• Haberler
  • Aktüel
  • AİHM'in ihlal kararı verdiği FETÖ davasında yerel mahkeme karara direndi

AİHM'in ihlal kararı verdiği FETÖ davasında yerel mahkeme karara direndi

Kayseri'de FETÖ davasında AİHM'in insan hakları ihlali kararı verdiği öğretmen Yüksel Yalçınkaya'nın davasında yerel mahkeme, uluslararası kararları dikkate almadan önceki hükmünde direndi.

Kayseri'de FETÖ/PDY soruşturması kapsamında 6 yıl 3 ay hapse çarptırılan öğretmen Yüksel Yalçınkaya'nın, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından insan hakları ihlali yapıldığına dair verilen karara rağmen yerel mahkeme aynı kararı verdi. AİHM, Yalçınkaya'nın adil yargılanma hakkı, kanunsuz suç ve ceza yasağı ile örgütlenme özgürlüğü haklarının ihlal edildiğine hükmetmişti.

Yüksel Yalçınkaya, 2016 yılında FETÖ/PDY soruşturması kapsamında gözaltına alındı ve ByLock kullanıcısı olduğu, Bank Asya'da hesap hareketleri bulunduğu gerekçesiyle tutuklandı. 2017 yılında Kayseri 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldı. Bu karara karşı yapılan itirazlar da reddedildi.

AİHM, Yalçınkaya'nın yaptığı bireysel başvuruyu değerlendirerek Türkiye'nin insan hakları ihlali yaptığını belirtti. AİHM, Sözleşmenin 6 ve 7'nci maddelerinde yer alan adil yargılanma hakkı ve kanunsuz suç ve ceza yasağını ihlal ettiğini, 11'inci maddedeki örgütlenme özgürlüğü hakkının da ihlal edildiğini belirtti. Mahkeme, Yalçınkaya'nın yargılama masrafları için 15 bin avro tazminata hükmetti.

AİHM'in ihlal kararı sonrası Yalçınkaya'nın davası yerel mahkemede yeniden değerlendirildi. Kayseri 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi, AİHM'in ihlal iddialarını dikkate almayarak önceki kararında hukuka aykırı bir durum bulunmadığını belirterek aynı kararı verdi. 

 

Bakmadan Geçme