• Haberler
  • Aktüel
  • AK Parti'nin Gazze'deki soykırıma tepkisinde son durum: 'İsrail'le ticaret yok'tan 'Var ne olmuş'a...

AK Parti'nin Gazze'deki soykırıma tepkisinde son durum: 'İsrail'le ticaret yok'tan 'Var ne olmuş'a...

Gazze'deki trajediyi gözler önüne seren vahşet karşısında dünya ayakta. Gazze'deki katliama rağmen İsrail'le ticareti sürdüren hükümet, seçim sürecinde yalanladığı ihracata sandıktan sonra kısıtlama getirdi. AK Parti'den gelen açıklama ise 'ticaret ayıbı'na yeni boyut kattı.

Gazze'deki trajediyi gözler önüne seren vahşet karşısında dünya ayakta. Gazze’deki katliama rağmen İsrail’le ticareti sürdüren hükümet, seçim sürecinde yalanladığı ihracata sandıktan sonra kısıtlama getirdi. AK Parti’den gelen açıklama ise ‘ticaret ayıbı’na yeni boyut kattı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekçi ‘Katliam ayrı ticaret ayrı’ dedi. Milyarlarca dolarlık alışverişi savundu. İsrail ile önemli bağlantıları olduğunu söylediği iş insanlarını ve şirketleri mağdur edemeyeceklerini belirtti.

Karar gazetesi süreci detaylı bir şekilde anlatan haberi " 'Ticaret yok'tan 'Var ne olmuş'a" başlığı ile manşetine taşıdı.

Başlangıçta, hükümet, Gazze'deki katliam karşısında sessiz kalmayı seçti. Ancak kamuoyundan ve muhalefetten gelen baskılar arttıkça, durumun ciddiyeti inkar edilemez hale geldi. İlk olarak, "Ticaret yok" açıklaması yapıldı, ancak belgeler ortaya çıkınca bu inkar edilemez bir gerçek haline dönüştü. Ardından, Ticaret Bakanı'nın "Biraz yapılmış" açıklaması, durumun ciddiyetini gözler önüne serdi. Ancak gerçeklerin gün yüzüne çıkmasıyla birlikte, "Devlet yapmadı, özel şirketler yaptı" savunması ortaya atıldı.

Ancak Türkiye'nin siyasi manevra alanı daraldıkça ve seçim sonuçları belirlendikçe, hükümet geri adım attı. İsrail'le olan ticareti kısıtlamaya gidildi ve jet yakıtı da dahil olmak üzere 54 ürün grubuna satış yasağı getirildi. Ancak bu kararlar, İsrail'le olan ticaretin durdurulmasını veya keskin bir şekilde azaltılmasını sağlamadı. Ticaret gemileriyle devam ettiği iddiaları ortaya atıldı ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekçi'nin "Katliam ayrı ticaret ayrı" açıklamalarıyla, durum daha da karmaşık hale geldi.

Karar gazetesinin haberi:

'Ticaret yok'tan 'Var ne olmuş'a

 

Gazze’deki katliama rağmen İsrail’le ticareti sürdüren hükümet, seçim sürecinde yalanladığı ihracata sandıktan sonra kısıtlama getirdi. AK Parti’den gelen açıklama ise ‘ticaret ayıbı’na boyut kattı. Genel Başkan Yardımcısı Zeybekçi ‘Katliam ayrı ticaret ayrı’ dedi. Milyarlarca dolarlık alışverişi savundu. İsrail ile önemli bağlantıları olduğunu söylediği iş insanlarını ve şirketleri mağdur edemeyeceklerini belirtti.

