• Haberler
  • Memur
  • Anadolu Üniversitesine yurt dışı için YÖK'ten veto

Anadolu Üniversitesine yurt dışı için YÖK'ten veto

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar ile Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal arasındaki sürtüşme, dünyada Global Kampüs olma iddiasına sürdüren üniversitenin yurt dışı operasyonunu çıkmaza soktu. Bu işten Türk akademisi, bilim dünyası ne kazandı-kaybetti tartışılır tartışılmasına da bir kazançlı çıkan varsa o da Hazine. Bu pencereden bakıldığında, bütçenin gider tarafını da ihmal etmemek gerektiğini ifade eden Bakan Mehmet Şimşek, Anadolu Üniversitesinin önünü kapatan bu gelişmeye sevinse yeridir.

Türkiye’nin dünyada Global Kampüs olma iddiasını sürdüren ve bu doğrultuda ülke sınırlarını aşıp 27 ülkede Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarına ve soydaşlara eğitim hizmeti götüren Anadolu Üniversitesi, Ramazan Bayramı'ndan sonra Avrupa’da 2023-2024 öğretim yılı mezuniyet töreni yapmayı planladı. Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinden mezun olan öğrencilere yapılacak törenle diplomaları verilecekti. Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. YÖK Başkanı ile Rektör arasında esen soğuk rüzgarlar bu programın rafa kalmasına sebep oldu.

MEMUR5.COM editörü, YÖK Başkanı ile Rektör arasında esen rüzgarları ve bu tablonun Anadolu Üniversitesine ve Hazine'ye getirisi-götürüsünü kaleme alıyor...

Avrupa'da yapılacak törenle Anadolu Üniversitesi Açıköğretim, İktisat ve İşletme Fakültelerinden mezun olan öğrencilere yapılacak törenle diplomaları verilecekti. Ne var ki üniversitelerin yurt dışı programları yapabilmeleri için YÖK’ten izin almaları gerekmektedir. Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal’ın izin talebine YÖK tarafından izin verilmedi. Dolayısıyla geleneksel hale gelen açıköğretim öğrencilerinin mezuniyet programı bu sene yapılamayacak. Rektör Fuat Erdal ile YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar arasında uzun zamandan beri problem olduğu iddia ediliyor. Buna gerekçe olarak ta YÖK Başkanının, daha önce sözkonusu Üniversitenin rektör yardımcılığı ve dekan vekilliğini yapmış bir öğretim üyesinin, rektör Fuat Erdal’dan idari görevlerden alınmasını istemesi ve rektörün de bu talebi geri çevirmesinin yattığı iddia ediliyor.

Ancak YÖK Başkanının Anadolu Üniversitesi’nin Avrupa seyahatine izin vermemesi yerinde bir davranış olarak değerlendirilebilir. Çünkü Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, merkezi yönetim bütçesinin gelir tarafında önlemleri alıp, kayıtdışılığı önlemeye çalışırken bütçenin gider tarafını da ihmal etmemek gerektiğini ifade etmişti. Bu açıdan YÖK Başkanının bütçenin gider tarafını düşünüp sadece halkın değil kamunun da tasarruf etmesini sağlaması takdire şayan bir hareket olarak değerlendirmek gerekir. Ne dersiniz?

Bakmadan Geçme