahte mimar hapis cezası aldı, haciz de yolda

42 yıllık sahte mimar hapis cezası aldı, haciz de yolda

Antalya'daki bir inşaat şirketinde şantiye şefi olarak çalışan ve kendisini Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 1980 mezunu olarak tanıtarak 42 yıllık sahte bir kariyere sahip olan Avni Tekinaslan'a, mahkeme tarafından 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi. 

Antalya'da faaliyet gösteren bir inşaat şirketinde şantiye şefi olarak çalışan ve kendisini Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 1980 mezunu olarak tanıtarak 42 yıllık sahte bir kariyere sahip olan Avni Tekinaslan'a, mahkeme tarafından 1 yıl 8 ay hapis cezası verildi. 

Hürriyet gazetesinden Salim Uzun'un haberine göre, Avni Tekinaslan'ın sahte mezuniyet geçici belgesi hazırlayarak kamu projelerinde yer almasının ardından, Antalya Valiliği'nin Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, projelerde 'yetersiz personel' çalıştığı ve kamu zararının oluştuğunu belirtti. Bu durum üzerine şirket yetkilileri, Antalya Valiliği tarafından kesilen idari para cezalarına hukuki itirazda bulundu.

Anca, Antalya 15. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde görülen dava sürecinde, teknik personel tarafından hazırlanan bilirkişi raporunda kamu zararının olduğu vurgulandı. Raporda, Avni Tekinaslan'ın diplomasının sahte olduğunu tespit eden Antalya Valiliği personeli C.K.'nın detaylı ifadesine de başvuruldu.

Haciz yolda

Resmi kaynaklardan edinilen bilgilere göre, firmaların cezalara karşı yaptığı itirazların ardından yapılan bilirkişi raporları, ilgili kamu kurumlarının kesilen cezaların mevzuata uygun olduğunu gösterdi. Yargı sürecinin tamamlanmasının ardından, firmalara yeniden tebligat yapılacak ve cezaların ödenmesi talep edilecek. Eğer cezalar ödenmezse, haciz işlemi uygulanacak.

42 yıllık sahte mimar hapis cezası aldı, haciz de yolda

Sahte mimarın kariyeri

Avni Tekinaslan'ın, 1980 mezuniyet tarihli sahte belgesi ile bir inşaat şirketinde mimar olarak görev aldığı, Antalya ve Aydın başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinde çalıştığı belirlendi. Son olarak, Antalya Büyükşehir Belediyesi koordinasyonunda 2021 yılında Hıdırlık Kulesi ve çevresinde başlatılan arkeolojik kazılarda şantiye şefi olarak çalıştığı tespit edildi.

Olayın ortaya çıkışı ise 2022 Aralık ayında Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) yapılan bir ihbarla başladı. İhbar üzerine, Antalya Valiliği tarafından yapılan incelemeler sonucunda Avni Tekinaslan'ın diplomasının sahte olduğu ortaya çıktı.

Dekanlığın açıklaması

Bu süreçte, Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanlığı da bir açıklama yaparak, Tekinaslan'a ait herhangi bir bilgi ve belgeye ulaşılamadığını duyurdu.

 

Bakmadan Geçme