YALANLADIKLARI TİCARETE SANDIK SONRASI KISITLAMA
İsrail, Gazze’de 33 bini aşkın sivili dünyanın gözü önünde katlederken, Türkiye soykırımcı Tel Aviv yönetimiyle ticaret başta olmak üzere ilişkilerini sürdürdü. Hükümet, kamuoyundan ve muhalefetten gelen tepkilere kulak tıkarken, Ticaret Bakanı önce ‘Yok’ dedi. Ardından ‘Biraz yapılmış’ açıklaması yaptı. Belgelerle ticaret ayıbı gün yüzüne çıkınca ‘Devlet yapmadı, özel şirketler yaptı’ savunmasına geçti. ‘31 Mart Sandığı’ndan iktidar yenilgi ile çıkınca İsrail ile ticarete kısıtlama getirildi. Jet yakıtının da aralarında olduğu 54 ürün grubuna satış yasağı konuldu.

 

İSRAİL İLE ANLAŞMAMIZ VAR KATLİAM AYRI TİCARET AYRI
Kısıtlamaya rağmen gemilerle ticaretin devam ettiği iddiaları sürerken, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekçi ‘Katliam ayrı ticaret ayrı’ mesajı verdi. Zeybekçi “Katliamı kınıyoruz ama İsrail serbest ticaret anlaşmamızın olduğu bir ülke” dedi. Kendisini eleştirenleri hedef aldı: “Ticaret Mavi Marmara zamanında bile askıya alınmadı. Söylediğim her kelimenin sonuna kadar arkasındayım. Bize Filistin hassasiyeti dersi vermeye kalkan hadsizlere de sözüm, hassasiyetimizin zekatı sizin 7 ceddinize, Cumhurbaşkanımızın hassasiyetinin zekatı ise 77 ceddinize yeter.”AK Parti'nin Gazze'deki soykırıma tepkisinde son durum: 'İsrail ile Ticaret yok'tan 'Var ne olmuş'a...

KATLİAM AYRI TİCARET AYRI
7 Ekim’den bu yana Gazze’de kana doymayan İsrail’le yapılan utanç ticaretinde yeni safha! İlk başta suskun kalan iktidar, tepkiler artınca önce “Ticaret yok” dedi ardından “Azaldı” açıklaması yaptı. En son 54 ürün grubunda kısıtlamaya gidildi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci ise “Katliam başka ticaret başka” sözleriyle meseleyi farklı bir boyuta taşıdı.

İsrail’in Gazze’de çocuk, kadın, yaşlı demeden 7 Ekim’den bu yana işlediği cinayetler vicdanları yaralarken Türkiye, soykırımcı Tel Aviv yönetimiyle ilişkilerine devam etti. Muhalefetten ve toplumdan gelen “İlişkileri kesin, ekonomik yaptırım uygulayın” çağrılarına sessiz kalan hükümet süreçte ticareti artırarak sürdürdü. Hatta Ticaret Bakanlığı, gemilerle yapılan utanç sevkiyatlarına gelen eleştirilere verdiği cevapta “Gümrüğü olmadığı için ürünler Filistin’e İsrail üzerinden gidiyor” dedi. Yaşananları yazan gazetecilere, çeşitli suçlamalar yöneltildi. Gazeteniz KARAR’ın hassasiyetle gündeme taşıdığı ve stratejik ürünleri de kapsayan ticaretin boyutu TÜİK verileriyle defalarca ortaya çıktı. İhracatın, aylık ortalama 373 milyon dolar seviyesinden Mart 2024’te 436.9 milyon dolara yükseldiği anlaşıldı.

10 GÜNDE GERİ ADIM
Mitinglerde “İsrail’le ticaret Filistin’e ihanet” pankartları açanlar, bakanlara seslerini duyurmaya çalışan duyarlı vatandaşlar, eylem yapan gençler gözaltına alındı. Aylarca tepkilere kulak tıkayan hükümet, 31 Mart sandığının kapanmasından 10 gün sonra İsrail’e ihracatta geri adım attı. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın “İsrail’e karşı yeni tedbirler aldık” açıklamasının hemen ardından Ticaret Bakanlığı, Tel Aviv’e aralarında jet yakıtı, çelik gibi stratejik malzemelerin de olduğu 54 ürün grubunda ihracatın kısıtlandığını duyurdu. İhracatı son dönemde katlanan ürünlerde satış kısıtlanmadı. Kararın, Gazze’de normalleşme sağlanana kadar yürürlükte kalacağı belirtildi.

