Ali Ülker'den 'fahiş fiyat' açıklaması

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker, son dönemde gündeme gelen fahiş fiyat tartışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. Ülker, bu konuda neden sadece marketlere yüklenildiğini sorgulayarak restoran ve konaklama tesislerindeki yüksek fiyatlara da dikkat çekti.

Habertürk'ten Selim Karahan'ın haberine göre, 2023 yılında dolar bazında yüzde 15 büyüyerek cirosunu 13.5 milyar dolara ulaştıran Yıldız Holding, 2024 yılında global liderlik yolculuğuna hız kesmeden devam edeceğini belirtti. Ali Ülker, özellikle Şok Marketler'in yurt içi cirosuna önemli katkı sağladığını vurguladı. 

Fahiş Fiyat Tartışmaları

Ali Ülker, "Bu konuda neden hep marketlere yükleniliyor? Restoranlara gidiyorum, fiyatlar korkunç. Bizim Market toptan satış odaklı. Zaten fahiş fiyat uygulasa silinip gider. Şok ise zaten indirim marketi" diyerek, Holding şirketlerinde fahiş fiyat uygulamasının olamayacağını savundu. 

Denetimler ve Gramaj Değişiklikleri

Ülker, bir denetimde zabıta memurunun yerli ve ithal pirinç arasındaki fiyat farkı dolayısıyla ceza kestiğini, bu cezanın ise daha sonra iptal edildiğini belirtti. "Sanırım zabıta memuru hayatında mutfağa girmemiş" diyerek, durumu eleştirdi. Bazı ürünlerde gramajı düşürdüklerini belirten Ülker, bunun israfı önleme ve kalori hesabı gibi nedenlerle yapıldığını söyledi. Çikolatalı gofretin fiyatını 5 yıl boyunca 1 lira olarak tuttuklarını, bu süreçte gramajın 38'den 32'ye düştüğünü, şimdi ise 36 grama yükseltildiğini ifade etti.

2023 Yılı Performansı ve 2024 Hedefleri

Toplantıda açıklanan verilere göre, 2023 yılında Yıldız Holding'in cirosu dolar bazında bir önceki yıla göre yüzde 15 artarak 13.5 milyar dolara ulaştı. Firmanın ihracatı ise Aralık 2023 itibarıyla önceki yıla göre yüzde 10 artarak 817 milyon dolara çıktı. Ali Ülker, "İhracatta bu sene 900 milyon doları aşacağız" dedi.

Yatırım ve İstihdam Hedefleri

Yıldız Holding, son 5 yılda 1 milyar dolarlık yatırım yaparken, 2024 için 246 milyon doları Türkiye’de olmak üzere toplam 330 milyon dolar yatırım hedefi açıkladı. Ülker'in verdiği bilgiye göre Yıldız Holding bugün itibarıyla dünyada bisküvide 2., çikolatada ise 7. en büyük konumuna ulaştı. Çalışan sayısı ise 65 bini Türkiye'de olmak üzere 80 bine yükseldi.

Borç Durumu ve Finansal Yönetim

Şirketin borç durumuyla ilgili de bilgi veren Ülker, yaptıkları global satın almalar ve yatırımlar sebebiyle 2018'de toplam borçlarının 9 milyar doları geçtiğini, daha sonra bunun 6.5 milyar dolarını sendikasyona bağladıklarını belirtti. "Yıldız Holding, Nisan 2024 itibarıyla sendikasyon borcunu 1.1 milyar dolara indirdi. 2030'a kadar vademiz var ama biz erken ödemeyi planlıyoruz. Sendikasyon dahil global borcumuz 2.5 milyar dolar seviyesinde" dedi.

Sosyal Fayda ve Sürdürülebilirlik

Ali Ülker, göreve başladığı 2020 yılından bu yana sosyal fayda konularına odaklandıklarını belirterek, sürdürülebilirlik, fırsat eşitliği ve genç istihdamı gibi alanlarda önemli mesafeler kat ettiklerini söyledi. Yıldız Holding'de sürdürülebilirliği iş stratejilerinin temeli olarak gördüklerini ve 2050 yılına kadar "net sıfır" karbon hedefine ulaşmak için küresel ölçekte çalışmalarına devam ettiklerini belirtti.

Çeşitlilik ve Kapsayıcılık

Ali Ülker, Yıldız Holding Kadın Platformu ve fırsat eşitliği konularında yaptıkları çalışmalara da değinerek, pladis'in “Nöroçeşitlilik Ağı” projesi ile nöroçeşitliliğe sahip bireyler için işe alımda fırsat eşitliği sağladıklarını vurguladı. Gençlerin amaç odaklı şirketleri tercih ettiğini belirten Ülker, genç çalışanlardan çok şey öğrendiğini ve onların geri bildirimlerine büyük önem verdiğini söyledi.

İsrafsız Şirket Modeli

Yıldız Holding'de "İsrafsız Şirket" iş modelini benimsediklerini ifade eden Ali Ülker, sürdürülebilirlik çalışmalarının iş stratejilerinin temeli olduğunu vurguladı. Holdingin, toplumun ve özellikle gelecek kuşakların bilinçlendirilmesi için sorumluluk aldığını belirterek, Sabri Ülker Vakfı’nın projeleriyle milyonlarca öğrenciye ulaştıklarını söyledi.

Kültürel ve Sanatsal Faaliyetler

Sanatın iyileştirici gücüne inandıklarını ifade eden Ülker, Yıldız Holding Sanat Koleksiyonu’ndaki eserlerin Holdingin Çamlıca Kampüsü’nde sanatseverlerin beğenisine sunulduğunu belirtti. Ayrıca, STK’larla yaptıkları iş birlikleri ve gönüllülük çalışmalarıyla da ihtiyaç sahiplerinin yanında olduklarını söyledi.

 

Bakmadan Geçme