• Haberler
  • Memur
  • 500 bin TSK mensubunu ilgilendiriyor: OYAK Genel Kurulunda açıklanacak nema oranları nasıl belirlenecek?

500 bin TSK mensubunu ilgilendiriyor: OYAK Genel Kurulunda açıklanacak nema oranları nasıl belirlenecek?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, OYAK Genel Kurulu'nda açıklanacak olan nema oranlarının gerçek enflasyon rakamlarına uygun şekilde belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

205 sayılı kanuna binaen TSK’da görevli olan subay, askerî memur ve astsubaylar ile OYAK veya bu kurumun yüzde 50’sinden fazlası oranında ortaklık sağlanan şirkette çalışanlar daimî üye sıfatını taşıyorlar. Yaklaşık 1 milyonluk mevcudu ile NATO'nun en büyük ikinci ordusu olan Türk Silahlı Kuvvetlerinde yaklaşık 500 bin askeri ve sivil personel bulunuyor. Dolayısıyla 500 bin dolayında askeri ve sivil memurdan OYAK kesintisi yapılıyor.

Yaklaşık 30 ülkedeki yatırımlarıyla bir dünya devi olan, yaklaşık 40 bin çalışanı bulunan OYAK, yaklaşık 500 bin üyesi ile Türkiye'nin en büyük mesleki tamamlayıcı  tamamlayacı fonu.

İşte anamuhalefet partisi CHP'den 500 bin kamu çalışanını ilgilendiren bir açıklama geldi. 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, OYAK Genel Kurulu'nda açıklanacak olan nema oranlarının gerçek enflasyon rakamlarına uygun şekilde belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Bağcıoğlu'nun yazılı açıklamasından öne çıkan mesajlar şöyle:

“OYAK, üyelerine; emeklilik, ölüm ve maluliyet alanlarında ek yardımlar sağlamak üzere 1961 yılında 205 sayılı Kanun’la kurulmuş, tamamlayıcı bir mesleki emeklilik fonudur. OYAK, kuruluş Kanunu çerçevesinde, özel hukuk hükümlerine tabi, mali ve idari bakımdan özerk, tüzel kişiliği bulunan bir kuruluş olarak 63 yıldır faaliyet göstermektedir.

OYAK, TSK mensubu subay, astsubay, uzman/sözleşmeli personel ile sivil memurlar için bir emeklilik güvencesidir. Kurulduğu tarihten itibaren üyesi olan askeri ve sivil personelin maaşlarından yapılan kesintilerle sermaye oluşturmuş ve her yıl belirlenen nema oranlarıyla da üye birikimlerini değerlendirmiştir.

Bununla birlikte OYAK iştirakleri ile birlikte büyük bir ekonomik değere ulaşmıştır. Ülke ihracatının yaklaşık %5’i OYAK iştiraklerince yapılırken, ülke güvenliği için stratejik öneme haiz ERDEMİR, İSDEMİR gibi demir-çelik fabrikaları ile çimento fabrikalarının önemli bir bölümü OYAK iştirakidir

OYAK yönetim yapısı kuruluş kanunu gereğince, OYAK üyelerinden oluşan yasal üyeler ve yetkili kurullarınca seçilerek görev yapan profesyonel kadrolarla yönetilmektedir. 2024 yılı OYAK Genel Kurulu tarafından önümüzdeki günlerde yapılacak Genel Kurul kararı ile belirlenecek nema oranı, sayısı 500.000’ni geçen OYAK üyelerinin (görevde ya da emekli askeri personel) yatırımlarını ve geleceklerini birinci derecede ilgilendirmektedir.

