Akaryakıtta indirim yolda

22 Ekim Salı günü itibarıyla benzine 1 lira 87 kuruş, motorine ise 1 lira 65 kuruş indirim bekleniyor.

Geçtiğimiz hafta art arda gelen zamların ardından akaryakıt fiyatlarına bu kez bir indirim geliyor. Brent petrolün varil fiyatı, Orta Doğu'daki savaş gerilimi nedeniyle ekim ayında 80 dolara kadar yükselmiş ve bu durum akaryakıt fiyatlarına zam olarak yansımıştı. Ancak bu hafta petrol fiyatlarında düşüş yaşandı ve varil fiyatı 72 dolara kadar geriledi. Bu gelişme sonrasında benzine ve motorine çifte indirim geleceği bildirildi.

22 Ekim Salı gününden itibaren geçerli olacak indirimlerle birlikte benzinin fiyatı 1 lira 87 kuruş, motorinin fiyatı ise 1 lira 65 kuruş düşecek. Akaryakıt fiyatlarının bu indirimle birlikte araç sahiplerine nefes aldırması bekleniyor.

Akaryakıt fiyatları nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'de benzin ve motorin fiyatları, gümrüksüz rafineri fiyatı üzerinden hesaplanıyor. Bu fiyata Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) payı eklenerek KDV hariç rafineri satış fiyatı bulunuyor. Gümrüksüz rafineri fiyatı ise Akdeniz-İtalyan piyasasında yayınlanan günlük CIF Akdeniz ürün fiyatları ve günlük dolar kuru üzerinden belirlenen değişim farkına göre hesaplanıyor. Bu karmaşık fiyatlandırma sistemi, akaryakıt fiyatlarının dünya piyasalarındaki dalgalanmalardan doğrudan etkilenmesine neden oluyor.

 

Bakmadan Geçme