• Haberler
  • 7. IDC CIO Turkey Summit 2016

7. IDC CIO Turkey Summit 2016

- AA Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörü Şıvka: - 'İçerik takibi ve telif hakları açısından Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan sistem ile makale yazan akademisyenler veya içerik üreten birçok ajans ve medya kuruluşu için kapı açtığımızı düşünüyoruz'

İZMİR (AA) - Anadolu Ajansı (AA) Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörü Yakup Şıvka, içerik takibi ve telif hakları açısından Türkiye'de ilk olma özelliği taşıdığını belirttiği AA'nın Haber, Fotoğraf Takip ve Analiz Sistemi'nin, bu alanda, makale yazan akademisyenler ve içerik üreten birçok ajans ve medya kuruluşu için kapı açtığını bildirdi.

Yakup Şıvka, İzmir'in Çeşme ilçesinde, ABD merkezli market araştırmaları şirketi International Data Corporation (IDC) tarafından düzenlenen 7. IDC CIO Turkey Summit 2016 kapsamında, 2016'nın "En Yenilikçi Projesi" ve "En İyi BT ile Kurumsal Hedeflere Katkı Sağlama Projesi" kategorilerinde dereceye giren ve ödüle layık görülen AA'nın Haber, Fotoğraf Takip ve Analiz Sistemi'yle ilgili sunum gerçekleştirdi.

Dünyanın dört yanında bulunan aboneleri, büro ve muhabirleriyle küresel haber ajansı olan AA'nın, bin 500 civarında ulusal ve yerel abonesi, arşivinde 17 milyon civarı haberi, 1 milyon civarı videosu ve 7 milyon civarı fotoğrafı olduğunu kaydeden Şıvka, "AA, 1995 yılından itibaren dijital ortama geçti. Daha öncesi daktilo ortamında yazılan yaklaşık 2,5 milyon metni de tarayarak dijital ortama aktardık. Günümüzde 11 ayrı dilde yayın yapan AA, günlük yaklaşık 2 bin haber, 3 bin civarı fotoğraf, 900 civarı video yayınlıyor." dedi.

Şıvka, AA'nın haberlerini medya kuruluşlarına belli ücret karşılığı verdiğine değinerek, şunları söyledi:

"Dijital ortamda verdiğiniz içeriklerin kontrolünü sağlayamazsanız, aynı içerikleri ücretsiz şekilde başka kuruluşlar da kullanabiliyor. Bu, şifre verdiğimiz abonenin arkadaşına ya da başkasına bu şifreyi vermesi şeklinde gerçekleşebiliyor ya da kopyala-yapıştır yöntemiyle başka internet sitelerinden aldıklarıyla haber siteleri oluşturabiliyorlar. Bu sistemle birinci amacımız, kullanım tespiti yapmak. Ajansın haberlerinin kullanım oranı nedir, medyada ne derece yer buluyor. Diğeriyse tercih analizi. Bununla da hangi haber kategorilerinde medyada daha çok yer bulduğunu tespit etmek istedik."

Yakup Şıvka, ürettiği içeriğin telif haklarının AA'ya ait olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

"Sistemle, hedef planlaması yapmak istiyoruz. Politika haberleri daha çok tercih ediliyorsa muhabirlerimizi ona göre yetiştirelim, ağırlık verelim şeklinde performans planı hazırladık. En sonundaysa kullanılan, tercih edilen haberlere göre muhabirleri ya ödüllendirme ya da cezalandırma yöntemine gitmeyi planladık. Bir muhabir, günde 10 haber yazıp hiçbir yere girmiyor, diğeri bir haber yazıyor 10 gazetede manşet oluyor. Muhabirlerden hangisinin daha başarılı olabildiğini tespit için böyle sistem yazdık."

Sistemin, 11 ayrı dilde yaklaşık 600 civarı gazetenin 25 bin civarındaki kupürü ile 5 bin civarı internet sitesinin 500 bin civarındaki sayfasını analiz ettiğini dile getiren Şıvka, oluşturulmasında birçok zorlukla karşılaştıkları sistemin yapımında, akademik çalışmanın en çok vakitlerini aldığını ifade etti.

Şıvka, dijital ortamda anahtar kelimeler arayan sistemlerin bulunduğuna işaret ederek, "Ancak komple metin veya fotoğraf arayan uygulama yok. İçerik takibi ve telif hakları açısından Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyan sistem ile makale yazan akademisyenler veya içerik üreten birçok ajans ve medya kuruluşu için kapı açtığımızı düşünüyoruz. Bunun sonraki adımı da video analizi kısmı olacak ki bununla ilgili çalışmalara başladık." diye konuştu.

Zirvenin ilk gününde, "Yılın En Yenilikçi Projesi", "Yılın En iyi Değişim Yönetimi Projesi", "Yılın En İyi BT Yönetişim Projesi", "Yılın En İyi BT ile Kurumsal Hedeflere Katkı Sağlama Projesi", "Yılın En İyi BT Maliyet Düşürme Projesi", "Yılın CIO'su" kategorilerinde düzenlenen, 63 projenin başvurduğu, jüri incelemesinin ardından 29 projenin finale kaldığı yarışmada, AA Bilgi ve İletişim Teknolojileri Direktörlüğü tarafından geliştirilen Haber, Fotoğraf Takip ve Analiz Sistemi, "Yılın En Yenilikçi Projesi" ve "Yılın En İyi BT ile Kurumsal Hedeflere Katkı Sağlama Projesi" kategorilerinde ödüle layık görülmüştü.

Bakmadan Geçme