Aile hekimleri 6-10 Ocak'ta iş bırakacak
Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği, meslek örgütlerinin ve hekimlerin itirazlarına rağmen 1 Kasım'da yürürlüğe girdi. Hekimler yönetmeliğe tepkili. Daha önce de 2-6 Aralık ve 5-7 Kasım tarihlerinde benzer eylemler düzenlenmişti.
Aile hekimleri, 6-10 Ocak 2025 tarihleri arasında ülke genelinde iş bırakma eylemi yapma kararı aldı. Türk Tabipleri Birliği (TBB) ve çeşitli sağlık sendikaları tarafından organize edilen bu eylem, 1 Kasım’da yürürlüğe giren ve aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık personelinin maaş, çalışma koşulları ve teşvik ödemeleri gibi pek çok konuyu etkileyen yeni yönetmeliği protesto etmek amacıyla düzenleniyor.
Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği, meslek örgütlerinin ve hekimlerin itirazlarına rağmen 1 Kasım’da yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme, aile hekimlerinin maaşlarında ciddi kesintilere yol açarken, aynı zamanda teşvik ödemelerine ulaşma şartlarını da ağırlaştırıyor. Aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık personeli, bu yönetmeliğin yalnızca maaş kesintilerine değil, aynı zamanda hasta takibinde zorlayıcı koşulların ortaya çıkmasına da neden olduğunu belirtiyor.
Türk Tabipleri Birliği Aile Hekimliği Kolu Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, yeni yönetmelikle birlikte aile hekimlerinin gelirlerinde yüzde 30’a varan bir kesinti yaşandığını ifade etti. Kırımlı, “Bu yönetmelik, hekimlerin çalışma motivasyonunu kırıyor. Teşvik ödemelerinin sağlanması için öne sürülen şartlar, pratikte uygulanabilir değil ve toplumsal sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir,” dedi.
Aile hekimleri, teşvik almak için hastalarının yılda en az iki kez aile sağlığı merkezine başvurması gerektiğini, ancak birçoğunun farklı sağlık kurumlarına başvurması nedeniyle bu şartların karşılanmasının neredeyse imkansız olduğunu vurguluyor. İstanbul Aile Hekimliği Derneği (İSTAHED) Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Nahide Toksan, bu durumu “Okula gitmeyen öğrenci yüzünden öğretmenin maaşını kesmek gibi bir şey” olarak tanımlayarak, hastalarının hastane ziyaretleri nedeniyle maaşlarının kesildiğini söyledi.
Yeni yönetmeliğin bir diğer önemli eleştirilen yönü, aile hekimlerine yazacakları ilaçlar konusunda getirilen sınırlamalardır. Yönetmelik, aile hekimlerinin antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu ilaç yazmasına kota getiriyor ve bu ilaçların il ortalamasının üzerinde yazılmasını engelliyor. Dr. Kırımlı, bu durumun ya hastaları ya da hekimleri mağdur edeceğini belirtiyor.
Aile hekimlerinin maaşları, kendilerine kayıtlı hasta sayısına göre belirleniyor. Ancak yeni yönetmelik ile bu sayı 4.000’den 3.500’e çekildi. Hekimler, bu değişiklikle birlikte hem maaşlarında azalma yaşanacağını hem de hasta sayılarındaki artışın hem kendi iş yüklerini hem de hastaların sağlık hizmetine erişimini zorlaştıracağını belirtiyor. Dr. Kırımlı, İstanbul’da 1 milyon 200 bin kişinin kayıtlı olduğu aile sağlığı merkezlerinde yapılacak kaydırmalarla, hasta ulaşımının zorlaşacağına dikkat çekiyor.
Aile hekimlerinin tepkileri, yalnızca maaş kesintileriyle sınırlı değil. Yeni yönetmelik, günlük 75 hasta muayene hedefiyle bir performans sistemi getirilmesini de öngörüyor. Hekimler, bu durumun kalitesiz sağlık hizmetine yol açacağı uyarısında bulunuyor.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ise yönetmeliğin hazırlığının birçok hekim ve paydaşla görüşerek yapıldığını, yeni düzenlemeyle birlikte aile hekimlerinin hasta başına düşen sayısının azaltılacağını ve nitelikli sağlık hizmeti sunumunun teşvik edileceğini belirtti.
Aile hekimleri ise, yönetmeliğin pratikte uygulanmasının, sağlık hizmetlerinin kalitesini düşüreceğini ve sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonunu olumsuz etkileyeceğini savunuyor. Grev eylemi, aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekimlerin, hem özlük hakları hem de hastalarına daha kaliteli hizmet sunabilme koşullarının iyileştirilmesi taleplerini dile getirmek amacıyla yapılıyor.