• Haberler
  • Aktüel
  • 54 kalem ürüne kısıtlama gelmesi: Hani İsrail'e ihracat yoktu?

54 kalem ürüne kısıtlama gelmesi: Hani İsrail'e ihracat yoktu?

Ticaret Bakanlığı'nın bazı ürün gruplarına İsrail'e ihracat kısıtlaması getiren kararını değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, 'Yetkililer, kamuoyunun sesini 'nihayet' duymayı başardı' mesajı verdi.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'ne (OCHA) göre, 7 Nisan 2024 yani İsrail'in Gazze'ye saldırısının 175'inci günü itibarıyla en az 32 bin 623 kişi öldü ve 75 bin 92 kişi yaralandı. Türkiye'nin İsrail'e ihracatı 31 Mart yerel seçimleri öncesinde ciddi siyasi ve sosyal tartışma konusu oldu. Hatta AK Parti'nin seçimden ciddi oy kaybıyla ikinci sırada çıkmasının en büyük sebeplerinden biri olarak İsral ile ticaretin kesintisiz sürmesi gösterildi. Ve nihayet Ticaret Bakanlığından beklenen açıklama ancak bugün gelebildi.

Ticaret Bakanlığı'nın bazı ürün gruplarına İsrail'e ihracat kısıtlaması getiren kararını değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, "Yetkililer, kamuoyunun sesini 'nihayet' duymayı başardı" mesajı verdi.

Deniz'in konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "İsrail'in 7 Ekim 2023 tarihinden itibaren Gazze'de gerçekleştirdiği soykırım, dünya genelinde büyük tepkilere neden oldu. Bu tepkiler ülkemizde Tüketici Birliği Federasyonu tarafından başlatılan 'Cephane bizden değil'' boykotu ile somutlaştı. Milyonlarca tüketici, soykırıma destek veren veya verdiği düşünülen firmaların ürünlerini boykot etti. İsrail ile yapılan ticaretin durdurulması çağrıları ise güçlü bir şekilde dile getirildi." ifadelerini kullandı.

Deniz, hükümetin bu tepkilere karşı, "İsrail ile yapılan ticaretin azaldığı, çoğu ürünün ise Filistin halkı için yapılan ihracat olduğu ve bu nedenle İsrail gümrüklerinde işlemlerin zorunlu olduğu" şeklinde açıklamalarda bulunduğunu belirtti.

Ticaret Bakanlığı'nın 9 Nisan 2024 tarihinde 54 ürün grubunda yer alan ürünlerin İsrail'e ihracatını kısıtlama kararı aldığını hatırlatan Deniz, "Kamuoyunun sesini 'nihayet' duymayı başaran yetkilileri kutluyoruz. Ancak şu soruların yanıtlanmasını istiyoruz:" diyerek şu soruları sıraladı:

"1. 7 Ekim 2023'ten bu yana bu konuda ortaklaşan kamuoyu vicdanını görmek için altı ay geçmesi mi gerekiyordu?
2. Bölgeye giden mallar İsrail'e değil, Filistin halkı için gönderiliyordu deniyordu, bu doğru mu?
3. Altı aydır bölgeye giden mallar Filistin'e ihracat için gönderildiyse, şimdi niye kısıtlıyorsunuz?
4. Kısıtlama kararı ile Filistin'e ihraç edilen mallar şimdi gönderilmeyecekse, Filistin halkı gereksinimlerini nasıl sağlayacak?
5. Bu konuda tepki gösteren insanların sesi, neden ters kelepçe, zor kullanma, gözaltılarla kısılmak istendi?"

Tüketici Birliği Federasyonu olarak, Gazze için aylardır içi yanan insanlar adına bu haklı soruların derhal ve şeffaf bir şekilde yanıtlanmasını talep ettiklerini belirten Deniz, konunun takipçisi olacaklarını ve kamuoyu ile paylaşacaklarını ifade etti.

Bakmadan Geçme