• Haberler
  • Aktüel
  • AK Parti'de kadro yenilenmesi ve kongre süreci nihayet başlıyor

AK Parti'de kadro yenilenmesi ve kongre süreci nihayet başlıyor

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısında, 8'inci büyük olağan kongre için karar alınacak ve kadro yenilenmesi süreci başlatılacak.

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısı, 3 Eylül 2024 tarihinde, AK Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında gerçekleştirilecek. Toplantının ana gündem maddesi, partinin 8'inci büyük olağan kongresinin takvimi ve süreci olacak.

Kongre Takvimi ve Yenilikler

Kongre kararı 3 Eylül'de alınacak olsa da AK Parti, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinin ardından kongre hazırlıklarına başlamıştı. Bu yılki kongre sürecinde, parti yönetimi standart uygulamalardan saparak daha yenilikçi bir yol izleyecek. Normalde bir yıl süren olağan kongre süreçleri, bu defa kısaltılacak ve kongrelerde daha katılımcı bir yöntem uygulanacak.

2025 yılının ilkbaharı bitmeden kongre takviminin tamamlanması planlanıyor. Özellikle nüfusu 100 binin üzerinde olan il ve ilçelerde, kongreler daha geniş bir katılım ve delegelerin görüşlerinin alınacağı şekilde gerçekleştirilecek. Kongrelerin öğleden önce merkez seçimleri, öğleden sonra ise geniş istişareler şeklinde yapılması öngörülüyor. MYK üyeleri büyükşehirlerdeki kongrelere katılacak, Cumhurbaşkanı Erdoğan ise İstanbul ve Ankara il kongrelerinde yer alacak.

Geri Sayım ve Kadro Yenilenmesi

AK Parti, 14 Ağustos 2001'de kurulduktan 15 ay sonra girdiği ilk genel seçimde iktidara gelmişti ve 22 yıldır iktidarını sürdürüyor. Şimdi ise 8'inci olağan kongre için hazırlıklar yapılıyor. AK Parti, kurulduğundan bu yana toplam 11 kongre gerçekleştirdi; dördü olağanüstü, yedisi olağan olmak üzere.

Son olağan kongresini 24 Mart 2021’de, son olağanüstü kongresini ise Ekim 2023’te yapmış olan AK Parti, 2025 yılında yapılacak büyük kongrede önemli kadro değişiklikleri gerçekleştirmeyi planlıyor. Kongre sürecinin Ramazan Bayramı'na kadar il kongrelerinin tamamlanması ve Mayıs 2025’te büyük kongrenin yapılması şeklinde ilerlemesi bekleniyor.

MKYK'daki 110 üyenin değişim kararlarını Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek. Kongrelerde, partinin kadrolarında geniş çaplı bir yenilenme sürecinin de başlaması öngörülüyor.

 

Bakmadan Geçme