“YENİ ÇALIŞMA VAR”
Halk “Kısıtlama yetmez, ambargo uygulanmalı” çağrılarında bulunurken eski bakanlardan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, iş adamı Nihat Zeybekci’den “Katliam ayrı, ticaret ayrı” çıkışı geldi. İzmir’de katıldığı bir fuarda konuşan Zeybekci “Konuya dair hassas çalışma yapılması gerektiğini savunuyoruz. Yasaklı ürünlerden ziyade belki kayda alma şeklinde. Denizli, Türkiye’nin en büyük bakır kablo ihracatçısı. İsrail’de çok önemli bağlantıları olan arkadaşlarımız da var. Yani eyvallah, İsrail’in Filistin’de Gazze’de Müslümanlara yaptığı soykırımı, katliamı nefretle, şiddetle kınıyoruz. Ona diyecek hiçbir şeyimiz yok. Ama diğer taraftan da ticaretin hiç kimseye zarar vermeyen bölümleri var. İsrail, serbest ticaret anlaşmamızın olduğu bir ülke. 6 satıp 1 alıyoruz. Bununla ilgili arkadaşlarımızla da çalışıyoruz. Biraz daha dikkatlice, hassas bir ayardan geçmesi gerektiğine şahsi olarak inanıyorum” ifadelerini kullandı.

“FİRMALAR MAĞDUR” SAVUNMASI
Zeybekci, sözlerine öfke yağınca sosyal medya hesabından da bir açıklama yaptı. Söylediği her kelimenin sonuna kadar arkasında olduğunu vurgulayan Zeybekci, şunları kaydetti: “Konuyu yanlış anlayabilecek akıl ve sağduyu sahipleri için yazılı olarak tekrar anlatıyorum. İsrail’le serbest ticaret anlaşması olan birkaç ülkeden biriyiz. Mavi Marmara zamanında bile askıya alınmayan bu anlaşmayla Filistinli kardeşlerimiz de Türk mallarını serbestçe satın alabiliyor. Bunun da katkısıyla ticaret dengemiz 1’e 6, bizim lehimizedir. Söylediğim kayda alma yöntemi, yasak ürün listesinden daha etkin bir yöntemdir. İsrail’e yapılan tüm ihracatın kayda alınmasıyla satılan her ürün ve satan şirket kontrol edilir. Bu sayede şu anda yüzlerce milyon dolarlık ihale alarak onlarca milyon dolar teminat mektubu veren şirketlerimizin mağduriyeti gibi daha birçok mağduriyetin önüne geçmiş oluruz. Onlarca Filistinli şirketin mağduriyeti de engellenir. Söylediğim, yasak liste yerine ‘tam kontrol’ demektir. Sözlerimi tekrar ediyorum; daha hassas olma. Bize İslamiyet ve Filistin hassasiyeti dersi vermeye kalkan hadsizlere de sözüm; bizim hassasiyetimiz zekatı sizin 7 ceddinize, Cumhurbaşkanımızın hassasiyetinin zekatı ise 77 ceddinize yeter.”

ŞİRKETİ İHRACATÇI
Denizli Tavas doğumlu olan Nihat Zeybekci, Turkuaz Tekstil’in sahibi. 1994’te kurulan fabrikada 1200’ün üzerinde kişi çalışıyor. İki dönem Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği Başkanlığı’nı yürüten, 2004-2011 tarihleri arasında Denizli Belediye Başkanlığı yapan Zeybekci, sanayi kentindeki patronları yakından tanıyor. Kısıtlama kararı alınmayan ürünler arasında gıdanın yanında tekstil ürünleri de bulunuyor. TİM verilerine göre, son üç aylık dönemde İsrail’e tekstil ve hammaddeleri ihracatı bir önceki yıla oranla yüzde 12’nin üzerinde artmış durumda.

 

 

Bakmadan Geçme