Aile hekimlerinden 'eziyet yönetmeliği' eleştirisi: Toplum sağlığı tehlikede
Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği'ne tepki gösteren hekimler ve sağlık çalışanları, 6-10 Ocak 2025 tarihleri arasında iş bırakma kararı aldı.
Genel Sağlık-İş Sendikası Genel Başkanı Derya Uğur, 30 Ekim’de yürürlüğe giren ve sağlık meslek örgütleri tarafından “eziyet yönetmeliği” olarak adlandırılan Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği ile sağlık çalışanlarının iş yükünün arttığını, ancak ödemelerin azaldığını vurguladı. Cumhuriyet gazetesinden Merve Kılıç'ın haberine göre, Uğur, aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarının çalışma koşullarının kötüleşmesi nedeniyle toplum sağlığının ciddi tehlike altında olduğunu ifade etti.
İş Bırakacaklar
Yönetmelik nedeniyle aile hekimleri ve sağlık çalışanları, 6-10 Ocak 2025 tarihleri arasında iş bırakma kararı aldı. Uğur, düzenlemenin çalışanların iş güvencesini zayıflattığını ve görev tanımlarını genişleterek mevcut sağlık hizmetlerinin niteliğini olumsuz etkilediğini belirtti.
Nitelikli Sağlık Hizmeti Riski
Uğur, yönetmeliğin sağlık çalışanlarını daha fazla çalıştırıp daha az ücret ödemeyi amaçladığını savunarak, “Çalışanların temel görevleri olan gebe, lohusa, bebek ve çocuk izlemlerine ayırdıkları zaman ciddi şekilde azalmıştır. Bu durum, nitelikli sağlık hizmeti sunumunu olumsuz etkilemektedir” dedi.
Adil Ücret ve Çalışma Koşulları Talebi
Aile sağlığı çalışanlarının, tavan ücret düzenlemesi, iş yükü eşitsizliklerinin giderilmesi ve meslek itibarının korunması yönünde taleplerinin bulunduğunu aktaran Uğur, "Sağlık emekçileri insanca yaşam ve çalışma koşulları istemektedir. Bu talepler karşılanmazsa, toplum sağlığı açısından daha ciddi risklerle karşı karşıya kalınacaktır" ifadelerini kullandı.