- Haberler
- Amasya'daki maden işçilerinin açlık grevi
Amasya'daki maden işçilerinin açlık grevi
- Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yeni Çeltek Şube Başkanı Çatal: - 'Eylemimiz devam ediyor. Yer altında arkadaşlarımız sıkıntı içindeler. İnsanlar her gün fenalaşarak yerin üstüne çıkıyor. Dört arkadaşımız daha fenalaşarak hastaneye kaldırıldı'
AMASYA(AA) - Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yeni Çeltek Şube Başkanı Hakan Çatal, Amasya'da Merzifon ve Suluova ilçelerinde faaliyetlerini sürdüren Yeni Çeltek Maden Ocağı İşletmesinde, yerin bin 680 metre altında açlık grevi yapan işçilerden 4'ünün daha hastaneye kaldırıldığını bildirdi.
Çatal, maden ocağı önünde gazetecilere yaptığı açıklamada, Yeni Çeltek Maden Ocağı İşletmesinde çalışan işçilerden 220'si kuruluşun kapatılması ve Soma'da görevlendirilmelerine tepki amacıyla 4 gündür yerin bin 680 metre altında açlık grevine devam ettiğini belirtti.
Çatal, açlık grevindeki işçilerin durumlarının her geçen gün kötüye gittiğini ve sağlık ekiplerinin müdahale ettiğini ifade etti.
Yetkililerin devreye girmesini isteyen Çatal, şunları kaydetti:
"Eylemimiz devam ediyor. Yer altında arkadaşlarımız sıkıntı içindeler. İnsanlar her gün fenalaşarak yerin üstüne çıkıyor. Dört arkadaşımız fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Artık yetkililerin bu işe bir dur demesini istiyoruz. Maden ocağının önünde bekleyen ailelerde perişan vaziyette. Herkes feryat figan içinde. Artık bir şey yapılmasını istiyoruz. İşçiler ölene kadar çıkmayacaklarını söylüyorlar. Bayılanlar ve halsiz düşenler var, sadece biraz şekerli su ile beslenen insanlar var."
Maden işçilerinin iş yerlerinin kapanmaması için mücadele verdiğini söyleyen Çatal, "Biz geçici olarak, iki ay süreli işçileri Soma'ya göndermiştik. Geri dönüşte iş yerlerinin kapalı olduğunu duyunca bu eylem başladı. İşçilerin tümü burada. Çalışmak istiyoruz. 1955'te kurulmuş bir ocağını neden kapatıyorsun? İki sefer büyük facia yaşandı ama hiç kimse kapatmayı düşünmedi. Şu andaki sistemde ocaklar kapatılmaya çalışılıyor." şeklinde konuştu.
Çatal, eylemlerin sorunlarının çözüme kavuşuncaya kadar süreceğini ifade etti.
- "Yetkililer sesimizi duysun"
Bu arada, maden ocağının önünde bekleyişlerini sürdüren işçilerin aileleri yakınları için dua ediyor.
Hanife Karakaya, yer altında açlık grevindeki eşinin sağlığından endişe ettiğini belirtti.
Karakaya, "Bizim sesimizi hiç kimse duymuyor. Bir an önce bir çözüm bulunmasını istiyoruz. Eşlerimizin yer altından çıkmasını istiyoruz. Eşlerimiz 3 - 4 gündür aç susuz. Biz burada perişan bir vaziyetteyiz. Çocuklarımız perişan. Yer altında nasıllar, sağlıkları yerinde mi bilmiyoruz. Lütfen onlar için dua edin. İş yerimiz kapanmasın lütfen. O kadar insan işsiz kalmasın." dedi.
Neriman Karakaya da 1990'daki grizu faciasında eşini kaybettiğini, onun yerine maden ocağında oğlunun çalışmaya başladığını anlattı. Sorunlarının çözülmesini isteyen Karakaya, "Benim oğlum 10 senedir çalışıyor. Şimdi ise yerin altında açlık grevinde. Yazık değil mi? Yetkililerin çözüm bulmasını ve yer altındaki açlık grevinin bitmesini istiyoruz." diye konuştu.