• Haberler
  • Memur
  • Altındağ Belediyesi işçilerinin ek zam protestonun perde arkası: AK Parti'li halef-selef başkanların çekişmesi

Altındağ Belediyesi işçilerinin ek zam protestonun perde arkası: AK Parti'li halef-selef başkanların çekişmesi

Altındağ Belediye Başkanı AK Parti'li Veysel Tiryaki'nin göreve başlamasının ardından, kendisinden önceki AK Parti'li Belediye Başkanı Asım Balcı döneminde yapılan yüzde 30'luk ek zamın geri alınması işçilerin tepkisine neden oldu. Bu kararın protesto edilmesi ve işten çıkarılan işçilerin eylemi devam ediyor.

Altındağ Belediye Başkanı AK Parti'li Veysel Tiryaki'nin göreve başlamasının ardından, kendisinden önceki AK Parti'li Belediye Başkanı Asım Balcı döneminde yapılan yüzde 30'luk ek zamın geri alınması işçilerin tepkisine neden oldu. Bu kararın protesto edilmesi ve işten çıkarılan işçilerin eylemi devam ediyor.

Oda Tv’den Mert Taşçılar’ın haberine göre, Altındağ Belediye binası önünde toplanan işçiler, “Haklarımızı geri alana kadar bayram yok” diyerek eylemlerini sürdüreceklerini belirtiyor. Temizlik işçisi Serdar Keskin, çalışma koşullarının zorluğuna dikkat çekerek, “Ben böyle çalışıyorsam hakkımı ver. Veysel Tiryaki gibi kişiler bizi insan yerine koymuyor” ifadelerini kullandı.

Yaşanan süreçte, Asım Balcı döneminde işçilere verilen ek zammın iptal edilmesi üzerine başlayan eylemler ve iş bırakma eylemleri devam ediyor. 31 Mart yerel seçimlerinden kısa bir süre önce işçiler, geriye dönük alacaklarının ödenmemesi ve eşit ücret talebiyle eylem başlatmıştı.

Veysel Tiryaki'nin göreve gelmesinin ardından belediye meclis toplantısında alınan karar, işçilere kısa mesaj yoluyla iletilerek tepki topladı. Bu kararın ardından birçok işçinin işine son verildiği ve işçilerin ücretlerinde ciddi düşüşler yaşandığı belirtiliyor.

Yaşanan tartışmaların arkasında, AK Parti'li iki başkanın çekişmesi olduğu görülüyor. Asım Balcı, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada belediyenin mali durumuyla ilgili bilgiler paylaşarak Veysel Tiryaki'ye tepki gösterdi. Tiryaki ise Balcı'nın iddialarına cevap vererek, belediyenin borç durumuyla ilgili detaylı açıklamalarda bulundu.

ANKA ajansından muhabir Zeynep Bozuklu ve kameraman Ünal Aydın’ın haberine göre, temizlik işçisi Serdar Keskin, "Sabahın 05.30'unda işe başlıyoruz. Kışı, yazı, soğuğu bizde yok. Bu şekilde çalışıyorsak hakkımızı verin. Benim ne suçum var? Veysel Tiryaki gibi kişiler bizi insan yerine koymuyor" dedi.

 Tiryaki'nin talimatıyla işten çıkarıldıklarını gece yarısı gelen SMS ile öğrenen işçiler, arife gününde de eylemlerini sürdürüyor. İşçiler, belediyeden olumlu bir haber alamazlarsa eyleme devam edeceklerini belirtti.

Sendika temsilcisi Can Tekin, SMS ile işten çıkarıldığını belirterek "Daha önceden Temizlik İşleri'nde çalışıyordum, sonrasında sırf bu işlere bulaşmayalım diye beni Fen İşleri'ne sürdüler. Biz bu işi evrak üzerinde yürütelim istedik ama anlaşılan başkanlarımız farklı düşünüyor. Yeri geliyor bizi 'vatan haini' olarak nitelendiriyorlar. Zaten başkan gelmeden önce bizi araştırmış, fişlemişler. Çıkışımızı bugün verdiler. Biz burada ekmek davasındayız. Ben bugün çocuğumu alışverişe götürmesini bilmiyor muydum? Ben, Altındağ Belediyesi'nde olup da bu insanlara oy verenlere hakkımı helal etmiyorum. Vebali boyunlarına olsun" ifadelerini kullandı.

Kahraman Özer, "İşçiye gelince hemen işlem uygulanabiliyor. İşçinin parasını, hakkını vermeye gelince direniyorlar. Hakkımızı istediğimiz zaman 'yasal değil' diyorlar. Akşam bir ateş yaktık onu bile söndürdüler. Dünden beri biz buradayız. Her ay 'benim bugün param yatacak mı, eksik mi yatacak' diye düşünüyorum. Şeker alamadık evimize. Yarın çoluk çocuk gelse ben ne vereceğim?" diye konuştu.

