79 bin kişi hızlı tarama ile bina testi istemedi

İstanbul'da 162 bin başvuru arasından 79 bin binanın 'hızlı tarama ile bina testi' için izin vermediği, 35 bin binadan ise yarısının yüksek riskli olduğu belirlendi.

6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından olası Marmara depremine hazırlık amacıyla İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 2020’den bu yana yürütülen “hızlı tarama ile bina testi” projesinde dikkat çekici sonuçlar elde edildi. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ile ortaklaşa yürütülen projede, bugüne kadar 162 bin başvuru alınmış, bu binalardan 114 binine ziyaret gerçekleştirilmişti. Ancak, 79 bin binanın kat maliklerinin izin vermemesi nedeniyle bu binalara test uygulanamadı.

İstanbul’daki binalarda, başvurusu alınan 35 bin binanın yarısının yüksek ve çok yüksek riskli olduğu belirlendi. İncelemeler sonucunda, 318 binanın kendi kendine çökme riski taşıdığı, 1238 binanın ise deprem güvenliğinin hiç olmadığı tespit edildi. Ayrıca, hızlı tarama sonucu D ve E sınıfında tespit edilen 293 binada riskli bina kararı alındı ve bu binalarda yaşayan 10 binden fazla kişi tahliye edildi.

 

E sınıfında çok yüksek riskli olarak belirlenen 5 bin 381 binanın tahliye, yıkım ve yenileme süreçlerinin hızlandırılması için kira yardım paketleri hazırlandı. İBB verilerine göre, İstanbul’da 800 bininin 2000 yılı öncesinde inşa edilmiş olduğu 1 milyon 200 binin üzerinde bina bulunuyor ve bu binaların öncelikli olarak yenilenmesi hedefleniyor.

 

Tarihi yapılar açısından da, İstanbul genelinde bulunan 35 bin 627 tarihi eserin yüzde 10’u metruk durumda. Kritik ve metruk durumda olan 3 bin 500 yapının 1000’ine Koruma Uygulama ve Denetim Büroları (KUDEB) tarafından acil müdahale uyarı yazıları gönderildi.

Bakmadan Geçme