Akademisyenler de zam istiyor

Meclis'te bütçe müzakereleri sürerken Akademik Dayanışma Platformu, görüşmeler öncesinde yayımladığı 'Aralık 2024 Raporu' ile akademisyenlerin yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek maaş iyileştirmesi ve taban maaş belirlenmesi taleplerini yineledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde devam eden 2024 bütçe görüşmelerinde bugün Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ve Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bütçeleri ele alınacak. Akademik Dayanışma Platformu, görüşmeler öncesinde yayımladığı "Aralık 2024 Raporu" ile akademisyenlerin yaşadığı ekonomik sıkıntılara dikkat çekerek maaş iyileştirmesi ve taban maaş belirlenmesi taleplerini yineledi.

Milli Gazete'den Mehmet Fahri Özkan'ın haberinin ayrıntıları..

Son Düzenleme 2014’te Yapıldı

Akademisyenlerin maaşlarında uzun yıllardır düzenleme yapılmadığını vurgulayan raporda, en son 5 Kasım 2014 tarihinde yürürlüğe giren bir düzenlemenin hayata geçirildiği belirtildi. Raporda, özellikle ekonomik krizle birlikte alım gücünün azalmasının akademisyenleri temel ihtiyaçlarını karşılamakta bile zorladığı ifade edildi. Uzman doktor, hâkim ve savcı gibi diğer kariyer meslek gruplarında yapılan maaş artışlarına dikkat çekilerek akademisyenlerin bu konuda geride bırakıldığı kaydedildi.

Asgari Ücretle Araştırma Görevlisi Maaşı Arasındaki Fark Azaldı

Rapora göre, 2014 yılında bir araştırma görevlisinin maaşı asgari ücretin 3,89 katı iken, bu oran 2024 yılı Kasım ayında 3,21’e geriledi. 2014’te yoksulluk sınırına yakın bir maaş alan araştırma görevlilerinin günümüzde yoksulluk sınırının oldukça altında kaldığı vurgulandı.

Bilimsel Çalışmalar İçin İmkânsızlıklar Artıyor

Raporda, artan yaşam maliyetleri nedeniyle araştırma görevlilerinden profesörlere kadar akademisyenlerin bilimsel çalışmalarını sürdürmekte büyük zorluklar yaşadığı ifade edildi. Önceki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Vedat Bilgin’in zam vaadi hatırlatılarak, bu kapsamda maaşlarda iyileştirme yapılması, ek ders ücretlerinin yeniden düzenlenmesi ve akademisyenler için taban maaş uygulamasına geçilmesi talep edildi.

TBMM’den Beklenti Yüksek

Bütçe görüşmeleri sırasında bu taleplerin gündeme gelmesi beklenirken, Akademik Dayanışma Platformu, akademisyenlerin ekonomik koşullarının iyileştirilmesi için gerekli düzenlemelerin ivedilikle hayata geçirilmesi çağrısında bulundu.

Bakmadan Geçme

Memur 5 - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!
WhatsApp İhbar Hattı
0546 560 34 80
ÇEKİN, GÖNDERİN, YAYINLAYALIM!