OYAK son 20 yıllık dönemde enflasyonun yaklaşık iki katı oranında nema açıklamıştır. Bu sene açıklanacak 2023 yılı nema oranının TUİK tarafından açıklanan sözde enflasyon oranı esas alınarak açıklanması büyük bir yanılgı olacaktır. Nitekim geçen sene açıklanan Nema oranı da beklentilerin ve piyasa şartlarının altında gerçekleşmiş, OYAK üyelerinin kaybına neden olunmuştur. 2024 yılı OYAK Genel Kurulunda açıklanacak nema oranının gerçek enflasyon rakamları gözetilerek olması gereklidir.

Ayrıca OYAK yönetim organlarında, 205 sayılı Kanun gereğince belirlenen üyelerin “temsilde adalet ilkesi” ve “liyakat” ilkelerine uygun olarak tüm statülerin temsiline olanak sağlayacak şekilde belirlenmesi gerekmektedir. Diğer yandan OYAK yönetim kademelerince alınan tüm kararların tüm üyeleri ve kamuoyu ile şeffaf ve hesap verebilir bir yaklaşımla paylaşılması, alınan kararların belli çevrelere yarar sağlayacak şekilde değil, tüm üyelerin ortak iyiliği gözetilerek alınması gereklidir.

CHP olarak, TSK personelinin çok zor görev şartlarında yapmış olduğu vazifeleri ile elde ettiği birikimlerinin doğru bir şekilde değerlendirilmesi, belirlenecek nema oranı ile yatırımlarının enflasyon karşısında erimemesini, OYAK ve iştiraklerinin yönetimlerine seçilen kişilerin temsilde adalet ilkesine uygun olarak, her türlü siyasi düşünceden uzak olarak, liyakat ve ehliyete uygun olarak belirlenmesi, OYAK yatırımlarının tüm üyelerin iyiliğine olacak şekilde her türlü siyasi kaygıdan uzak olarak yapılıp yapılmadığı yakinen takip edilmektedir.”

Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK) hakkında

Ordu Yardımlaşma Kurumu (OYAK), üyelerine emeklilik, ölüm ve maluliyet alanlarında hizmet veren, bir sosyal yardımlaşma kurumu olarak faaliyet göstermektedir. TSK mensuplarının katılımıyla kurulan OYAK, kuruluşunu 1911'de Askeri İkraz Sandığı'na dayandırmaktadır. Temel amacı, askerlerin olası tehlikelere karşı sigorta, dayanışma ve yardımlaşma sağlamaktır. OYAK, 1961'de kabul edilen kanunla resmen kurulmuş ve özerk bir tüzel kişilik olarak faaliyetlerine başlamıştır. Üyelerine emeklilik, ölüm ve maluliyet yardımları sağlamanın yanı sıra, emekli bağışı ve konut edindirme gibi hizmetler sunmaktadır. OYAK'ın yönetiminde üyelerin temsil edildiği kurullar bulunmakta ve şeffaflık ilkesine önem vermektedir. Gelirlerini üyelerinin maaşlarından kesintilerle sağlayan OYAK, yatırımlarını çeşitlendirerek kâr elde etmeyi ve nema oranlarını yükseltmeyi amaçlamaktadır. OYAK'ın faaliyet sahası oldukça geniştir; lojistik, inşaat, demir çelik, otomotiv, enerji, gıda, tarım ve hayvancılık gibi birçok sektörde yatırımları bulunmaktadır. Kurum, üyelerine yıllık enflasyon oranlarının iki katı kadar kâr payı vermektedir ve üyelerin aktif olarak yönetimde yer almasına olanak sağlamaktadır. OYAK'ın kurulmasıyla Türkiye'deki ordu-piyasa ilişkisi de değişmiş, kurum üyelerinin aidatları ve yatırım gelirlerinden oluşan birikimleri yönetmektedir. OYAK, Türkiye'nin en büyük tamamlayıcı mesleki emeklilik fonu olarak varlığını sürdürmektedir.

Yaklaşık 30 ülkedeki yatırımları bulunan, yaklaşık 40 bin çalışana sahip OYAK, yaklaşık 500 bin üyesi ile bir dünya devi.

Bakmadan Geçme