Serdar Keskin ise şunları dile getirdi: "Şu ana kadar herhangi bir irtibat olmadı. Sadece CHP'li meclis üyelerimiz geldi. Biz tek adam sistemine güvenip, sırtını dayayıp iş yapanlardan muzdaripiz. Asım Balcı 14 Mart'ta baskıyla protokol imzaladı maaşımızı aldık. Yeni seçilen başkan Veysel Tiryaki de geldi iptal etti. Bunu neye göre yapıyorsun? Kanun var. Yerel seçimlerde oy kaybetmen benim mi suçum? Asım Balcı'da X hesabından yaptığı paylaşımla diyor ki; kasada boşluk yok, para var. Madem para var bu işçiyi o zaman neden mağdur ettin? Şu an aynısını Veysel Tiryaki yapıyor. Sabahın 05.30'unda işe başlıyoruz. Kışı, yazı, soğuğu bizde yok. Ben böyle çalışıyorsam hakkımı ver. Benim ne suçum var? Veysel Tiryaki gibi kişiler bizi insan yerine koymuyor. Pandemide Cumhurbaşkanı belediye işçilerine teşekkür etmişti. Karşılığı bu mu? 2013 yılında beri ben AKP Parti'ye üyeyim. Ama çok pişman oldum. CHP meclis üyeleri bu konuda gereğini yapıyor onlara minnettarız. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'a ayrıca minnettarız. Bizi yalnız bırakmıyor. Bize diyorlar ki; siz bayram yaşamayın. Çocuklarınıza bir şey almayın. Rezil olun, beter olun. Ben bu hale sokmadım sizi."

Altındağ Belediyesi yetkilileri işçilerin işe geri dönüşleriyle ilgili herhangi bir çalışma olmadığı yönünde bilgi verdi. Belediyeden konuyla ilgili resmi açıklama ise henüz yapılmadı.


Veysel Tiryaki kimdir?

Altındağ Belediye Başkanı Dr. Veysel Tiryaki, 1965 yılında Bolu'nun Dörtdivan ilçesinde doğdu. Eğitim hayatına İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi bölümünde başlayan Tiryaki, 1988 yılında bu fakülteden mezun oldu. Akademik kariyerine devam eden Tiryaki, 2011 yılında İstanbul Üniversitesi Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalında yüksek lisansını tamamladıktan sonra Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsünde doktorasını gerçekleştirdi.

Maliye Bakanlığında kısa bir süre görev aldıktan sonra, 1990 yılından itibaren 14 yıl boyunca farklı il ve ilçelerde kaymakam ve vali yardımcısı olarak görev yaptı. 2003 yılında, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğünde Daire Başkanlığı görevine getirildi.

29 Mart 2004 yerel seçimlerinde Altındağ Belediye Başkanı olarak seçilen Tiryaki, 2004-2019 yılları arasında üç dönem boyunca Altındağ Belediye Başkanı olarak görev yaptı. Bu sürecin ardından 2020-2022 yılları arasında Hacettepe Teknokent Genel Müdürü olarak çalıştı.

Tiryaki'nin kamu yönetimi ve yerel yönetimdeki deneyimleri, 7 Nisan 2022'de Cumhurbaşkanlığı kararıyla Tarım ve Orman Bakan Yardımcılığı görevine atanmasını sağladı. Ancak, belediye başkanlığı için aday gösterilmesi üzerine 1 Aralık'ta bu görevinden istifa etti.

31 Mart 2024 tarihinde gerçekleştirilen Mahalli İdareler Genel Seçimi’nde tekrar Altındağ Belediye Başkanı seçilen Veysel Tiryaki, iyi derecede İngilizce bilmekte olup evli ve üç çocuk babasıdır.

Altındağ Belediye Başkanlığı seçimi sonuçları

 AK Parti’li eski başkanlardan Veysel Tiryaki, %47,26 oy oranıyla 99.576 oy alarak birinci olarak yeniden belediye başkanı seçildi. CHP'nin adayı Ramazan Değerli ise %37,38 oy oranıyla 78.774 oy alarak ikinci sırada yer aldı.

Seçimde diğer partilerin adaylarına destek veren seçmenlerin oy oranları ise şöyle sıralandı:

Yeniden Refah Partisi (YRP) adayı Mehmet Altıngöz %6,40 ile 13.489 oy, ZAFER adayı Can Güler %3,06 ile 6.447 oy, İYİ Parti adayı Remzi Sağlam %1,50 ile 3.170 oy,  DEM Parti

adayı Mehmet Adil Başkara %1,09 ile 2.289 oy, Saadet Partisi adayı Emanullah Koca %1,01 ile 2.132 oy aldı.

Diğer adayların oy oranları ise şöyle sıralandı:
DEVA Partisi'nden Kadriye Esra Aygün %0,34 ile 713 oy, MEMLEKET adayı Aynur Arslaner %0,27 ile 566 oy, Büyük Türkiye Partisi (BTP) adayı Bayram Güzel %0,25 ile 523 oy, Türkiye İşçi Partisi (TİP) adayı Neslihan Şahin Dalkaya %0,20 ile 424 oy, Türkiye Komünist Partisi (TKP) adayı Hasan Rıza Çağdaş %0,14 ile 292 oy, HÜDA PAR adayı Harun Agah %0,13 ile 275 oy, EMEP adayı İrem Taçyıldız %0,11 ile 234 oy, Gelecek Partisi adayı Murat Bozkurt %0,11 ile 229 oy, ANAP adayı Hatice Taştan %0,10 ile 215 oy, YTP adayı Sadet Polat %0,10 ile 204 oy, Bağımsız aday Aydın Ünsal %0,08 ile 169 oy, VP adayı Kurtuluş Özgür Yıldız %0,08 ile 159 oy, Milli Yol adayı Ali Dinçer %0,07 ile 142 oy, DSP adayı Gülten Demirbaş %0,06 ile 133 oy, DP adayı Yakup Coşkun %0,06 ile 132 oy, MİLLET adayı Osman Kılıç %0,06 ile 122 oy, HAK-PAR adayı Hüseyin Polat %0,05 ile 99 oy, HKP adayı Mustafa Deniz Çakır %0,04 ile 84 oy, AP adayı Ergün Boyacıoğlu %0,03 ile 66 oy, ve Bağımsız aday Yavuz Topsaç %0,03 ile 55 oy aldı.

Seçimde toplamda 210.996 oy kullanıldı.

 

Bakmadan Geçme