• Haberler
  • Aktüel
  • 564 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayımlandı

564 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği yayımlandı

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi usulüyle ilgili yeni açıklama usullerini belirleyen genel tebliği yayımladı.

564 sıra nolu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayımlanan yeni Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği, vergi ve ceza açıklama süreçlerine önemli düzenlemeler getirdi. 4 Ocak 1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 5. maddesinin dördüncü fıkrası çerçevesinde yapılan düzenleme, mükelleflerin vergi tarhına esas olan beyanları, kesinleşen vergi ve cezaları, ödenmemiş vergi ve ceza miktarlarını açıklama yetkisini Maliye Bakanlığına veriyor. Bakanlık, bu yetkisini mahalline devretme imkânına da sahip olup, adli ve idari soruşturmalarla ilgili bilgi ve belgelerin yanı sıra bankalara vergi tahsili için bilgi verilmesine ilişkin usulleri belirleyebiliyor.

Tebliğde belirtilen açıklama usullerine göre, 2024 yılı içerisinde yapılacak açıklamaların iki aşamada gerçekleşeceği belirtiliyor. İlk aşama, 15-31 Ekim 2024 tarihleri arasında Türkiye genelindeki vergi dairelerinde, ikinci aşama ise 1-15 Kasım 2024 tarihleri arasında Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinde yapılacak. Açıklamalar, vergi dairelerinin ilan yerlerinde asılacak ve internet üzerinden yayımlanacak.

Açıklama kapsamına, her bir vergi dairesine 5 milyon TL ve daha fazla borcu olan ya da bu tutar ve üzerinde kesinleşmiş vergi ve cezası bulunan mükellefler alınacak. 31 Aralık 2023 tarihi itibarıyla vadesi geldiği halde 30 Eylül 2024 tarihi itibarıyla ödenmemiş vergi ve cezalar ile 1 Haziran 2023-31 Mayıs 2024 tarihleri arasında kesinleşmiş tarhiyatlar da açıklama kapsamına dahil edilecek. Ancak, Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 293) ile belirlenen esaslara uygun olarak açıklama yapılacak ve Defterdarlıkların belirli listeleri Gelir İdaresi Başkanlığı'na elektronik ortamda iletilecek.

Açıklama kapsamına alınmayan alacaklar arasında, çeşitli tarihlerde yapılandırılmış ve yapılandırılması devam eden alacaklar yer alıyor. Bunlar arasında 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, 5393 sayılı Belediye Kanunu, 6552 sayılı İş Kanunu, 6736 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu, 7020 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu, 7143 sayılı Vergi ve Diğer Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu ve 7256 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu gibi düzenlemelere göre yapılandırılmış alacaklar bulunuyor. Ayrıca, 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş ilinde meydana gelen depremlerden etkilenen illerdeki vergi ve ceza borçları da açıklama kapsamına alınmayacak.

Tebliğ, Resmî Gazete'de yayımlandığı tarihte yürürlüğe girdi ve yürütme yetkisi Hazine ve Maliye Bakanı'na verildi. Bu düzenlemeyle birlikte, mükelleflerin vergi ve ceza borçlarının açıklanması sürecinde daha şeffaf ve düzenli bir sistemin getirilmesi amaçlanıyor.

Bakmadan Geçme