Aile hekimleri antibiyotik kullanımını azaltırsa teşvik alacak
Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, özellikle antibiyotik kullanım oranlarının azaltılmasına yönelik bir teşvik sisteminin başlatıldığını duyurdu.
Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayıp Birinci, 1 Kasım'da yürürlüğe giren yeni Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği kapsamında aile hekimlerine yönelik çeşitli teşvikler getirildiğini duyurdu. Özellikle antibiyotik kullanım oranlarının azaltılmasına yönelik bir teşvik sisteminin başlatıldığını belirten Birinci, “Aile hekiminin bağlı hastalarına yazdığı antibiyotik oranında düşüş sağlanırsa 1400 TL'lik finansal teşvik verilecek. Bu, yaptırımdan ziyade farkındalık yaratmayı amaçlayan bir sistem” dedi.
Antibiyotik Direncine Karşı Mücadele
Birinci, Türkiye'nin antibiyotik kullanım oranının OECD ortalamasının 2,5 katına ulaştığını vurgularken, bu durumun sağlık sorunlarına yol açtığını ifade etti:
“Ülkemizde antibiyotik direnci nedeniyle yılda 9 bin insan hayatını kaybediyor. Antibiyotik kullanım oranlarını OECD seviyesine çekmemiz gerekiyor.”
Teşvik sistemiyle, aile hekimlerinin bir önceki yıl yazdığı antibiyotiklerin oranını düşürmesi halinde finansal destek sağlanacağını belirten Birinci, mide koruyucular ve ağrı kesiciler için de benzer bir uygulamanın planlandığını kaydetti.
Aile Hekimlerine Genişletilmiş Teşvikler
Yeni sistemle aile hekimlerine yönelik teşvik ödemelerinin kapsamı genişletildi:
Teşvik Tutarı Artışı: Eski sistemdeki 14 bin 800 TL teşvik tavanı, yüzde 200 oranında artırılarak üç katına çıkarıldı.
Performans Kalemleri: Muayene sayısı, kronik hastalık taramaları, ikinci ve üçüncü basamak sağlık tesislerine başvuruların azaltılması, akılcı ilaç politikalarına uyum ve hasta memnuniyeti gibi kriterlere dayalı olarak teşvikler verilecek.
Antibiyotik Teşviki Uygulaması Nasıl İşleyecek?
Birinci, antibiyotik teşvikiyle ilgili şu örneği verdi:
“Bir aile hekiminin geçen yıl yazdığı reçetelerdeki ilaçların yüzde 27’si antibiyotikken, bu oran yüzde 26,9’a düşerse teşvik ödemesi yapılacak. Amaç, sadece sayısal bir azalma değil, aynı zamanda toplumda farkındalık oluşturmak.”
Yeni Sistemin İlk Ay Sonuçları
Kasım ayında, 21 bin 608 aile hekiminin 4,1 milyon vatandaş için toplam 8,6 milyon işlem yaptığı açıklandı. Yeni sistemin sağlıkta dönüşümü hızlandıracağını belirten Birinci, “Aile hekimliği sistemi sayesinde kronik hastalık yönetimini iyileştireceğiz ve vatandaşlarımızın sağlığına daha fazla katkı sunacağız” dedi.
Sağlık Bakanlığı, 2024 yılı itibarıyla 1000 yeni Aile Sağlığı Merkezi açmayı ve hekim başına düşen iş yükünü azaltmayı hedefliyor.