Akaryakıtta 15 milyarlık vergi kaçağı önlenecek

Türkiye'de Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) ile 15 milyar TL'lik vergi kaçağı önlenecek.

Türkiye'de akaryakıt ikmali süreçlerini daha güvenli ve verimli hale getirmek amacıyla geliştirilen Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) sayesinde, usulsüz olarak gider gösterilen akaryakıt harcamalarının önüne geçilerek yaklaşık 15 milyar TL'lik vergi kaybı engellenecek.

Geçen yıl ekim ayında Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren tebliğ doğrultusunda, ticari araç sahiplerinin ve akaryakıt istasyonu işleten UTTS mükelleflerinin 31 Aralık'a kadar taşıt tanıma birimini taktırmaları gerekiyor. Şirketler üzerine kayıtlı olan 8 milyon vasıtanın sisteme geçmesiyle birlikte, usulsüz akaryakıt fişi düzenlenmesi engellenerek istasyonlardaki vergi kaybı azaltılacak.

Türkiye'de 25 yıldır Taşıt Tanıma Sistemi üzerinde çalışan Turpak'ın Üst Yöneticisi (CEO) Tamer Şengönül, UTTS'nin yerli teknolojiyle geliştirilmesinin ülkeye katma değer sağladığını vurguladı. Şengönül, taşıtların yakıt depo girişlerine takılan taşıt tanıma birimi ile plaka bilgilerinin otomatik olarak ödeme kaydedici cihaza iletildiğini belirterek, bu sistemin kayıt dışı ekonomiyle mücadelede önemli bir araç olduğunu ifade etti. 

Yakıt hırsızlığı ve usulsüz kullanımı önleyen sistemin, doğru araca doğru miktarda yakıt ikmali yapılmasını sağladığını kaydeden Şengönül, UTTS'nin raporlama özellikleri sayesinde filo yönetiminde önemli kararlar alınmasına da yardımcı olacağını belirtti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, UTTS'nin devreye alınmasıyla akaryakıt sektöründe oluşan vergi kaybının önlenmesi için önemli bir adım atıldığını söyleyerek, sistemin 8 milyon aracın 713 milyar TL'lik akaryakıt tüketimini dijital olarak takip edeceğini açıkladı. Şimşek, 2022 yılında akaryakıt sektöründe 75 milyar TL değerinde usulsüz fiş ve fatura düzenlenmesi sonucu yıllık en az 15 milyar TL seviyesinde vergi kaybı oluştuğunu belirtti.

Bakmadan Geçme