• Haberler
  • Memur
  • Adli tatil 20 Temmuz'da başladı... Yeni adli yıl 2 Eylül'de başlayacak

Adli tatil 20 Temmuz'da başladı... Yeni adli yıl 2 Eylül'de başlayacak

Adli tatil 20 Temmuz'da başladı yeni adli yıl ise 2 Eylül'de törenle açılacak. Adli tatil süresince nöbetçi mahkemeler sadece acil ve tutuklu dosyalarla ilgilenecek, diğer davalara ara verilecek.

20 Temmuz 2024 tarihinde adli tatil dönemi başladı. Yeni adli yıl ise 2 Eylül'de düzenlenecek törenle başlayacak. Adli tatil süresince adliyelerde nöbetçi mahkemeler, yalnızca tutuklusu olan ve acil nitelikli davalarla ilgilenecek; diğer davalara ise yeni adli yıla kadar ara verilecek.

Danıştay ve Yargıtay gibi yüksek yargı organlarında nöbetçi heyetler görev yapacak. Danıştay'da nöbetçi heyet yalnızca "yürütmenin durdurulması" taleplerini değerlendirecek, esastan karar veremeyecek. Yargıtay'da ise ceza ve hukuk olmak üzere iki nöbetçi daire görev alacak. Ceza dairesi, tutuklu sanıkların dosyalarına bakacak.

Adli tatil, Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 102'nci, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 331'inci, Danıştay Kanunu'nun 86'ncı ve İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 61'inci maddelerine göre her yıl 20 Temmuz'da başlayıp 31 Ağustos'ta sona eriyor. Yeni adli yıl, 1 Eylül'ün pazar gününe denk gelmesi nedeniyle, 2 Eylül'de Yargıtay'da düzenlenecek törenle start alacak. Anayasa Mahkemesi ise adli tatil kapsamına girmiyor.

Yeni adli yılın başlamasıyla birlikte önemli davalar da devam edecek. 9 Eylül'de Ayhan Bora Kaplan suç örgütü davası, 30 Eylül'de eski Ülkü Ocakları Eğitim ve Kültür Vakfı Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Ateş'in öldürülmesine ilişkin davaların duruşması yapılacak. FETÖ'nün gizli sorumlusuna yönelik "silahlı terör örgütü kurma veya yönetme" suçundan dava açılan Kemalettin Özdemir ise 11 Eylül'de hakim karşısına çıkacak. Ayrıca, MKE Ankaragücü-Çaykur Rizespor maçında hakem Halil Umut Meler’e saldıran, aralarında eski Ankaragücü Kulübü Başkanı Faruk Koca'nın da bulunduğu 4 sanığın yargılanması ise 2 Ekim'de sürecek.

 

Bakmadan Geçme