9. Yargı Paketi Resmi Gazete'de

Türkiye'nin hukuk sisteminde köklü değişiklikler öngören 9. Yargı Paketi, icra süreçlerinden hukuk sınavlarına, arabuluculuktan adli yardıma kadar pek çok düzenlemeyi içeriyor.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu’nda kabul edilen 9. Yargı Paketi, Resmî Gazete'nin 14 Kasım 2024 tarih ve 32722 sayılı nüshasında yayımlandı. Kamuoyunda “9. Yargı Paketi” olarak bilinen ve hukuk sisteminde önemli değişiklikler içeren “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” icra ve iflas süreçlerinden arabuluculuk ve adli yardıma kadar birçok yeniliği getiriyor.

Yeni düzenlemeler arasında, elektronik ortamda yapılan açık artırmalar için minimum teklif farkı belirlenmesi ve açık artırma sürelerinin uzatılmasına yönelik değişiklikler öne çıkıyor. Artık, elektronik açık artırmalarda teklif aralıklarının satışa çıkarılan malın değerinin binde beşinden ve 1000 TL'den az olmaması zorunluluğu getirildi. Ayrıca, açık artırmanın son 10 dakikasında verilen yeni tekliflerin üç dakikalık ek süre tanınması uygulaması, bir saati aşmamak kaydıyla devam edebilecek. Adalet Bakanlığı, bu bir saatlik sınır üzerinde değişiklik yapma yetkisine sahip olacak.

Paket, avukatlık mesleği ve barolar için de önemli düzenlemeler içeriyor. Anayasa Mahkemesi’nin kararına dayanarak, adli yardım ödeneği, barolara üye sayısı ve nüfus oranlarına göre dağıtılacak. Bu değişikliğin, adli yardımdan yararlanan vatandaşların daha hızlı ve adil bir destek almasını sağlamak amacıyla yapıldığı belirtildi.

Hukuk mesleklerine giriş sınavlarında yapılan değişikliklerle, Hukuk Meslekleri Giriş Sınavı ve İdari Yargı Ön Sınavı'nın soru sayısı 100’den 120’ye çıkarıldı. Ayrıca, sınav kapsamına milletlerarası hukuk gibi yeni dersler eklendi. Bu değişiklikler, hukuk mesleklerine girişte adayların daha geniş bir bilgi tabanına sahip olmalarını amaçlıyor.

Yediemin otoparklarında bulunan sahipsiz araçların satışına dair düzenlemeler de dikkat çekiyor. Yapılan yeni değişiklikle, sahipleri tarafından teslim alınmayan araçlar üzerindeki haciz ve rehin şerhleri kaldırılarak satılabilecek. Bu düzenleme, otoyol güvenliği ve trafik yoğunluğunu hafifletmeyi hedefliyor.

Medeni Kanun’da gerçekleştirilen düzenlemeler, soybağının reddi davası açılması gerektiğinde biyolojik babalığı reddetme hakkı tanımasını içeriyor. Evlat edinme işlemlerinde ise çocuğun nüfus kaydına, evlat edinen kişinin adının yazılması uygulaması getirildi. Bu değişikliklerin, evlat edinme süreçlerinin daha şeffaf ve adil hale getirilmesine katkı sağlaması amaçlanıyor.

Uzlaştırma ve arabuluculuk süreçlerinde önemli yenilikler de 9. Yargı Paketi'nde yer alıyor. Uzlaştırmacı olmak için hukuk fakültesi mezunu olma şartı getirilirken, hakaret suçları uzlaştırma kapsamından çıkarılıp ön ödeme kapsamına alındı. Arabuluculuğa katılmayan taraflar için yargılama giderlerinin yarısının üstlenilmesi gibi teşvik edici düzenlemeler yapıldı. Arabuluculuk anlaşmasının onaylanması durumunda, taşınmaz talepleri tapuda tescil edilebilecek.

9. Yargı Paketi, ayrıca Anayasa Mahkemesi ve Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK) ile ilgili kadro düzenlemeleri ve bazı vergilerde yeniden değerleme oranlarının uygulanmasını da içeriyor. Bu düzenlemelerin, kamu kurumlarının daha etkin işleyişine katkı sağlaması bekleniyor.

Bakmadan Geçme