750 bin kişinin 72 milyar lira borcu var

750 bin kişinin, toplam 72 milyar liralık kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemediği açıklandı.

Kredi kartı ve bireysel kredi borcunu ödeyemeyen tüketici sayısındaki artışa dikkat çeken Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, "Yangının alevi görünmeye başladı" dedi.

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz, yaptığı açıklamada toplumun büyük kesiminin gelirinin yaşamını sürdürebilmek için yeterli olmadığını belirtti. Deniz, "Tüketiciler zorunlu olarak kredi kartı kullanmakta, kredi kart limitlerinin tükenmesi ve asgari ödeme ile günün kurtarılamayacak noktaya gelinmesiyle yüksek faiz oranları ile bireysel kredi kullanmak zorunda kalmaktadır" dedi.

Deniz, Tüketici Birliği Federasyonu'nun uzun süreden beri tüketicilerin banka borçlarının çevrilemeyecek noktaya geleceği ve milyonlarca insanın banka borçları nedeniyle yasal takibe uğrayacağı uyarısında bulunduğunu ifade etti.

Son açıklanan Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi verilerine göre, 2024 yılının Ocak-Mayıs döneminde 750 bin kişi bireysel kredi ve kredi kartı borcunu ödeyemediği için yasal takibe düştü. Yasal takibe düşen 750 bin tüketicinin toplam borcu 72 milyar TL'ye ulaştı.

Deniz, faizlerin artırılarak, miktarsal sıkılaştırmanın sağlanması ve talebin azaltılarak enflasyonun düşürüleceği varsayımına dayalı ekonomik programın ülkeyi bu olumsuz noktaya getirdiğini savundu. 

2024 yılının ilk beş ayında yasal takibe uğrayan 750 bin tüketicinin, aile fertleriyle birlikte 3 milyonluk bir nüfusa işaret ettiğini belirten Deniz, "Bu durumda sadece ilk beş ayda, üç milyon yurttaşımız ekonomiden tamamen kopmuş, icra kapısına düşmüş, kişisel iflası gerçekleşmiştir" dedi.

Deniz, mevcut ekonomi yönetiminin bu gerçeği görmezden geldiğini ve 2023 Haziran döneminden bu yana uyguladığı neoliberal ekonomi politikasında ısrar ederek milyonlarca insanı bataklığa sürüklediğini ifade etti. Tüketici Birliği Federasyonu olarak, Deniz şu önerileri dile getirdi:

- 90 gün olan yasal takip süresinin geçici olarak 180 güne çıkarılması,
- Artık çevrilemeyen banka borç stokunun eritilmesi için banka borçlarının yapılandırılmasını sağlayacak bir yasanın çıkarılması.

Mehmet Bülent Deniz, bu önerilerini kamuoyu ile paylaşarak yetkililere acil önlem çağrısında bulundu.

 

Bakmadan Geçme