AK Parti eylülde TBMM'nin çalışmasını tartışıyor
AK Parti, CHP'nin olağanüstü toplantı çağrısına yanıt olarak Eylül ayında Meclis'i çalıştırmayı planlıyor ve çeşitli yasal düzenlemeleri tamamlamayı hedefliyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Anayasa gereği 1 Ekim'e kadar tatilde olmasına rağmen, siyaset sahnesinde hareketlilik devam ediyor. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), Meclis'in olağanüstü toplantıya çağrılması için hazırlık yaparken, Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) bu çağrıya karşı çeşitli hamleler planlıyor. CHP, Gezi Davası'ndan hükümlü Can Atalay'ın durumu ile ilgili ikinci kez olağanüstü toplantı çağrısında bulunacak. Bu çağrıda, DEVA Partisi, Türkiye İşçi Partisi (TİP), Gelecek Partisi ve Saadet Partisi’nin desteği sürerken, İYİ Parti'nin bu toplantıya sıcak bakmadığı belirtiliyor.
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), Meclis’in aynı konu ile ikinci kez olağanüstü toplantıya çağrılamayacağını savunurken, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un CHP'nin çağrısına nasıl bir yaklaşım sergileyeceği merak konusu. Kurtulmuş, çağrıyı 'aynı gerekçe ile toplanamaz' diyerek reddedebilir ya da 'olağanüstü çağrı şartları oluşmuştur' diyerek toplantıya karar verebilir.
Öte yandan, AK Parti, CHP'nin olağanüstü çağrısına yanıt olarak Eylül ayında Meclis'i çalıştırmayı tartışıyor. Temmuz ayında tamamlanamayan 9. Yargı Paketi, Ticaret Kanunu’nda değişiklikler ve Öğretmenlik Kanunu ile ilgili düzenlemelerin Ekim ayına kadar tamamlanması planlanıyor. AK Parti, bu kararını CHP'nin çağrısına göre verecek.
DEVA Partisi ve Demokrat Parti'nin ortak çalışmasıyla yeni bir grubun kurulması süreci de dikkatle izleniyor. Her iki parti, 20 milletvekili sayısına ulaşmak için temaslarını sürdürüyor ve Ekim ayında yeni grupla Meclis’e girmeyi hedefliyor. Ayrıca, Saadet Partisi ve Gelecek Partisi’nin ortak kurduğu grubun düşme tehlikesi taşıdığı uzun süredir konuşuluyor. CHP'de ise 9 Eylül'de gerçekleşecek tüzük kurultayında köklü değişikliklerin yapılması bekleniyor.