• Haberler
  • Aktüel
  • 5 milyon hanenin gaz ihtiyacını karşılayacak gazı taşıyan dev gemi yolda

5 milyon hanenin gaz ihtiyacını karşılayacak gazı taşıyan dev gemi yolda

Türkiye'nin enerji filosuna katılacak dev platform, 5 milyon haneye yetecek kadar doğal gaz üretimi yapacak. Platform, Karadeniz'de 2026'da üretime başlayacak.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sakarya Gaz Sahası’ndaki doğal gaz üretimini 2028 yılına kadar günlük 60 milyon metreküpe çıkarmayı planladıklarını açıkladı. Bu hedef, Türkiye'nin yıllık hane halkı gaz tüketiminin büyük bir kısmını karşılayabilecek kapasiteye ulaşmayı amaçlıyor. Bayraktar, "Bu, yıllık 20 milyar metreküp eder. Türkiye’nin 22 milyar metreküpe yakın hane halkı tüketimi var. Yani Türkiye’nin konutta kullandığı gaz buradan karşılanabilir" dedi.

Dev Platform Türkiye Yolunda


Temmuz ayının sonunda Singapur'dan yola çıkan ve Türkiye'nin enerji filosunun en yeni üyesi olacak platform, Atlas Okyanusu'ndaki yolculuğunu sürdürüyor. Platformun, Eylül ayının ortalarında Akdeniz'e giriş yapması ve ay sonunda Türkiye’ye ulaşması bekleniyor. Platformun Marmara’daki bir tersanede bakıma alınmasının ardından Zonguldak’taki Filyos Limanı'na gönderilmesi planlanıyor.

Yüzen Sanayi Tesisi


Yüzer üretim platformu, adeta bir sanayi tesisi gibi çalışacak. Platform, Karadeniz’in derinliklerinden çıkarılan ham gazı denizde işleyecek ve karaya ulaştıracak. 300 metre uzunluğunda ve 58 metre genişliğindeki platform, yaklaşık 4 futbol sahası büyüklüğünde. 2026 yılında üretime başlaması planlanan platform, 20 yıl boyunca faaliyet gösterecek ve günlük 10 milyon metreküp gaz işleyerek 5 milyon haneye yetecek kadar doğal gaz üretecek.

Türk Komutasına Geçecek


Platform, ilk etapta yurtdışından gelecek uzmanlar tarafından işletilecek, ancak eğitimlerin tamamlanmasının ardından tamamen Türk ekiplerin komutasına geçecek. Türkiye, bu platform ile ABD, Rusya, Brezilya, Norveç ve Malezya’nın ardından böyle bir yüzer üretim tesisine sahip olan 6’ncı ülke olacak.

Platformun İsmi Ne Olacak?


Cumhuriyet’in 100. yılına özel olarak platforma "Cumhuriyet" adı verilmesi veya "Gazi" ve "Ertuğrul" gibi isimlerin tercih edilmesi bekleniyor. Türkiye'nin enerji filosunda Fatih, Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han isimli sondaj gemileri, Barbaros Hayreddin Paşa ve Oruç Reis isimli sismik araştırma gemileri yer alıyor. Bu platform, Türkiye'nin denizlerdeki arama, sondaj ve üretim filosuna katılacak 7'nci gemi olacak.

Bakmadan Geçme